SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING2014 - anul TRIBUNA

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

(V) Sacrificandu-se pentru drepturile romanilor St.

L. Roth a ramas inscris cu litere de aur in istorie, iar romanii de pe Tarnave i-au ridicat statui, fiind considerat un adevarat erou al neamului. Datorita lui Roth romanii din Ţara Vinului au uitat vechile vorbe ale unor intelectuali romani ce atrageau atentia ca " principiul cel mare national al sasului este a se imbogati pe sine si a saraci pe strain. "

in contextul mijlocului sec. al XIX-lea nu trebuie sa-l uitam pe marele mitropolit Andrei Şaguna, cel ce a sustinut toata viata ideea unitatii romanilor indemnand taranii: " la mestesuguri, turma iubita, la mestesuguri! " Model de smerenie si adevarat spirit vizionar european (botezat catolic), fiul unui negustor aroman trecut la catolicism, el si-a propus sa ajute poporul roman. Oare de ce? Ce l-a motivat sa-si daruiasca intreaga viata telului declarat: " pe romanii transilvaneni, din adancul lor somn (vreau) sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez "? El iubea romanii si era iubit de ei. Altfel nu se explica entuziasmul cu care era intampinat pretutindeni. Putini mai stiu ca, in vremea lui, biserica din Poarta Turnului, in care a tinut prima lui slujba de mitropolit, si-a schimbat numele in Biserica " din Groapa " pentru a aminti situatia romanilor obligati sa-si construiasca lacas de inchinaciune in vale, intr-un loc fara nicio vizibilitate. Ctitoriile lui sunt arhicunoscute ele pregatind terenul aparitiei presei nationale. El a fondat tipografia arhidiecezana, o adevarata institutie de cultura nationala, ce functioneaza, de la 1850, fara intrerupere. Aici a aparut " Telegraful roman " si tot aici si-au facut ucenicia viitori tribunisti. Pentru acestia si pentru multi gazetari acest loc a fost cu adevarat initiatic, pentru ca sub indrumarea marelui ctitor s-au format caractere si destine. La venirea lui a gasit 400 de scoli poporale pentru ca la final sa lase 800, in ele predand invatatori scoliti la institutul teologico-pedagogic sibian. Acestia au primit imposibila misiune de a " eradica " analfabetismul taranilor; preotii parohi si invatatorii au inteles sa organizeze cursuri serale pentru a-i initia pe tarani - macar in scris, citit si socotit - cursurile tinandu-se iarna sau in zilele de sarbatoare, cand oamenii nu ieseau la munca campului. Ca prim presedinte al ASTREI "Şaguna a fost un dangat de clopot care a trezit din amortire constiinte si destine, a redat sperante si vigoare, a pus plugul in brazda si a deztelenit ceea ce ameninta sa devina parloaga ". Episcopul G.T. Teutsch sublinia intr-un necrolog ca " numele lui Şaguna inseamna o noua epoca in viata poporului roman si a Bisericii ortodoxe ".

El a inceput transformarea treptata a Sibiului din cetate saseasca in capitala cultural-religioasa a romanilor transilvaneni. Ce mitropolit ortodox si-a lasat in ultimele decenii averea pentru construirea unei fundatii " spre scopuri bisericesti, scolare si filantropice "? El a facut-o, averea sa de 600.000 florini ramanand Arhiepiscopiei Sibiului, conform testamentului. Dorinta lui s-a implinit, fiind prohodit numai de duhovnicul sau " fara pompa, fara muzica si fara predica ", dar condus la mausoleul din Rasinari de tot poporul. Astfel de pilde si modele au avut tribunistii fondatori. Oameni plini de energie si cu multa intelepciune, care si-au dedicat viata iluminarii romanilor, chiar daca nu s-au nascut in mijlocul acestui popor.

Daca omul nu stie sa citeasca poti sa-i vinzi, zilnic, un ziar? (va urma)Marius HALMAGHI


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 10 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter