SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING12.000 de porci vor fi sacrificati de Craciun

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De sarbatorile de iarna, in judetul Sibiu, din efectivul total de 37.398 porcine existente in 10.210 exploatatii la gospodariile populatiei se estimeaza ca vor fi sacrificati numai pentru consum familial, circa 12.000 de porci.

Pentru a preveni imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, dupa sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.

Mentionam ca singurele cazuri diagnosticate cu trichineloza in anul 2012 au fost localizate la un porc mistret recoltat in luna februarie si la un porc domestic sacrificat in 3 noiembrie, in gospodaria cetateanului U.V. din Hoghilag. Medicul oficial, responsabil al zonei respective, a confiscat intreaga cantitate de carne si organe rezultate (115 kg) si a predat-o la unitatea specializata, pentru distrugere. Investigatiile efectuate au stabilit ca nu au existat persoane care sa fi consumat carne provenita de la animalele diagnosticate cu trichineloza.

De retinut ca in Hoghilag au fost diagnosticate porcine cu trichineloza si in anii precedenti, iar cazul recent se motiveaza in principal prin faptul ca nu s-au efectuat actiuni de deratizare in gospodariile in cauza, pentru distrugerea principalilor vectori de transmitere a bolii (sobolani, soareci).

Se impune ca autoritatiile locale sa se implice pentru efectuarea periodica a deratizarii spatiilor sau zonelor frecventate de rozatoarele amintite, ca vectori de transmiterea a unor boli extrem de grave la alte animale si la oameni.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica), animale din zona silvatica (vulpe, jder, mistret).

La om, boala se manifesta prin: febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), dureri in masele musculare insotite de edeme ale fetei, "boala capetelor umflate ". Din fericire, trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii diagnosticului.

Masuri de prevenire

Pentru om, cele mai eficiente masuri preventive sunt: controlul sanitar-veterinar al carnii provenite de la animalele sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale prin examen trichineloscopic si achizitionarea carnii de porc doar din abatoare, hale, macelarii sau magazine autorizate sanitar-veterinar, pe care este aplicata marca de sanatate (stampila).

Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar si a celorlalte animale receptive la Trichinella spiralis, sunt necesare: deratizarea periodica urmata de strangerea si distrugerea cadavrelor de rozatoare; mentinerea conditiilor de igiena in gospodariile populatiei; salubrizarea locurilor menajere si excluderea din hrana porcilor a deseurilor de abator.

Examenul trichineloscopic

in judetul Sibiu, examenul trichineloscopic se efectueaza la sediul D.S.V.S.A. Sibiu, Calea Şurii Mari nr. 21, la circumscriptiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Sibiu (Piata Cibin) si Medias, precum si de catre medicii veterinari de libera practica de la circumscriptiile sanitar-veterinare concesionate din orase si comune.

Reamintim ca pentru efectuarea examenului se prezinta o proba de cca. 100-150 grame de carne recoltata din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muschiuleti, muschii limbii sau muschii intercostali.

in cazul porcilor mistreti se recolteaza esantioane cantarind cel putin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

Proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 29 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter