SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING4.000 de carnete de munca au disparut

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Problema carnetelor de munca abandonate sau pasive in judet ramane una destul de stringenta pentru Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu. Institutia face eforturi mari pentru a recupera de la agentii economici din judet carnetele de munca parasite de titulari, fiind amenajate spatii noi in incinta institutiei. Actiunea ITM Sibiu este una benevola, deoarece, potrivit legii, atributiile in acest sens sunt aproape inexistente. Toate acestea in conditiile in care o parte dintre sibieni intampina dificultati mari in ceea ce priveste gasirea carnetului de munca, atunci cand se apropie de pensie si trebuie constituit stagiul de cotizare. Potrivit estimarilor inspectorului sef al ITM Sibiu, Francisc Szombatfalvi Török, in acest moment, exista in judet in jur de 35.000 de carnete de munca abandonate sau pasive. Din pacate, pentru 4.000 dintre acestea nu se stie aproape nimic.

Explozia de firme de dupa 1990

Dupa 1990, carnetele de munca erau in proprietatea cetateanului, dar pastrate la intreprinderi. Cum de la an la an, numarul firmelor din judet a crescut rapid, gestionarea carnetelor de munca a intampinat carente majore ca urmare a reorganizarii pietei muncii. Imediat dupa Revolutie in judetul Sibiu existau 220 de agenti economici care, in mare parte au fost privatizati. Nu toti noii proprietari s- au ingrijit in mod profesionist de pastrarea carnetelor de munca, astfel ca multe dintre acestea au disparut sau au ajuns in stadiu avansat de deteriorare, avand in vedere ca multe din aceste firme au dat faliment in ultimii 22 de ani. La ora actuala, in judet exista in jur de 12.000 de agenti economici, majoritatea fiind societati cu pana la noua angajati. Dupa verificarile realizate de ITM Sibiu si in urma discutiilor purtate cu reprezantantii agentilor economici, s-a putut realiza si o radiografie a situatiei. Astfel, in judet functioneaza acum 81 de firme mari (care au peste 250 de angajati), acestea avand 37 la suta din numarul total al angajatilor din judetul Sibiu. Urmeaza firmele mijlocii (intre 50 si 249 de angajati), 396 la numar, care figureaza cu 24 la suta din numarul total de angajati din judet, apoi firmele mici (10 - 49 de angajati), 1798, ceea ce innseamna 22 la suta din numarul salariatilor, si, in fine, microintreprinderile ( 1 - 9 angajati), 9661 la numar, cu 17 la suta din angajatii judetului.

Din punct de vedere al pastrarii carnetelor de munca, fluctuatia angajatilor din intrepinderile mici si mijlocii au dus la crearea unei situatii neclare, care s-a rasfrant si asupra carnetelor de munca abandonate. Cea mai mare fluctuatie de personal, potrivit ITM Sibiu, a avut loc in 2008, cand in sectorul privat fluctuatia a fost de 57 la suta.

35.000 de carnete de munca abandonate in judet

Potrivit evidentelor ITM Sibiu, numarul carnetelor abandonate se ridica la 35.000. Dintre acestea 14.392 de carnete se afla in evidentele institutiei. De restul, 21.000 de carnete de munca pasive, nu se cunosc prea multe, mai ales ca se afla la angajatori. in urma verificarilor inspectorilor de munca la diferite firme, s-a ajuns la concluzia ca in judet ar exista 169 agenti economici care ar putea oferi informatii utile despre 16.951 de carnete de munca. Din pacate, potrivit inspectorului sef al ITM Sibiu, nu se stie absolut nimic despre aproape 4.000 de carnete de munca. Se banuieste ca aceste carnete zac in pivnite, in saci in stare avansata de degradare, in conditiile in care arhivele se afla in custodia angajatorilor. Un caz aparte este cel al salariatilor care au parasit tara noastra, in majoritate cetateni de origine germana. Aflati in pragul pensionarii, acestia se afla intr-o situatie destul de grea in ceea ce priveste refacerea stagiului de cotizare, deoarece nu isi pot gasi carnetul de munca. "Este o situatie care poate duce la dezastru pentru acesti oameni. Au mari probleme in ceea ce priveste reconstituirea stagiului de cotizare", spune Francisc Szombatfalvi Török.

ITM, dispus sa preia carnetele de munca abandonate 

in urma intalnirilor avute de conducerea ITM Sibiu cu firmele din judet, s-a ajuns la concluzia ca exista mari dificultati in stocarea, pastrarea si gestionarea carnetelor de munca. Legea actuala nu obliga ITM-ul sa preia carnetele de munca abandonate, insa "ITM este o institutie in care mi se pare normal sa fim responabili fata de oamenii ajunsi in pragul pensionarii. Trebuie sa gasim modalitatea prin care sa-i putem ajuta", sustine Francisc Szombatfalvi Török. Inpsectorul-sef al ITM Sibiu face in acest sens un apel catre angajatori ca pot semnala cazuri de carnete de munca abandonate. Mai mult, ITM Sibiu este dispus sa preia de la agentii economici, pentru pastrare, carnete de munca abandonate. in acest sens, in cadrul institutiei, au avut loc recent, amenajari pentru pastrarea carnetelor de munca abandonate. La capacitatea actuala, institutia poate prelua pana la 17.000 de carnete de munca abandonate. "Suntem dispusi sa facem munca voluntara pentru gestionarea acestor carnete. Au existat oameni care au venit la ITM cu carnete de munca abandonate pe care le-au gasit pe gramezi de gunoi sau in spatii insalubre. Dorim sa facem pasi importanti in rezolvarea acestor probleme. Cautati-ne!", afirma Francisc Szombatfalvi Török.
de Cosmin Pal


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 20 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter