SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING3.457 de copii intra in clasa pregatitoare

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

3.457 de micuti din judetul Sibiu parasesc gradinitele in luna iulie si intra in septembrie in clasa 0 sau clasa pregati­toare, adica in primul an de studiu din invatamantul pri­mar. Clasa pregatitoare da mari emotii nu doar copiilor, ci si parintilor, mai ales ca multe dintre intrebari abia incep sa primeasca raspunsuri. in consecinta, astazi aflam care sunt cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare, daca orele se vor desfasura la scoala sau la gradinita, daca micutii vor primi calificative sau daca prezenta in clasa pregatitoare este obligatorie.

Cine merge in clasa pregatitoare?

in clasa pregatitoare vor invata copiii care pana la data de 31 august 2012 vor avea sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care vor implini aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.

La fel ca si in anii trecuti, inscrierea elevilor in primul an de scoala are loc in luna martie. Ca si pana acum, fiecare strada va fi arondata unei scoli, iar "procedurile de inscriere sunt astfel facute incat, daca parintele isi exprima optiunea pentru scoala la care este arondat, aceasta are obligatia sa inscrie elevul. Daca parintele doreste inscrierea la alta scoala decat scoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi inscris in limita numarului de locuri disponibile", a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

Exista si o noutate: modalitatea electronica de repartizare a elevilor, in conformitate cu optiunile exprimate de parinti in fisa informatizata de inscriere. Altfel spus, toate datele din fisele de inscriere, completate de parinti, vor fi introduse in computer, iar acesta va realiza repartizarea elevilor, la fel ca si in cazul admiterii la liceu. S-a optat pentru o repartizare computerizata, date fiind discu­tiile anterioare despre inscrie­rea preferentiala la anumite scoli a unor elevi. "in general, in Bucuresti au existat discutii legate de inscrieri preferentiale in anumite scoli; in Sibiu nu s-au sesizat astfel de pro­bleme", spune Con­stantin Gorun, in­spec­­tor scolar general al jude­tului Sibiu.

Ministrul Funeriu a mai pre­cizat ca in saptamanile urma­toare vor fi disponibile in uni­tatile scolare brosuri infor­mative pentru parinti.

Prezenta obligatorie - da, note - ba

Dat fiind faptul ca clasa pregatitoare face parte din invatamantul primar, prezenta la ore este obligatorie, la fel ca in orice alta clasa. Dar cum clasa pregatitoare e una in care copiii vor invata prin joc, nu vor exista note sau calificative, iar elevii pot fi recompensati, ca si in gradinita, prin sistemul bulinelor de diferite culori. Şi chiar daca nu sunt note, o eva­luare a fiecarui copil din clasa pregatitoare va exista. Aceasta va fi intocmita de cadrul didactic sub forma unui raport, in care vor fi consemnate gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelec­tuale a elevului, a limbajului si a comunicarii si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare.

Ce vor invata copiii? Ministrul Funeriu spune ca programa va combina elemente menite sa ii ajute pe cei mici sa faca fata clasei I. "De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau con­solida primele contacte cu lu­mea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul incon­jurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adultii prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de desco­pe­rire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor bene­ficia de ore special desti­nate unei pregatiri fizice armo­nioa­se", a adaugat Daniel Funeriu. Ministrul a mai subli­niat ca pro­gra­mele pentru clasa prega­titoare sunt in curs de finalizare.

Clasa pregatitoare - la scoala 

Clasele pregatitoare vor functiona in interiorul scolilor, dar exista posibilitatea ca aceste clase sa functioneze si in gradinite, daca acestea sunt structuri apartinatoare de scoli unde exista nivelul de invata­mant primar acreditat sau auto­ri­zat, se arata in Meto­dolo­gia pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea rete­lei unitatilor de invatamant pre­universitar de stat pentru anul scolar 2012-2013. Altfel spus, prima optiune pentru functio­narea claselor prega­titoare este in interiorul scolilor, ceea ce inseamna ca este necesar ca scolile sa aiba sali de clase disponibile. Daca aceste spatii suplimentare nu exista in toate scolile din judetul Sibiu, se poate recurge la organizarea invatamantului pe doua schim­buri, cu clasele primare - in schim­bul de dimi­neata si cla­se­le secundare - in schimbul de dupa-amiaza, spune Con­stantin Gorun.

Pentru gradinitele din mediul urban, trecerea unei clase in sediile scolilor aduce beneficiul decongestionarii spatiilor: "Pana acum aveam 30-35 de copii intr-o grupa de gradinita pentru ca nu existau spatii suficiente. Trecerea in inva­tamantul primar este benefica pentru copiii din clasa prega­titoare pentru ca vom avea un efectiv de 20 de elevi, plus sau minus cinci elevi, in loc de 30-35 copii cati erau intr-o grupa pregatitoare", adauga Con­stantin Gorun. De asemenea, in­spec­torul scolar general al judetului Sibiu specifica faptul ca in scolile din mediul rural nu vor exista probleme cu spatiul, dat fiind faptul ca aici exista continuitate intre gradinita si scoala.

Sali de clasa adaptate si cadre didactice instruite

Nici mobilierul pentru clasele pregatitoare, mobilier adaptat varstei copiilor, nu pare sa fie o problema, ministrul Funeriu de­clarand ca la Ministerul Edu­catiei s-au prevazut bani pentru dotarile necesare, chiar daca acestea cad, in mod obisnuit, in sarcina primariilor in a caror administrare se afla institutiile de invatamant.

in ceea ce priveste cadrele di­dactice ce vor preda la cla­se­le pregatitoare, acestea vor fi special pregatite incepand cu luna mai. "Nu avem emotii ca ar putea exista probleme la acest nivel, si acum invatatoa­rele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din Ro­mania", a subliniat ministrul Funeriu.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 24 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 30 mai 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter