SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING2014 - anul TRIBUNA (XXXI)

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Elevul S.Fl. Marian a primit o grea lovitura atunci cand tatal sau - om stimat de concetateni si cu o situatie prospera - a fost ucis talhareste in 24 aprilie 1868, autorii ramanand necunoscuti. Evenimentul l-a facut sa paraseasca scoala, inrolandu-se in armata; dupa numai o luna si jumatate era liberat, fiind unicul fiu pe langa mama vaduva. Dupa ce a pus mult suflet in organizarea "Societatii elevilor romani din Suceava" , nota, cu amaraciune, in jurnalul sau: "Persecutat fiind de catre niste venetici care se nutresc din singele patriei mele, de catre niste hiene turbate, trebuie sa apuc lumea in cap" . Astfel, pleaca cu cartile in spinare spre Transilvania, pe urmele multor elevi romani bucovineni. La varsta maturitatii cunoaste Nasaudul, Blajul si Beiusul, revenind la Suceava si Botosani, pentru finalizarea studiilor. Intregul pelerinaj prin Moldova si Transilvania i-a permis cunoasterea personala a multor personalitati dar si a locurilor istorice pentru miscarea nationala, contribuind decisiv la formarea patriotului si omului de cultura S. Fl. Marian. Inscris la Facultatea de Teologie Cernauti, respecta "o veche si fierbinte dorinta a maicei sale" . In 1875 se casatoreste cu Leontina Piotrovschi (fiica parohului din Siret) iar in mai 1876 este hirotonit preot, activitate ce o practica in multe localitati. Sotia folcloristului a avut, pe langa numeroasele atributii in familie, si "sarcina" sa fie "ospatara atitor sateni adusi din toate colturile, ca sa lamureasca leacul cutarei buruiene si efectul cutarui descantec" .

In perioada 1877-1883 publica 120 de culegeri de folclor si articole despre folclor in ziare si reviste, in toate provinciile. Atunci a elaborat primul plan amplu de valorificare a culturii populare Romanesti in culegeri si sinteze si volumele: "Traditii poporale romane" , Sibiu, 1878; "Chromatica poporului roman, Bucuresti, 1882; Ornitologia poporana romana (2 vol), Cernauti, 1883. La sugestia lui B.P. Hasdeu, Fl.

S. Marian este ales membru activ in randurile Academiei Romane. Primirea lui S.Fl. Marian si a lui At. M. Marienescu in Academia Romana (la 26 martie 1881) ii da posibilitatea sa sustina - in discursul de receptie - o adevarata pledoarie pentru valorificarea stiintifica a culturii populare, aceasta putand contribui la imbogatirea si dezvoltarea limbii literare romanesti: "O natiune, care doreste sa aiba o limba bogata si omogena, ar trebui mai inainte de toate sa adune si sa scoata la lumina intreaga sa literatura poporala, si numai dupa ce va fi explorat-o si studiat-o pre aceasta din toate punctele de privire si se va fi incredintat ca cuvintele, ce-i sunt de neaparata lipsa, nu se afla defel in sinul poporului, sa le imprumute de pe la alte natiuni, a caror limba e mai avuta in cuvinte si in termeni tehnici" . Prin discurs cat si prin intreaga activitate academicianul S.Fl. Marian s-a dovedit a fi adept si continuator al marilor idei ale fondatorilor curentului istoric si popular din cultura noastra: Alecsandri, Hasdeu, Odobescu, Eminescu, s.a. Academia Romana i-a premiat trei lucrari si l-a ajutat sa-si publice 12 lucrari.

Dupa modelul "Tribunei" din Sibiu, S. Fl. Marian impreuna cu alti romani patrioti, fondeaza publicatia bilunara "Revista Politica" (1886-1891), prima gazeta romaneasca aparuta la Suceava, el fiind si administrator. In programul, intitulat "Catra publicul roman" preciza: "Intentiunea noastra este sa infiintam un organ care sa apere pozitia romanilor in viata publica din Bucovina si sa tie viu sentimentul lor de solidaritate.(...)" . Trebuie consemnata aprecierea pe care o avea academicianul fata de Tribuna sibiana. Fiind membru in comisia premiului "Eliade Radulescu" , Marian ii recomanda lui Lazar ┼×aineanu sa completeze cap. "Literatura basmelor romane" consultand periodicele transilvanene pentru a gasi noi tipuri de povesti, pe primul loc fiind Tribuna.

Casa din Suceava cumparata cu banii proveniti din premiul acordat de Academie pentru lucrarea "Ornitologia poporana romana" (in 1883), a fost vizitata de marile personalitati ale culturii romane. Situata in centrul Sucevei, casa memoriala este monument istoric, parcul din fata purtandu-i numele. Placa memoriala ne transmite: "In aceasta casa ´┐Żcastigata cu condeiul´┐Ż a trait `i a lucrat academicianul Simeon Florea Marian (1847-1907) care a adunat comorile inelepciunii `i simirii poporului roman" . Disparitia marelui cercetator a fost amplu prezentata si evocata in presa vremurilor.

Din articolul lui T.T. Burada, prezentam: "Cu tine, iubite Sim. Fl. Mariane, a disparut unul dintre prietenii cei mai buni si unul din cei mai de seama barbati ai romanilor, caci tu ai inteles ca geniul poporului este mai mare si mai puternic dec^t orice geniu individual, de aceea ti-ai dat osteneala a disgropa si a aduce la lumina toate comorile ascunse in mintea poporului roman. Multe din ele ne par stranie noua celor din stratul pretins civilizat, dar ele au leganat, mingiiat si sustinut intregul nostru popor in timpuri de veacuri grele prin care a trecut, si acele paveze ale sufletului sau, oricat de subrede si de inselatoare ne-ar pare astazi (descintece, vraji, farmece, povesti, etc), au fost otelul ce a aparat fiinta poporului nostru in toate vremurile de urgie prin care a trecut. Nepieritor iti va fi numele, caci ai scapat de pieire toate acele odoare pe care poporul le adunase din izvoarele cele mai deosebite in adancul sufletului sau" .

Impunatoarea sa opera a fost comparata cu cea a titanului folcloristicii poloneze, Oskar Kolberg (1814-1990), constituindu-se intr-o adevarata enciclopedie a vietii spirituale a poporului roman, o carte de aur, cu pagini in cotidianul Tribuna. (va urma)

Marius HALMAGHI


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 septembrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 15 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter