SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING350 de oameni ai Universitatii au participat la prima editie a Conferintelor Turnul Sfatului

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »


Cu un Emil Hurezeanu in cunoscuta-i verva plina de savoare, `flancat` de cei doi candidati la functia de rector, Ioan Bondrea si Dan – Maniu Duse, alaturi de inca rectorul Constantin Oprean, ieri dupa-amiaza a avut loc prima editie a Conferintelor Turnul Sfatului. Pe tema `Fabrica de inteligenta: cata investitie si cat profit`, au vorbit in fata invitatilor si Ilie Vonica, managerul grupului Polisano, Ioan Deac, directorul general al Compa si Liviu Balan, directorul Centrului de cercetare- dezvoltare Continental AG. La invitatia Turnul Sfatului, in sala Royal Ballroom a Hotelului Hilton au participat la dezbateri aproximativ 350 de invitati, cadre didactice din cadrul ULBS sau studenti cu drept de vot la alegerile programate pentru functia de rector pe 6 februarie.

Cel care a deschis prima editie a Conferintelor Turnul Sfa tului a fost redactorul sef al ziarului, Alin Bratu. Dupa ce acesta a amintit, pe scurt, modul in care este privita, din exterior, lumea academica in general, el a insistat pe o dezbatere care sa scoata in evidenta cat de utila este Universitatea societatii si care sunt propunerile pentru viitorul management al uneia dintre cele mai importante institutii publice din judet.
`Nu v-am invitat aici ca sa va certam. Vedem si noi spre ce tinde societatea romaneasca. Primeaza mult banul, salariul, vedem ca viitorul universitar tine, deocamdata, de un singur element – numarul de studenti. Nu se mai dau examene de admitere si unul din efectele de intelectualizare fortata l-am vazut recent, ca sa dau un exemplu concret. Odata cu zapada, am vrut sa ies la sanius cu al meu copil si am vazut ca spatarul saniei, din metal, e rupt. Am zis ca nu e mare lucru sa gasesc in acest oras un sudor. Au trecut trei zile si inca il mai caut. Daca as fi cautat doctoranzi in drept as fi gasit lejer cateva zeci in cartea de telefoane, licentiati in Istorie cateva sute, in Litere, cateva mii. Dar nu am gasit un singur sudor`, a spus Alin Bratu.

Ilie Vonica: ganditi-va si la cei mai in varsta

In cuvantul sau adresat oamenilor Universitatii, dr. Ilie Vonica a vorbit despre imaginea pozitiva dobandita in ultimii ani, in paralel, de Sibiu si de Universitatea `Lucian Blaga`. `Ati devenit o universitate importanta. Sigur, este mult pana departe, dar va felicit unde ati ajuns. Este un nou inceput`, a spus Ilie Vonica, managerul grupului de firme Polisano. El a invitat reprezentantii ULBS sa i se alature, in continuare, pe domeniile in care investeste.
`S-au realizat multe parteneriate cu agenti economici locali. Eu investesc in special in domeniul sanitar, al sanatatii. Cred ca viitorul spital pe care il voi deschide poate fi folosit ca si baza clinica pentru studentii la medicina. Am realizat o fabrica de medicamente si va felicit ca ati deschis o facultate de farmacie de care era foarte multa nevoie in Romania si in Europa. Pregatiti farmacisti de care avem nevoie. Si in aceasta fabrica eu consider ca se vor gasi locuri interesante pentru perfectionarea studentilor in farmacie`, a mai spsu Vonica. Printre indemnurile sale a fost si cel de a acorda o atentie si specialistilor din diferite domenii, dar cu o varsta trecuta de prima tinerete.
`Sigur, organizati multe masterate, dar trebuie sa va mai ganditi si la cursuri, pentru oamenii mai in varsta, pentru oamenii care au pierdut contactul cu realitatile dintr-un anumit domeniu. Cred ca puteti face lucruri importante in acest domeniu. Cred ca Universitatea este pe un fagas bun si va fi condusa de echipe competente. Va felicit pentru ceea ce sunteti si pentru ceea ce veti deveni`, a declarat Vonica.

Emil Hurezeanu, aplaudat de la primele cuvinte

Emil Hurezeanu a smuls aplauzele salii inca de la primele cuvinte, in care a sustinut ca tulpina devenirii sibiene isi va trage `combustibilul` din numarul mare al licentiatilor in Drept, Istorie si asa mai departe, `un numar mult mai mare decat cel al instalatorilor`.
Discursul lui Emil Hurezeanu a introdus in atmosfera salii si atmosfera electorala in care se afla, zilele acestea, Universitatea `Lucian Blaga` din Sibiu, amintind de o serie de mesaje primite in ultimele zile. `Stiu ca se cauta un mediator acum, e la moda sa cauti un mediator. Sunteti aproape la fel de numerosi, dar mult mai primitori decat cei din Piata Universitatii. Eu nu am niciun fel de vocatie de mediere, dar sigur ca m-am apropiat de comunitate din care provin cu destula emotie si ingrijorare, pentru ca in utimele zile am fost abordat, aproape sabordat cu tot felul de mesaje insinuante din partea unor persoane pe care le credeam apropiate, din partea unor persoane pe care nu le-am cunoscut in viata mea si sunt putine sanse sa le cunosc de acum incolo, mai ales dupa acele mesaje. Ce spun acele mesaje? «Stiu ca v-ati petrecut concediul cu acesta...». Dar eu mi-am petrecut copilaria si adolescenta cu jumatate din sala si sper ca batranetea cu cealalta jumatate, daca ne ajuta bunul Dumnezeu. «Stiu ca sunteti impartial»... Bun, atunci imi pare rau ca sunt impartial, dar in privinta oficiului meu de mediator multumesc confratilor mei de la Turnul Sfatului, conducerii Universitatii, de care ma leaga mai multe datorii decat alte lucruri`, a spus cunoscutul jurnalist Emil Hurezeanu.
El a invitat comunitatea academica din Sibiu la o reflectie cuprinzatoare a momentului electoral. `Ideea este urmatoarea: noi avem ceva de impartit cu orasul nostru, cu trecutul lui, care cantareste mult mai mult decat prezentul si cred ca suntem datori cu o partialitate bine informata. Impartialitatea, in orice proces electoral, si la nivelul statelor sau al universitatilor, nu are ce sa caute: se ciocnesc interese si competente diferite, care au o baza comuna de legitimitate, de indreptatire si asta conteaza. Interesele trebuie sa se ciocneasca, iar competentele trebuie sa intre in competitie. Sa nu ne ferim, aici este una dintre cele mai vechi facultati de drept din Transilvania. Aici am avut de-a face cu oameni, cu mari figuri umaniste, care au fost si mari meseriasi`, a mai spus Emil Hurezeanu, dupa care a evocat figura emblematica a unor personalitati precum Samuel von Brukenthal sau Andrei Saguna. `Vreau sa alegeti in cunostinta de cauza, sa porniti de la oameni care sunt primii intre egali. Intr-un astfel de oras, raspunderea celor care pot fi buni si utili comunitatii este foarte mare`, a indemnat el.

Constantin Oprean a criticat schimbarile legislative fara fond

La finalul celor doua mandate de rector, Constantin Oprean a vorbit despre schimbarile legislative in domeniul educatiei, implementate in ultimii ani. `Traim intr-o perioada foarte interesanta, in care falia dintre educatie si economie este tot mai mare, din cauza schimbarilor din domeniul legislativ. Educatia si economia sunt doua lumi paralele in Romania`, a amintit Constantin Oprean.
Rectorul care a condus ULBS in ultimele doua mandate a si dat exemple.`Constatam ca domnul ministru face o clasificare de universitati, sustinand ca nu e vorba de o ierarhizare. Domnia sa nu cunoaste ce inseamna clasificare si ierarhizare. Eu, din punctul meu de vedere al expertului in managementul calitatii, spun ca face o ierarhizare atata timp cat foloseste in aceasta grupare indicatori de performanta. Putea sa spuna ca avem o clasificare daca impartea universitatile in functie de numarul studentilor si al cadrelor didactice in universitati mari, mijlocii si mici. Deci, iata ca se foloseste termenul de clasificare intr-o lege in care, de fapt, este vorba de o ierarhizare. Este o lege care are o serie de lucruri greu de pus in pratica. Inclusiv in ceea ce priveste alegerile din invatamantul superior`, a declarat Oprean.
`Ceea ce a ajuns ULBS este rezultatul efortului intregului colectiv academic, profesori si studenti. Si ma mandresc cu acest lucru. Va promit ca si in viitor, daca sanatatea ma tine, voi fi acelasi suport devotat Universitatii`.

Dan-Maniu Duse: `In viitorul mandat, sa schimbam atentia de pe sarcina pe om`

Pe tema conferintei, prorectorul Dan-Maniu Duse a remarcat faptul ca sunt relativ putini cei care `investesc` in Universitate, dar sunt multe companii care profita de pe urma rezultatelor ULBS. Prorectorul a dat si o replica lui Emil Hurezeanu, care a remarcat ca la conducerea ULBS candidaturile depuse vin tot numai din zona Facultatii de Inginerie. `Acum, sigur ca v-ati pus problema de ce avem doi ingineri candidati, sigur ca lucrurile au o explicatie. Este legata de aceasta noua lege a Educatiei, care valorizeaza intr-un mod extrem cercetarea stiintifica. Probabil ca aici exista o explicatie a unui subconstient care a actionat si a dat mai mult castig de cauza prin curajul pe care l-au avut ca se inscrie ca si candidati`, a declarat Duse. El a si subliniat cateva din ideile propuse prin planul sau managerial, prezentat cadrelor didactice si studentilor din cadrul ULBS. `Aceasta productie de stiinta se refera la cercetarea stiintifica si dorim ca in viitorul apropiat, mai exact in viitorul mandat, sa schimbam atentia de pe sarcina pe om. Aceasta schimbare este de esenta. Presupune ca lucrurile importante si mari consumatoare de finante au trecut. Mai avem, dar partea grea a trecut. Inseamna o investitie prin alocare in cercetare, in cei tineri, in activitatile lor, in implicarea lor, in dezvoltarea laboratoarelor`, a amintit Dan-Maniu Duse.

Bondrea: `Tineretea imi spune ca e nevoie de o schimbare`

Decanul Facultatii de Inginerie, Ioan Bondrea, a vorbit, pentru inceput, de modul in care colaboreaza institutie pe care o conduce cu diferite companii locale. `E un lucru important sa fii mereu in contact cu companiile, sa stii ca esti sprijinit in demersul tau de a transmite un mesaj generatiei de maine. Experienta pe care am acumulat-o in cei patru ani de decanat la Facultatea de Inginerie, dovedeste ca se poate. In conditiile in care in zona domeniilor de licenta avem asa-numita invatare centrata pe student, e nevoie ca in zona de master, doctorate, post-doctorate, e nevoie sa avem ceea ce se numeste parteneriat cadru didactic – student. Pentru ca numai asa vom putea sa avem rezultate in ceea ce priveste cercetarea si valoarea absolventilor nostri pe piata muncii`.
Ioan Bondrea a incheiat prima parte a discursului sau cu un mesaj direct. `Tineretea mea imi spune ca e nevoie de o schimbare. Poti sa faci lucruri bune, poti sa faci lucruri interesante fiind transparent, onest cu oamenii. E important acest lucru in management. Sper ca seniorii din Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu sa accepte schimbarea, iar tineretul sa fie alaturi de schimbare. E important acest lucru`, a declarat decanul Facultatii de Inginerie.
Replica lui Dan-Maniu Duse a venit cateva minute mai tarziu. `Seniorii au un rol foarte important, sunt modelele noastre. Ce sa vada juniorul daca nu are in fata pe profesorul lui?`.

`Eu ma gandesc si am facut apel la seniori nu pentru ca nu au valoare sau pentru ca nu sunt mereu in preajma tinerilor, dar trebuie sa schimbam o mentalitate care persista. Anume, sa oferim aceleasi sanse de a valoriza munca si talentul fiecarui om din Universitate. Numai asa putem avea rezultate bune impreuna`, a completat si Bondrea.

Ce spune antreprenorul?

In cadrul Conferintelor Turnul Sfatului a vorbit despre legatura dintre companiile pe care le reprezinta si ULBS si Liviu Balan, directorul Centrului de cercetare-dezvoltare a companiei Continental. `Avem nevoie de un mediu sanatos si in cadrul ULBS, de aceea prin programele noastre acordam tot sprijinul mediului universitar sibian`.
Balan a aratat ca investitia realizata de Continetal in ULBS este relativ usor de calculat – `punem pe masa proiectele si adunam`. Mai dificil, a adaugat Balan, este in cuantificarea profitului. `Vom continua insa dezvoltarea si vom angaja ingineri`, a asigurat Balan.
Ioan Deac,directorul general al celei mai mari companii exportatoare din Sibiu, este vorba de Compa, a invitat reprezentantii ULBS la o colaborare mai stransa, cerand ca Universitatea sa dezvolte si cursuri care sa ofere absolventi pe o plaja mai larga de domenii. `Ce astept eu de la dumneavoastra? Astept de la ULBS sa dezvolte ingineri, care vin in final si la Compa, pe care sa ii pot folosi imediat. Asa cum eu furnizez un produs la Bosch, acestia iau produsul meu si il monteaza imediat. Asa mi-as dori eu`, a spus Ioan Deac.

Intalnirea de la Hotel Hilton a continuat cu o serie de intrebari din sala, timpul alocat Conferintei prelungindu-se cu mai bine de 40 de minute decat cele doua ore initial alocate.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 31 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter