SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING120 de ani de la Marele Memorand Politic al romanilor transilvaneni

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Miscarea Memorandista, ampla actiune national-politica a romanilor din Transilvania dintre anii 1881-1895, este puntea de legatura intre revolutia de la 1848 si Unirea din 1918 si in aceasta consta marea ei insemnatate.

A fost o ampla manifestare de solidaritate nationala a tuturor romanilor si cu un larg ecou in Europa. in faza definitivarii documentul e discutat cu oameni politici din Bucuresti, care ofera sugestii.

Definitivat la 25-26 martie 1892, semnat de I. Ratiu (presedintele PNR), Eug. Brote, G. Pop de Basesti (vicepresedinti), V. Lucaciu (secretar general), S. Alibini (secretar), Iuliu Coroianu (raportor), asumandu-si responsabilitatea toti cei 25 membri ai Comitetului Executiv al PNR. Memorandul e tiparit in romana, maghiara, germana, franceza, italiana si larg difuzat. A avut insemnatate pentru toate popoarele supuse dublei monarhii.

Actiunea este justificata prin dreptul istoric, etnic si geografic, al numarului si sarcinilor cu care contribuie 3 milioane de romani. Este infierata anexarea Transilvaniei, dezvaluie asuprirea nationala si sociala, critica sever legea nationalitatilor, pe cele discriminatorii si de maghiarizare: electorala, scolare, legea presei, legile agrare, indreptate contra romanilor. La Viena, o impozanta delegatie de 300 romani condusa de I. Ratiu se duce cu Memorandul, iar studentii romani de aici constituie Comitetele de sprijin. imparatul refuza s-o primeasca, documentul e trimis guvernului ungar. Pentru a nu irita Romania (alianta a expirat in 1891, guvernul roman negocia reinnoirea pe alte baze), memorandistii nu sunt incriminati momentan.

Manifestatiile la aflarea refuzului lui Franz Iosif sunt de mare amploare. Liga le organizeaza in toate orasele Romaniei, e editat ziarul Turda (unde casa lui Ratiu a fost devastata de elemente sovine), adunari la statuia lui Mihai Viteazul, la Iasi la cea a domnului Gr. Ghica III, se asociaza partidele politice. Ratiu, Lucaciu (de doua ori), Coroianu, Brote vin la consultari la Bucuresti si sunt primiti in triumf, ecoul european e deosebit, romanii trateaza actiuni comune cu celelalte nationalitati.

Noul guvern ungar deschide actiune judiciara la 5 mai 1893 intregului Comitet Executiv al PNR, altor fruntasi, pe motiv de atentat impotriva statului ungar. Conferinta generala a PNR din iulie 1893 proclama ca Miscarea Memorandista e a intregii natiuni romane din Transilvania. Apare ziarul cu titlul semnificativ Golgota, Liga culturala isi inteteste activitatea de sprijin, oameni politici de mare anvergura, scriitori, ziaristi europeni isi declara solidaritatea si simpatia.

in mai 1894, timp de 18 zile, in sala Reduta din Cluj s-a judecat Procesul Memorandului. Inculpatii si aparatorii lor n-au avut dreptul sa intervina in limba romana. Multimile de romani sunt evacuate de armata si jandarmerie. Lucaciu declara ca nu memorandistii sunt acuzati, ci natiunea romana, iar Ratiu ca "ceea ce se discuta aici este existenta insasi a poporului roman. Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma ". Procesul - dupa marele istoric si publicist Seton-Watson - a facut ca " chestiunea romaneasca din Austro-Ungaria sa intre in domeniul politicii europene ". Sunt interpelari in diferite parlamente. Au fost condamnati 15 memorandisti, la 31 de ani si 8 luni de temnita de stat (la Seghedin si Vat), cheltuieli de judecata peste 3.011 florini: Lucaciu ia pedeapsa maxima de 5 ani inchisoare, Ratiu 2 ani, Pop de Basesti a plans ca a fost batjocorit dandu-i-se o pedeapsa mai mica. PNR e desfiintat pentru ca " lucra fara statute " (16 iul. 1894), pentru legaturi cu " elemente din strainatate ". D.A. Sturdza i-a indemnat pe memorandisti sa mute centrul actiunii la Bucuresti, cu demnitate ei au refuzat (doar Brote a trecut Carpatii). Pentru mentinerea Romaniei in Tripla Alianta si sub presiunea opiniei publice, Franz Iosif i-a gratiat in sept. 1895. Miscarea Memorandista a fost cea mai ampla actiune national-politica si sociala intre 1848 si 1918, a semnificat forta ideii de unitate nationala.

Mitul " dragutului de imparat " era serios zdruncinat, s-a dovedit ca tactica pasivista nu era eficace. Se va trece la noi cai si mijloace de lupta. A pregatit, insa, Marea Unire.Dr. Mihai Racovitan

Societatea cultural-patriotica "Avram Iancu "


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 08 iunie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter