SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING7.266 de "boboci" merg la scoala

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

3.457 de elevi in clasa pregatitoare si 3.809 de elevi in clasa I, in total 7.266 de elevi vor fi "boboci" in toamna, in scolile din judetul Sibiu. Acesta este primul an in care in Romania va functiona o clasa pregatitoare, inte­grata invatamantului primar. Asa cum scriam zilele trecute, copiii care au 7 ani impliniti la data de 31 august 2012 merg in clasa I, iar copiii care la aceeasi data au implinit 6 ani merg in clasa pre­gatitoare. La solicitarea pa­rintilor si a evaluarii pozitive a comisiei de evaluare, pot fi integrati in clasa pregatitoare si copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie - 31 decembrie 2012.

Numar dublu de clase cu "boboci"

┼×colarizarea celor 7.266 de "boboci" va fi asigurata in cadrul a 375 de clase: 185 de clase pregatitoare si 190 de clase I, iar la nivelul judetului Sibiu nu exista riscul ca la catedre sa nu fie cadre didactice, spune Constantin Gorun: "La nivelul judetului Sibiu nu sunt probleme cu acoperirea acestor posturi. Peste o treime din cadrele didactice de la invatamantul primar au dubla specializare, iar la gradinita peste 50% dintre cadrele didactice au pregatire atat ca educator, cat si ca invatator, deci pot sa predea in continuare la clasa pregatitoare", spune Constantin Gorun.

Dublarea numarului de clase cu "boboci" nu in­seamna insa si o crestere proportionala a necesarului de cadre didactice. Pentru ca se asteapta trecerea unui numar important de cadre didactice din invatamantul prescolar in cel scolar, se pare ca numarul de posturi nou create va fi doar de 80-90, iar aceste posturi pot fi acoperite atat cu absolventi din vara lui 2012, cat si cu pensionari, daca este nevoie, adauga inspectorul general Gorun.

invatamant in schimburi

in ceea ce priveste spatiile in care clasele pregatitoare isi vor desfasura activitatea, acestea vor fi situate in scoli si, in mod exceptional pot face parte din gradinite, daca aceste gradinite sunt sub­ordonate scolilor. Sunt scolile din Sibiu pregatite sa pri­measca un numar supli­mentar de elevi? Daca nu dispun de spatii supli­mentare, invatamantul poate fi organizat in schimburi, spune Constantin Gorun.

Ce spun directorii de scoli? La ┼×coala "Regina Maria", una dintre cele mai cautate scoli din municipiul Sibiu, se invata si acum in doua schim­buri: "Pentru ca nu avem sali de clasa suficiente, solutia e sa marim numarul claselor care vin in schimbul doi ca sa putem scolariza si elevii din clasa pregatitoare. Ma ingrijoreaza insa faptul ca nu avem mobilier adecvat pentru acesti copii. Daca ne da ministerul, e bine...", spune Nicolae Salade, directorul ┼×colii "Regina Maria".

La ┼×coala "Mihai Emines­cu" din Medias este si va fi in continuare adoptata aceeasi solutie a invatamantului pe schimburi: "Functionam si acum pe doua schimburi. Anul acesta avem trei clase paralele de clasa I, iar anul viitor se pare ca vom avea doua clase I si doua clase pregatitoare", spune direc­torul institutiei.

inscrierea la scoala se face in martie

La fel ca si in anii trecuti, inscrierea elevilor in primul an de scoala incepe in martie, iar parintii pot alege sa inscrie copilul fie la scoala de circumscriptie (scoala de care e arondat domiciliul minorului), fie la o alta scoala, iar inscrierea se desfasoara in etape.

Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si in clasa I este urmatorul:

* 5-16 martie 2012: vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie

* 20-27 martie 2012: vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la alta scoala decat scoala de circumscriptie, iar inscrierea se face pe locurile ramase libere dupa inscri­erea copiilor din circum­scriptie

* 23-25 aprilie 2012 - sunt inscrisi copiii care au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati; acum, acesti copii pot fi inscrisi la scoala de circumscriptie

* 2-9 mai 2012- este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la eta­pele anterioare de inscriere sau nu au fost inmatriculati din diferite motive.

in ceea ce priveste in­scrierile preferentiale sau realizate inainte de termenul legal, reprezentantii I┼×J Sibiu spun ca nu s-au intalnit ase­menea practici. in plus, dat fiind faptul ca in acest an inscrierea si repartizarea elevilor sunt computerizate, sistemul nu va permite introducerea de date inainte si dupa datele pre­vazute prin lege.* Informatii suplimentare despre inscrierea copiilor in clasa pregatitoare pot fi obtinute gratuit la numarul de telefon 0800816269, de luni pana vineri, orele 9-17.

* in saptamanile urmatoare, reprezentantii I┼×J Sibiu vor avea intalniri cu parintii, in gradinite, pentru a furniza informatii legate de clasa pregatitoare.

* Este interzisa testarea copilului la inscrierea la scoala.

* Parintele nu trebuie sa plateasca nimic in momentul inscrierii copilului la o scoala din invatamantul de stat.

* Prezenta elevilor din clasa pregatitoare este obligatorie, ceea ce inseamna ca absenteismul poate duce la suspendarea beneficiilor sociale. De asemenea, copiii din clasa pregatitoare beneficiaza de programul "laptele si cornul", precum si de rechizite.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 26 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter