SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING50% din reteaua electrica, expirata

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De cate ori „se ia curentul ", sunam la Eletrica. Uneori raspunde, alteori, nu. Nervi. Putini stiu, insa, ca din doua intreruperi de curent, una este provocata de constructorii care sapa prin oras. Iacob Blagu, directorul Electrica Sibiu, spune ca, in timp, lucrurile se vor remedia, asemeni situatiei din centrul Sibiului.

Reporter: Anul acesta au fost mai multe intreruperi de energie decat anul trecut?

Iacob Blagu: Nu au fost mai multe. in municipiul Sibiu, am avut o crestere a defectiunilor in primul semestru, datorita lucrarilor de constructie care implica si sapaturi, unde am avut foarte multe cabluri de 20 kv care au fost rupte de utilaje sau prin sapatura. Ca proportie, au fost in jur de 60 la suta din defectiuni datorate acestor interventii.

Rep.: Dar lumea da vina pe Electrica.

I.B.: Sigur, Electrica este de vina pentru cei care nu stiu totdeauna ca, de fapt, sunt si cauze externe societatii noastre. Mai sunt si instalatii pe care le gestioneaza consumatorii. Sunt transformatoare care nu sunt ale noastre, dar sunt legate in retea. Iar caderea acestora are efecte si asupra instalatiilor noastre. Bineinteles, sunt si intreruperi datorita instalatiilor, vechimea unora este destul de mare. Ritmul inclocuirii nu poate fi atat de rapid, deoarece investitiile in sistemul electric presupun un efort financiar deosebit de mare. Va dati seama daca numai in municipiul Sibiu avem 226 de kilometri de cablu de medie tensiune. Iar 50 la suta sunt cabluri vechi, care nu se mai fabrica acum, cu izolatie cu hartie in ulei, care cedeaza cel mai repede. Facem eforturi sa le inlocuim, dar, v-am spus, investitiile sunt deosebit de mari si ne axam sa le facem pe cele prioritare. Din pacate, niciodata nu putem fi siguri ca nu cedeaza reteaua.

Rep.: Dar instalatiile odata inlocuite rezista?

I.B.: in zona centrala, anul trecut, in pregatirea Capitalei culturale, am inlocuit toate instalatiile, am modernizat posturile din jur si nu am avut surprize deloc, desi au fost atatea manifestatii.

Rep.: A crescut consumul?

I.B.: Chiar zilele trecute am avut record de consum, de 120 de Megawati pe tot judetul. Consumatorii primesc un aviz de racordare de la noi pe o anumita putere, cresc consumul fara sa-si reactualizeze avizele, iar de aici incepe lantul prin care instalatiile nu mai au capacitatea sa duca, apar defectele. Şi cresterea consumului este una din cauzele intreruperilor.


Furnizarea separata de distributie

Rep.: Ce lucrari mai importante aveti in acest an?

I.B.: Printre lucrarile mai importante avem un sistem de automatizare a distributiei, in sensul ca se poate face o actionare a echipamentelor de la un punct central fara a mai fi necesara deplasarea personalului la locul respectiv pentru actionare. Implica niste echipamente moderne, transmisie prin fibra optica sau radio. Din cele 12 statii de transformare pe care le gestionam, avem patru statii de transformare cu personal permanent, restul fiind toate telecomandate. Bineinteles si pentru acestea avem un personal operativ. Avem un serviciu de dispecerat care coordoneaza toata actvitiatea de manevre in instalatii pe intreg judetul si un dispecerat mai mic la Medias.

Rep.: De unde fondurile de investitii?

I.B.: Toate investitiile si reparatiile sunt suportate din resurse proprii. Nu avem subventii sau alte astfel de lucrari. Pentru lucrari mai mari avem credite, deci oricum bani pe care trebuie sa ii dam inapoi.

Rep.: O sa ajunga si curentul electric peste tot in judet?

I.B.: Extinderi de retele si noi consumatori, in acest an, Electrica va face mai putin, deoarece anul acesta a aparut HG 328 care aproba un program de electrificare 2007 – 2009, iar fondurile pentru aceste extinderi provin din mai multe surse, bugete locale, bugetul central, fonduri atrase si asa mai departe. Electrica se ocupa mai mult de investitiile in instalatiile existente.

Rep.: Se mai discuta de privatizarea Electrica?

I.B.: Privatizarea este prinsa in strategia Guvernului, dar prioritara este separarea activitatilor – activitatea de distributie se separa de cea de furnizare. Este o directiva europeana pentru a incuraja piata concurentiala de energie. Toti furnizorii intra in competitie si fiecare consumator isi va putea alege furnizorul dorit. Hotararea de Guvern in acest sens a aparut, in 90 de zile trebuie pusa in aplicare. Deci o parte din angajatii nostri se vor ocupa de furnizare, cealalta parte, majoritara, de distributie.

Iluminatul public, la primarii

Rep.: La un moment dat era vorba de trecerea unor retele in administrarea municipalitatii.

I.B.: Este vorba de Legea iluminatului public, deocamdata. A aparut in martie si in decurs de trei ani toate instalatiile de iluminat public vor trece in proprietatea primariilor.

Rep.: Va dura trei ani la Sibiu?

I.B.: Acesta este termenul limita. Acum, depinde si de primarii, am stabilit o legatura pentru a face o inventariere a retelelor. Sper sa rezolvam mai repede, dar aici e vorba de intreg judetul. Orice sat, orice comuna va avea un serviciu de iluminat propriu.

Rep.: inteleg consumatorii problemele de la Electrica?

I.B.: Sunt unii care inteleg, majoritatea nu prea, mai ales in cazurile in care apar intreruperile. La noi, la dispecer, cele mai importante sunt manevrele, de aceea nu intotdeauna se raspunde la telefon. Oricum, vreau sa ii asigur ca noi incercam sa intervenim cat mai operativ si ne cerem scuze pentru aceste intreruperi. Noi trebuie sa scurtam perioada cat vor fi nealimentati. Dar in electricitate exista niste reguli foarte stricte de efectuare a manevrelor, deoarece exista pericole foarte mari. Curentul nu se vede si cand se simte e foarte grav.


„in Sibiu avem 226 de kilometri de cablu de medie tensiune. Iar 50 la suta sunt cabluri vechi, care cedeaza cel mai repede ", Iacob Blagu


Organizarea Electrica

Electrica Sibiu este organizata cu un sediu central avand si trei centre de exploatare in teritoriu – centrul Sibiu, care gestioneaza instalatiile din municipiul Sibiu, centrul de exploatare pentru zona rurala si centrul de la Medias care gestioneaza municipiul Medias si localitatile din imprejurimi, inclusiv Copsa Mica si Dumbraveni. Electrica Sibiu face doar exploatarea instalatiilor din gestiune. Partea de lucrari de mentenata se executa prin contract cu Agentia de intretinere si servicii energetice din Sibiu, iar partea de lucrari de investitii cu terte firme atestate de Autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei. Lucrarile de investitii se executa pe baza de licitatii publice.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 27 iulie 2007


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter