SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING44 de absolventi cu dizabilitati, la ULBS: "Totul a meritat!"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

44 de tineri cu dizabilitati somatice, locomotorii, de vorbire, auditive sau vi-

zuale si-au agatat in cui studentia anul acesta. Tinerii, absolventi ai studiilor de licenta sau master, au mai facut astfel un pas in viata. Orice zi a fost grea pentru ei, dar ambitia de a merge mai departe si a se vedea, la final, cu diplomele in mana, a fost mare. Niciodata un vis mai mare decat acesta parca nu ar fi fost posibil. Pentru a le veni in ajutor, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu i-a sprijinit in tot acest timp, fie prin consiliere, fie prin diverse materiale ori tehnologii, de la laptopuri, la tastaturi speciale, adaptate problemelor cu care se confrunta acestia, precum si o bursa de 500 de lei, acordata lunar. "Am dotat un cabinet informatic cu zece computere la care aveau acces, li s-au acordat consultatii, dar isi faceau aici si lucrari individuale sau in grup, sub conducerea mentorului. Erau noua mentori, iar fiecare mentor avea cate 10-12 studenti. Am urmarit ca acesti tineri sa fie de la aceleasi specializari, ca sa aiba lucruri comune de discutat", spune Dumitru Batar, decan al Facultatii de ┼×tiinte Socio-Umane si lider partener la proiectul "Dezvoltarea si implementarea unui program-pilot integrat pentru cresterea accesului la invatamantul superior pentru persoane cu dizabilitati", un program ce i-a sprijinit pe studentii cu probleme in anii de studentie.

Ambitii fara hotar

Nu sunt toti de la aceeasi facultate. Trei viseaza sa se faca avocati ori procurori, terminand Dreptul, trei au finalizat studiile la Facultatea de ┼×tiinte, cinci la Inginerie, 13 la ┼×tiinte Socio-Umane, doi la Teologie, 13 la ┼×tiinte Economice, patru la Facultatea de Litere si Arte si un student la ┼×.A.I.A.P.M. Fiecare poveste a lor este diferita, dar presasata cu aceleasi obstacole ori piedici, din cauza dizabilitatilor suferite. Doua dintre aceste povesti ne-au fost deslusite. Din motive de pastrare a identitatii, una dintre cele doua fete care ne-au spus despre vietile lor a dorit sa isi pastreze anonimatul. Asa ca pe ea o vom numi Paula. Are dizabilitati somatice. Este absolventa de master la Ingineria Produselor Alimentare si, timida, incepe sa povesteasca despre viata de student si masterand, la fel ca prietena sa mai mica, Ana-Maria, studenta in an terminal la Psihologie. " Mai avem foarte putin de scris la lucrari ", ne destainuie cele doua. Paula e increzatoare ca va termina cu bine acest an, dar nici Ana-Maria nu este mai putin optimista. " Daca nu termin acum, o sa o dau in februarie. Deci nu ma las ", conchide fata.

Trecut-au anii...

Paula nu este din Sibiu, ci din Slatina. A venit aici pentru ca auzise ca Sibiul este un oras frumos, cu multe oportunitati, iar facultatea este una cu traditie. " Am zis ca merita incercat. Nu mai fusesem in Sibiu inainte de facultate ", explica Paula. Desi nu cunostea pe nimeni, s-a adaptat iute si si-a construit un cerc de prieteni, cu care iesea dupa cursuri, vorbea si se distra. in timpul studiilor, a fost voluntar la Crucea Rosie. Daca ar fi sa priveasca in urma, nici nu ar putea sa spuna cum si mai ales cand au trecut cei mai frumosi ani din viata ei. " Anii de facultate... Mie mi se pare ca au trecut usor, desi au fost patru. Au trecut foarte repede. ┼×i acum si masterul... Nici nu stiu cand au mai trecut doi ani ", marturiseste. Dupa ce va trece hopul examenului de dizertatie, vrea sa se ocupe - spune ea - si de planul personal si sa isi intemeieze o familie. Crede ca va ramane in Sibiu si spera sa isi gaseasca un loc de munca apreciat si la care sa mearga cu placere.

Simpla si speciala

Ana-Maria nu isi fereste identitatea. Are deficienta de vedere si niciodata nu s-a plans de problema asta. A tinut in ea. Se considera o persoana speciala. "Pentru ca, uneori, persoanele care au probleme, indiferent de natura lor, sunt mai altfel si in relatiile cu oamenii, se gandesc la toate, nu numai la felul cum sunt imbracate. Ci si la suflet", este de parere Ana-Maria. Anul acesta va termina Psihologia. De ce a ales domeniul acesta? "Mie imi plac foarte mult oamenii, copilasii. Vreau sa fac master tot pe Psihologie si sa devin consilier scolar sau ceva pe partea educationala", spune Ana-Maria. Este o fata simpla. Nu se machiaza, nu se imbraca extravagant si nu vrea sa fie in centrul atentiei. "Nu ma aranjez, nu ma machiez. Nu vad rostul chestiilor acestora. Eu consider ca sunt frumoasa asa cum sunt si ca nu e nevoie sa ma machiez sau sa ma imbrac nu stiu cum, doar pentru ca ceilalti sa ma vada si sa ma placa", spune ea. Originara, este din Sibiu. Dar cei 12 ani de scoala i-a urmat la Cluj, la o scoala speciala. Acolo a facut parte si dintr-o trupa de teatru. A fost pe scena si asta i-a fost un alt vis devenit realitate. "Era superb. Eram eu, sub o alta forma", ne spune tanara.

Sentimente unice, la final

Dupa ce a terminat liceul, a revenit in orasul natal, unde de ajutor i-au fost parintii, carora spune ca le datoreaza totul. in ceea ce priveste primele zile de facultate, si le aminteste cu placere. Atunci s-au legat si unele dintre cele mai frumoase prietenii ale sale. Desi are probleme cu vederea, privilegii nu au existat. ┼×i asta la cererea insistenta a sa, pentru a fi la fel ca ceilalti colegi ai sai. "Am incercat sa fiu cat mai aproape de informatiile lor. Ce invata ei sa invat si eu. Sa nu se vada la examen ca eu nu am putut sa invat ca nu am avut cursuri. Parintilor mei le sunt foarte recunoscatoare", explica Ana-Maria. De altfel, Dumitru Batar subliniaza aceeasi idee. "Au sustinut examenele exact ca toti studentii. Chiar s-a pus problema sa dea separat, dar am avut o pozitie serioasa si din partea studentilor in cauza. Au vrut sa dea ca toata lumea", spune decanul.

Pentru ea si ceilalti absolventi cu dizabilitati, cursul festiv a fost memoria unui drum ajuns aproape de final. Asa, eforturile lor de a ramane pe bancile facultatilor pana la final au avut un sfarsit glorios. "Sunt Mandr a de tot ceea ce am facut. Sunt sentimente unice... Tot greul pe care l-am trecut si toate examenele... Am simtit in momentul acela ca totul a meritat", conchide fata.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 27 iunie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter