SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING2011. Foarte mici semne de indreptare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Stagnare cu plapande semne de revigorare. Aceasta este previziunea oamenilor de afaceri sibieni in ceea ce priveste anul economic 2011. Bugetele calculate pe anul viitor de catre marile companii sibiene depind, insa, in unele situatii, de deblocarea proiectelor de investitii publice. In ceea ce-i priveste pe oamenii de afaceri care lucreaza strict cu bani privati, lucrurile sunt mult mai rezervate. Cat priveste politicienii, acestia, daca provin din partide diferite, nu se mai inteleg asupra viitorului. 

Oamenii de afaceri care activeaza in unul din cele mai importante domenii ale economiei sibiene, constructiile, vad diferit valoarea economica a lui 2011. Ioan Tusinean, prin Sinecon si Constructii SA, conducea o echipa de aproximativ 400 de oameni in 2009, fiind unul dintre cei mai importanti contractori locali de investitii publice. In 2010, afacerile au scazut, dar pentru anul viitor Ioan Tusinean are sperante de mai bine. `Cine a scapat de acesti doi ani de criza, cred ca va ramane in picioare si la anul. Din acest punct de vedere, 2011 cred ca va fi la fel ca 2010. In schimb, cred ca in sfarsit se va da drumul proiectelor de investitii in infrastructura locala. Apa-canalizare, drumuri. S-au cheltuit in ultimii ani multi bani pentru studiile de fezabilitate, exista autorizatii de constructi si cred, sper, ca actualii guvernanti, pe ultimii zece metri, vor reusi sa lanseze investitiile cu bani europeni`, spune Tusinean. Pe baza acestor investitii publice, Ioan Tusinean vede chiar o crestere a cifrei de afaceri, dar una mica. Spre diferenta de firmele controlate de Tusinean, cele manageriate de Mircea Bulboaca –Con-A si Unimat, ca sa le numim pe cele mai mari, cu peste 500 de angajati – lucreaza in special pe proiecte private. Mircea Bulboaca spune ca tocmai a discutat cu o serie de investitori privati, in special straini, care prefera, cu totii, sa mentina rezerve asupra Romaniei. `Nu cred ca vom avea crestere pe sectorul pe care noi activam. Ar fi bine sa nu avem scadere, mai bine spus. In continuare, investitorii straini sunt precauti in ceea ce priveste Romania. Din pacate, totul depinde in continuare de politic, iar aici vedeti ce se intampla. Stau legile cu lunile in Parlament, iar dupa ce trec sunt intoarse de Curtea Constitutionala. Stai si te intrebi: mai conduc Guvernul si Parlamentul tara aceasta?`, declara Mircea Bulboaca. Potrivit lui, calculele de viitor sunt reduse la minim, in lipsa unei predictibilitati a sistemului fiscal si politic din Romania. `Stim cu totii care sunt lucrurile ce trebuie facute. Cu toate acestea, nu se intampla. Stim ca trebuie atrase fonduri, dar rezultatele nu se vad`.

Fericiti cei care exporta

Mircea Vescan, prin intermediul Armax, este printre cei mai importanti jucatori sibieni din domeniul industriei gazelor naturale din Romania. Vede un viitor mai bun pentru afacerile sale prin prisma faptului a investit in retehnologizare si, in 2011, are in vedere mai multe contracte cu firme straine. `Pentru Romania, lucrurile la vad ca in 2010. Ceea ce ma deranjeaza, insa, este faptul ca romanii nu se respecta pe ei. Asteptam cu totii investitii din afara, in loc sa incurajam cat mai mult capitalul privat romanesc. Aceasta ar fi cea mai sanatoasa metoda de crestere economica a unui stat`, crede Vescan. La alt nivel si in alt domeniu face export si Ioan Tamaian, prin intermediul Ion Art Glas. Intre 80 si 85% din productia atelierelor sale este destinata pietelor externe. Unde, revigorarea se simte deja. `Inca din aceasta toamna se poate vedea o crestere a pietelor externe. De aceea, pentru 2011 vad un an mai bun. Dar nu pe piata din Romania. Noi, lucrand mai tot timpul pentru pietele externe, am simtit criza cu un an inainte ca aceasta sa vina si in Romania. De aceea, revenirea, o vad undeva prin 2012, abia`, declara Tamaian. Bancherii sibieni au aceeasi viziune. `2011 o sa fie la fel de dificil ca 2010, cu exceptia celor care lucreaza pentru export. Pe piata romaneasca nu se vad, insa, semne de imbunatatire`, a declarat directorul unei banci sibiene pentru Turnul Sfatului.

Turismul sibian exista si produce

Radu Coica, prin cafenelele si barurile pe care le conduce in centrul istoric al Sibiului, simte direct evolutia turismului la Sibiu. Iar pentru 2011, el este optimist. `Nu vom avea un consum ca cel din 2007, asta e sigur. Dar va fi o crestere. Nu mult, dar va fi mai bine ca in 2010`, spune Coica. Bugetul orasului Sibiu, insa, nu va suferi modificari ample, a anuntat primarul orasului. Fata de exercitiul bugetar incheiat pe 2009 (402 milioane de lei), la inceputul lui 2010, consilierii locali au adoptat un buget de 323 de milioane de lei, mult schimbat, insa, in urma masurilor fiscale adoptate de Guvern pentru `combaterea austeritatii`. `Inca mai lucram la definitivarea bugetului. Dar acesta se va situa tot la nivelul celui din 2010`, a spus Johannis. Ceea ce este de remarcat, insa, e faptul ca ponderea veniturilor proprii in bugetul din acest an a fost mai mare decat cea din 2009. Acest lucru s-a datorat cresterii bazei de impozitare de la Sibiu.

Politicienii, in trei culori

Culorile anului 2011 din perspectiva liderilor politici locali tind de la roz, in cazul PD-L, la albastru in cazul PNL si pana la negru, in cazul PSD. Democrat-liberalii, fiind la putere, sunt obligati sa vada un an viitor cat se poate de optimist. Crestere economica, mai multi bani la functionari si revigorarea mediului economic sunt " profetiile` ministrului Economiei, Ion Ariton, presedintele organizatiei PD-L Sibiu. " Eu am convingerea si uitandu-ma si pe rezultatele economice pe care le avem la nivel de minister, incepand cu 1 ianuarie cresterea economica va fi resimtita, chiar daca ea nu va fi in procente foarte mari, spuneam de acum doua luni ca undeva la 1-1,5 la suta va fi aceasta crestere. Va pot spune ca avem niste rezultate extraordinare la export, nu vreau sa va dau cifrele acum, intrucat nu am datele, dar pot sa va spun ca exportul pana in luna a noua a fost mai mare decat in 2008, o crestere foarte semnificativa", a spus Ariton. Presedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan crede ca anul viitor in Romania va fi marcat de ce se intampla pe scena politica din Statele Unite. `Anul viitor va fi marcat de ce se intampla dincolo de ocean. Cred in schimbarile politice de acolo. Cred de asemenea intr-un nou guvern la noi, unul condus de un independent, chiar un guvern de tehnocrati. ‚Singura sansa a Romaniei este ca acest Guvern Boc sa plece. Cred in Romania si cred intr-un premier in persoana lui Klaus Johannis`, a declarat Mircea Cazan. Social-democratii cred insa ca anul 2011 este sub protectia `planetei Faliment`. `Daca mai continuam cu Boc si Basescu statul roman va falimenta. Ne indreptam spre un faliment fara precedent`, spune liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea. Social-democratul spune ca masurile economice luate de actualul guvern nu vor mai putea fi reparate. `Si cei care i-au votat nu ii mai voteaza. Aceste masuri pe care le-au luat, acest drum pe care mergem nu ne duc decat spre distrugere. Distrugerea populatiei dar si a lor`, mai spune Cindrea.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 15 noiembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 07 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter