SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING500 de dansatori si 11 ore de spectacol folcloric pentru Ioan Macrea

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cine iubeste traditiile si cantecul popular, stie ca, la Sibiu, Mos Craciun vine in fiecare an cu un festival de calibru: "Ioan Macrea". Evenimentul a marcat in acest an cea de-a XII-a editie si daca e sa ne luam dupa numarul de artisti prezenti in scena - peste 500, dupa numarul de spectatori - peste 2.300, dupa numarul de ore de spectacol - peste 11 si dupa reactiile publicului - ropote de aplauze, putem sa tragem o singura concluzie: Festivalul "Ioan Macrea" a fost un succes, iar Silvia Macrea, director al festivalului si fiica reputatului coregraf Ioan Macrea, a reusit sa indeplineasca visul tatalui ei, acela de a aduce anual la Sibiu cele mai bune ansambluri folclorice din tara.

O calatorie cum alta nu-i

Editia 2010 a festivalului a fost dominata, fara doar si poate, de gazde. Nu de alta, dar peste 200 de dansatori, copii, adulti si varstnici, adica Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului ", impreuna cu "Veteranii Junii Sibiului ", "Ceata Junilor ", "Cibinul " - si-au dat mana intr-un megaspectacol al traditiilor romanesti.

"Calatorie in ritm de vers, de cant si jocuri" a adus in prim plan obiceiuri de peste an din Oltenia, Moldova, Dobrogea, Banat, Maramures, Muntenia si Transilvania, iar modalitatea a fost cea pe care Silvia Macrea si Theodor Vasilescu (semnatarii scenariului, coregrafiei si regiei) au inaugurat-o anul trecut: o imbinare de cantec, joc si proiectii video. Spectacolul a avut mare priza la public, asa ca ropotele de aplauze au intrerupt evolutia dansatorilor, iar, la sfarsitul celor doua reprezentatii, 1.500 de spectatori s-au ridicat in semn de recunostinta. "Aplauzele spectatorilor dovedesc faptul ca aceasta Calatorie a noastra a ajuns la destinatie, la sufletele lor. Le multumesc pentru sustinerea pe care ne-o arata de fiecare data si le multumesc artistilor care, in amintirea tatalului meu, pastreaza vie flacara traditiilor. Au muncit luni de zile pentru aceasta productie; fara ei nu se putea realiza acest spectacol. Multumesc, de asemenea, Consiliului Judetean Sibiu, Primariei Municipiului Sibiu, Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, Cercului Militar din Sibiu si Casei de Cultura a Sindicatelor pentru tot sprijinul acordat. Le multumesc si sponsorilor care ne-au ajutat: Euroil, Transagape, Angel`s Catering, Continental Forum, Power Team si Coca-Cola", spune Silvia Macrea, director festival.

Spectacolul "Calatorie in ritm de vers, de cant si jocuri" a vrajit nu doar publicul prezent in sala Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, ci si specialistii: "Acest megaspectacol este un exemplu pentru noi, coregrafii ansamblurilor folclorice din Romania. Eu l-am cunoscut pe Ioan Macrea, l-am intalnit in 1955 si mi-a fost ca un frate. in galeria mare a folclorului romanesc acolo e locului lui, asa mare maestru a fost. Toti am avut de invatat de la el si ma bucur ca ramane acest vlastar, fiica lui Silvia, sa-i duca munca mai departe", a spus Miloslav Tatarici, coregraf al Ansamblului "Banatul".

in semn de recunoastere a valorii spectacolului si a Ansamblului pofesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", vicepresedintele Constantin Şovaiala a oferit o Diploma de excelneta din partea Consiliului Judetean Sibiu.

intrecere in pasi de dans

Cum Festivalul "Ioan Macrea" e singurul eveniment din Romania dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, ansamblurile "Ciprian Porumbescu", "Doina Gorjului", "Transilvania", "Banatul" si "Muresul" au venit cu programe special concepute. De pilda, "Transilvania" a uimit printr-o coregrafie ce a renuntat la jocul cu multe perechi si a mizat pe "partituri coregrafice" cu prim solisti. in schimb, "Banatul" si-a dedicat intreg recitalul maestrului Ioan Macrea, asa ca langa portretul maestrului au fost depuse flori, iar memoria sa a fost onorata prin bataile repetate in cizma ale dansatorilor. De sarbatorile Craciunului ne-au amintit cei de la "Muresul", asa ca ursi, caiuti si alte personaje mascate au navalit in scena.

in final, ar mai fi de spus un singur lucru: printre spectatorii nu s-au numarat doar sibieni, zeci de persoane din Ploiesti, Cluj, Bucuresti, Alba si Deva au venit la Sibiu special pentru a vedea Festivalul National de Folclor "Ioan Macrea".

Evenimentul este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii " Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Cercul Militar Sibiu si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 13 decembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter