SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING608 apicultori sibieni au exportat in 2013 peste 4 tone de miere

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Se stie ca produsele de baza obtinute de la albine, miere, ceara, laptisor de matca, polen, venin de albine, apilarnil, propolis sau pastura, sau combinate si prezentate sub forma de lotiuni sau creme, sunt din ce in ce mai mult solicitate pe piata nationala sau la export, Romania reprezentand in acest domeniu, cca 2% din totalul mondial si cca 9-10% din productia Europei, conform unor date statistice publicate de EUROSTAT.

Efectele terapeutice si energovitalizante ale produselor apicole (1kg. de miere este echivalentul a 3 l. de lapte, 50 de oua, 12 kg. de carne, sau 30 de banane), justifica orientarea tot mai puternica a cumparatorilor, indiferent de varsta, spre astfel de produse.

Din aceste motive, dar si din alte motive (asigurarea unei indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, venituri banesti consistente, etc.) si in judetul Sibiu in special la sate, cresterea albinelor s-a dezvoltat simtitor, numarul famililor de albine fiind in continua crestere, respectiv de la 15.451 familii inregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu in anul 2010, la 20.679 familii inregistrate in anul 2013. Asadar, o crestere de 26%.

in paralel cu cresterea numerica a famililor de albine, persoanele care practica aceasta activitate s-au organizat ca persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, fiind autorizate la aceasta data la D.S.V.S.A. Sibiu 33 de exploatatii apicole cu activitate complexa cu 128 de stupine.

Productia de miere. obtinuta de la familiile de albine evidentiate oficial, este valorificata prin vanzare directa pe piata judeteana si nationala de 608 apicultori, inregistrati la D.S.V.S.A. Sibiu, sau pe piata intracomunitara (in acest an s-au exportat 410 tone) prin doua unitati de prelucrare a mierii, autorizate in acest scop, iar o cantitate apreciabila este destinata consumului intern.

Calitatea mierii si a produselor apicole sibiene este monitorizata permanent prin examene de laborator pentru verificarea parametrilor cu referire la umiditate, aciditate, zaharoza, zahar invertit, glucoza, lactoza, substante insolubile, H.M.F.(hidrometilsulfurol), indice diastazic, analize prin care se pot identifica si eventualele falsificari ale mierii. Dr. Ioan Pentea mentioneaza ca, exceptand doua probe, diferenta de 111 probe analizate in acest an au indeplinit parametrii admisi.

Desi activitatea cu albinele nu este dificila, ea presupune, totusi, respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita orice accidente sau modificari in starea de sanatate a albinelor si implicit a stupinei si albinele se imbolnavesc.

Albinele, ca si alte organisme vii, se pot imbolnavi de diferite boli. care prin mortalitea pe care o produc, reduc numarul albinelor si prin aceasta familiile de albine se depopuleaza, devenind neproductive, pagubele materiale si financiare fiind insemnate atat pentru apicultori cat si pentru economia nationala (dat fiind rolul major pe care il au albinele in polenizarea culturilor entomofile).

Bolile albinelor se impart in boli contagioase, necontagioase si intoxicatii.

- Bolile contagioase se grupeaza in virotice, bacteriene, micotice, parazitare.

Bolile necontagioase ale albinelor sunt reprezentate prin: puietul racit, boala de mai, diareea albinelor, anomaliile matcilor.

De asemenea, afirma dr. Ioan Pentea, intoxicatiile albinelor se pot produce cu polen, cu nectar, cu miere de mana, cu medicamente, cu pesticide folosite pentru combaterea daunatorilor. Printre daunatorii albinelor sunt: gaselnita, fluturele "Cap de mort", viespile, lupul albinelor, furnicile, prigoriile,ciocanitorile, soarecii.

in asigurarea starii de sanatate corespunzatoare familiilor de albine si implicit stupinelor, un rol important il detin masurile de profilaxie generala si actiunile specifice, respectiv: intretinerea permanenta a igienei in stup si implicit in intregul stupinei, indepartarea periodica a cadavrelor de albine, de larve sau ninfe, dupa caz, curatirea mecanica si dezinfectia stupilor, fagurilor, ustensilelor si a echipamentului de lucru anual sau ori de cate ori este necesar, respectand metodele si specificitatea acestei actiuni, asigurarea igienei permanente a surselor de apa, respectarea conditiilor si a normelor de igiena alimentara a albinelor, examenul clinic al albinelor, al fagurilor cu larve, capaciti si necapaciti, prelevarea de probe pentru supravegherea bolilor prin examene de laborator, primavara si toamna, sau ori de cate ori situatia o impune, colaborarea permanenta cu serviciile sanitare veterinare, pentru supravegherea clinica, prelevarea probelor de laborator si aplicarea corecta a tratamentelor preventive sau curative.
de Ioan Vidrighin


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 29 august 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter