SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING40 de ani de festival la Jina

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Duminica dimineata, cerul noros i-a ingrijorat pe organizatori, mai ales ca sambata seara a plouat destul de tare, insa pe masura ce trecea timpul, soarele incepea sa-si faca aparitia. Asa cum este obiceiul, festivalul a inceput cu parada portului popular. Acesta s-a desfasurat pe traseul Primarie - Şesul Jinarilor, iar formatiile prezente la festivalul din acest an au pus in scena scurte momente artistice. Cei de pe margine si oficialitatile judetene invitate de gazde s-au aratat incantate de aceste momente, mai ales ca formatiile artistice proveneau din mai multe judete, intre care Alba, Gorj, Sibiu sau Hunedoara. Parada a fost deschisa de formatia din Jina. Au asistat, intre altii, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Trihenea, prefectul judetului, senatorul PNL de Sibiu, Minerva Boitan, acestora alaturandu-li-se primarul comunei Jina, Iancu Beschiu, primarii din judet si sefii serviciilor deconcentrate. Cei care au pus in scena parada portului popular au pornit apoi spre Şesul Jinarilor, locul traditional de desfasurare a festivalului, urmati de cei care au venit sa cunoasca realitatile locului.

Aici, pe scena special amenajata, primarul Iancu Beschiu a deschis oficial festivalul si a dat citire unor porunci ce trebuiau aduse in atentia locuitorilor comunei. Conform vechiului obicei, primarul le-a adus la cunostinta celor prezenti ultimele noutati din viata comunei.

Una dintre porunci era adresata celor nascuti in anul 1960, deoarece acestia urmeaza sa se intalneasca in data de 21 august pentru a aniversa jumatate de secol de viata. Au urmat apoi la cuvant prefectul Constantin Trihenea si Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, care au felicitat organizatorii pentru faptul ca duc traditia mai departe, chiar daca traversam o perioada de criza economica.

Regal folcloric

Imediat dupa vorbele de deschidere a inceput sa ploua, insa, din fericire, pentru cei prezenti a durat doar cateva zeci de minute. Şi-a facut apoi apritia soarele, iar emotiile ca vremea rea va strica sarbatoarea s-au rispit imediat. Asa cum era firesc, programul artistic a fost deschis de formatia din Jina, care a prezentat o suita de dansuri si jocuri populare din comuna. Mii de oameni s-au apropiat de scena pentru a lua parte la acest regal folcloric care s-a intins pana aseara spre miezul noptii. Rand pe rand, pe scena au urcat apoi formatii artistice cu traditii pastoresti din judetele Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Valcea, dar si formatii profesioniste din Bihor, Caras - Severin si Cluj. Atmosfera a fost una destul de relaxata, oamenii lasand deoparte grijile de zi cu zi. Un festival reusit, care s-a ridicat la nivelul editiilor precedente, semn ca jinarii stiu sa-si poarte portul si sa sarbatoreasca atunci cand este cazul.

Legenda festivalului

Potrivit traditiei, jinarii si nu numai se intalnesc in ultima duminica din luna iulie la Festivalul "Sus pe muntele din Jina". Asa cum spun obiceiurile, canta si joaca, asa cum faceau la nedeile de altadata. "Sus pe muntele din Jina" e festivalul care de 40 de ani ii aduna pe fiii satului, pe cei care se trag din localitatile intemeiate de jinari, pe turistii care vor sa ia contact cu inima Marginimii. "Se zice ca pe timpurile de demult ar fi navalit popoare la campie si ca ar fi facut pradaciuni si ar fi luat averile tarii cu ei si s-ar fi dus in tara lor. Oamenii de pe timpul de atunci de la campie, unii ar fi fugit la munte. Şi vazand ei ca pot trai, s-au asezat acolo." Asa incepe istoria celor care de sute de ani isi duc viata pe varfurile muntilor. La targurile unde se intalneau, vindeau si cumparau, faceau negot unii cu altii, cu cei ce veneau de departe sau de aproape, dar mai presus de orice se intalneau si petreceau impreuna.

Nedeile si-au pierdut din semnificatii in timp, dar oamenii se mai intalnesc intr-un festival al pastorilor din munti. "Sus pe muntele din Jina" a devenit locul de intalnire al pastorilor de azi, regasirea traditiilor nedeilor si un prim contact cu civilizatia pastorala. Asa ca in Şesul Jinarilor, la "Sus pe muntele din Jina" se aud cantecele nedeilor de altadata, invatate de la bunici, se incing iar hore si invartite, chiar daca pe o scena amenajata. Oamenii din Jina si din satele intemeiate de jinarii plecati de acasa se intalnesc la un festival menit sa le trezeasca valoarea si semnificatiile locurilor. Mirosul balmosului si al branzei proaspete nu se mai simte pe Şesul Jinarilor, dar cantecele si jocurile sunt acolo an de an, pentru ca le aduc cei din satele razletite pe munte.
de Cosmin Pal


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 26 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter