SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING500 de lei pentru a ingriji 70 de copii!

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

500 de lei pentru a merge cu 70 de copii la toaleta. Se intampla in cazul femeilor de serviciu din sistemul de invatamant, care au avut "ghinionul " sa lucreze intr-o gradinita. Pentru ca legea spune ca la 7 plecari se face o angajare, nicio femeie de serviciu nu a mai putut fi angajata. Astfel s-a ajuns la situatii precum cele expuse de Teodor Fartonea, presedintele SIP, intr-o conferinta de presa, care spune ca o singura femeie de serviciu a ajuns sa duca la toaleta 70 de prichindei. Salariul net pe care il poate incasa o femeie de serviciu care lucreaza la stat, in sistemul de invatamant este cuprins intre 480 si 520 de lei. "La un salariu de 480 de lei sau 520 de lei net, ca atat ramane de la brut, comparabil cu ajutorul de somaj care este tot atata, se pune intrebarea daca nu mai bine isi ia ajutorul de somaj un an si in timpul acesta isi gaseste un loc de munca probabil mai bine remunerat, avand in vedere ca angajarea unei alte colege ca sa poata face aceasta intretinere devine o iluzie ", a spus Teodor Fartonea.

Acesta a afirmat ca sunt cazuri in care exista incarcari de munca peste limita constitutionala, care spune ca nimeni nu poate fi fortat sa lucreze fara salariu. "Normarea prevedea o anumita suprafata de metri patrati sau un anumit numar de grupe in obligatia de norma intreaga a unui personal de intretinere, suprafete de ingrijire. Sunt deja unitati de invatamant in care avem doar o singura persoana din trei, incarcarea fiind cu mult peste 100%. Exista si riscul - pentru ca multe sunt in ultimii 2 - 3 ani inainte de pensie - ca prin pensionarea acestora sa avem unitati de invatamant fara niciun fel de personal de intretinere - curatire. Vreau sa va spun ca aproape 60 la suta din unitatile de invatamant nu au 7 femei de serviciu. Şi daca le dadeam pe toate afara, tot nu puteam angaja pe nimeni. S-a ajuns ca ele sa lucreze 300%. Şi mai mult decat atat, personalul nedidactic este in situatia penibila ca dupa 25 de ani de serviciu sa aiba tot salariul minim pe economie. Egal cu cel pe care un angajat, un absolvent de zece clase, care putea sa fie angajat in aceasta functie, de personal de intretinere, care sa stie ca daca se va angaja in invatamant, 25 de ani va sta la salariul minim pe economie ", a spus Teodor Fartonea. Potrivit liderului de sindicat, singura solutie pentru aceste cadre ar fi acordarea sporului de vechime pe transe in functie de vechimea in munca: 0 - 5 ani, 5 - 10 ani, 10 - 15 ani, respectiv 5%, 10%, 15%, macar la aceasta categorie, ca sa existe o oarecare deosebire de la salariul minim pe economie la debutant si salariul pe care il are un angajat dupa 10 - 20 de ani vechime in campul muncii.

Şcoli fara personal de curatenie

intrebat daca exista scoli unde sa nu fie personal de intretinere sau de curatenie, Teodor Fartonea a spus ca deocamdata nu sunt cazuri, dar ca sunt scoli in care exista un singur angajat si care ameninta cu demisia. Despre externalizarea serviciilor de curatenie si ingrijire, Fartonea spune ca poate au sanse la licee si in scolile care au copii mai mari, dar in niciun caz in gradinite. "Eu vreau sa stiu ce societate de curatenie la o gradinita pune copilul pe olita, il sterge la fundulet, ii leaga sireturile, pentru ca nu am auzit inca la nicio societate sa aiba in obiectul de activitate asemenea activitati. Acolo femeia de serviciu e o persoana mult mai complexa, are un rol mult mai deosebit decat orice alta femeie de serviciu. Acolo ne gandeam la sporuri pentru conditii deosebite, pentru conditii penibile, pentru ca si acest personal este foarte important pentru unitatea de invatamant ", a spus Teodor Fartonea.

Rezolvarea ar putea veni din grilele de salarizare

Pentru a putea rezolva probleme atat in ceea ce priveste salarizarea personalului nedidactic, cat si in ceea ce priveste salarizarea personalului didactic, SIP a demarat ieri, in toate unitatile de invatamant o campanie de strangere de semnaturi pentru o petitie pe care a initiat-o Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, care vizeaza atentionarea Guvernului si a primului ministru referitoare la obligatia asumata de a reevalua salarizarea angajatilor din invatamant. "Avem, in aceasta petitie, doua puncte pe care sa le abordam: o noua filosofie a salarizarii din invatamant pentru personalul didactic si un punct distinct si pe care il cerem mai rapid a se rezolva este legat de salarizarea personalului nedidactic si problema sporurilor care ar trebui aprobate printr-un regulament asumat printr-un ordin de ministru cu privire la sporurile pe care personalul nedidactic le-ar putea obtine. E vorba de sporuri in conditii dificile sau mai penibile, daca le putem spune asa, pe care le-au pierdut ", a declarat Teodor Fartonea, liderul SIP Sibiu.

Cheltuieli acoperite de parinti

Potrivit liderului SIP Sibiu, problemele legate de subfinantarea invatamantului nu se opresc doar la salarizare, ci si la finantarea unor lucrari. Astfel, desi nu ar trebui, parintii cotizeaza cu sume cuprinse intre 100 si 200 de lei pentru lucrari in salile de clase, ba chiar participa la acestea. "Sunt cheltuieli de la zugravit, igienizare, paluxat, perdele, fata de masa la catedra, poate dat un lac pe catedra sau pe banci. Sunt sume de la caz la caz dupa cum initiativa doamnei invatatoare sau a profesorilor diriginti sau nivelului de uzura al clasei impune. Sunt scoli la care efortul parintilor este mare, sunt scoli in care unele clase nu se pot igieniza la nivelul acesta pentru ca unii parinti nu au bani si acolo apar discutii ", a spus Fartonea.

Acesta a afirmat ca astfel de cazuri au loc mai ales in comunele sarace, unde statul abia acopera incalzirea si volumul de lemne pentru iarna. "Se apeleaza la niste parinti care, cu chiu - cu vai, strang cate 100 - 200 de lei pe an scolar pentru diverse cheltuieli compensatorii. Profesorii cu doi trei parinti fac lucrarile, dar trebuie cumparate materialele, care sunt scumpe ", a mai spus Fartonea.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 16 aprilie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter