SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGaIntrebi la tara de centrala atomicas`

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Avrig, Talmaciu, Porumbacu de Sus, Turnu Rosu si Boita sunt localitatile din judetul Sibiu pe care Guvernul le ia in calcul pentru constructia celei de-a doua centrale nucleare a tarii. Parerile sunt impartite aici: pe de-o parte, ar fi bine sa avem centrala atomica in judet, ca ar aduce bani si prosperitate, iar pe de alta parte, e periculoasa, nociva, vezi Fukushima recent! Numai parerea porumbacenilor nu s-a auzit zilele trecute, graiul boitenilor sau vocea avrigenilor. Prin urmare, le dam cuvantul.

Stelian Istrate, primarul localitatii Turnu Rosu

 Reporter: Dumneavoastra stiti ca la Bucuresti se vorbeste despre Turnu Rosu si ca v-ati putea trezi cu o centrala atomica in sats

Stelian Istrate: Oi, oi, ioi, da’ de cand se tot vehiculeaza chestia asta! Asta-i de pe vremea lui Ceusescu!

 Rep.: Asa veche-i povesteas

S. I.: Daaa, de pe vremea lui Ceausescu este venit, este tras cablu, sunt firele de inalta si toate minunile trase pana acolo.

 Rep.: Da lumea prin sat ce zices Lor le-ar placea sa aiba centrala atomica vecins

 S. I.: Nu cred ca s-ar bucura, dar cine s-ar bucura de asa cevas Si apoi, de ce sa se mai bucure ca nu se mai aproba ea.

 Rep.: Ieri a aparut stire la Bucuresti, ca s-a facut studiu nou si va regasiti printre propuneri. Cine sties

S. I.: In ce ziar e puss Ca io n-am avut timp zilele astea sa ma uit.

Rep.: Cred ca in toate, nu doar in unul singur.

 S. I.: Si ce localitati sunt puses

Rep.: In judetul Sibiu sunt vreo cinci, printre care si cea pe care o conduceti dumneavoastra.

 S. I.: Acuma io stiu ce sa zics Daca da Hotarare de Guvern noi ce sa-i mai facems

Rep.: Pai daca maine va treziti cu un fax pe care scrie ca veti avea centrala atomica, nu faceti nimics

 S. I.: Pai, zi dumneatale, ce sa-i facis Poti sa faci ceva impotriva la asteas Noi am facut demersurile, ca este trimisa o firma de din-astea, care se ocupa de treburi din-astea, nu stiu... (n. r.: nu se aude) Si am avut si sedinta de consiliu local, am stabilit... ( n. r.: nu are semnal)

.................................................

S. I.: S-a intrerupt! Nu prea am semnal pe aici. Nu stiu daca se poate baga cineva, orice primarie. Nu stiu acum exact pe ce vor sa faca, ca daca s-ar face pe vant, multa lume mi-a zis ca ma, daca se face pe vant, atunci ar fi rentabil pentru comuna. Dar daca este pe apa, atunci ar fi periculos al naibii.

 Rep.: Va este fricas

S. I.: Dar normal ca ne este frica, pai uitati-va ce se intampla in Japonia, ati vazut acum de curand. Pai, daca japonezii nu sunt in stare sa o stapaneasca, ca doar ei sunt aproape cei mai avansati din lume, cum credeti ca o sa ne descurcam nois De tara noastra vorbesc, nu de noi, nu suntem noi pregatiti pentru asa ceva. 

Nicolae Mohor, primar al localitatii Boita

Rep.: Dumneavoastra stiti ca iar ati aparut pe lista posibilelor locatii pentru viitoarea centrala atomica a tariis

Nicolae Mohor: Nu stiam! Unde am aparuts

Rep.: Nu dumneavoastra, localitatea Boita este luata in calcul pentru constructia unei posibile centrale atomice.

 N. M.: Das Nu stiam!

Rep.: Cel putin teoretic, exista posibilitatea construirii acestei centrale la Boita.

 N. M.: Asa, sis! Ce putem face nois

Rep.: Nu stiu daca puteti face mare lucru.

N. M.: Da... nu, chiar nu am stiut. Acum aflu.

 Rep.: Sa zicem ca va vine o hartie pe fax, de la Guvern, ca o ca faca centrala la dumneavoastra. Va bucurati sau va impotrivitis

 N. M.: Acum, dumneavoastra imi puneti o intrebare, eu nefiind specialist. Ce raspuns sa daus Cel mai bine ar fi sa consulte populatia, cred eu.

 Rep.: Ce poate sa faca populatia daca interesul tarii asa ceres

N. M.: Acuma si dumneata, intrebi la tara despre centrala atomica! Pai de unde sa stie lumea ce este cu centrala atomica! O zi buna!

Arnold Klingeis, primarul orasului Avrig 

Rep.: Dumneavoastra banuiesc ca stiti de lista facuta publica de organizatia Greenpeace, privind posibila viitoare locatie a celei de-a doua centrale atomice a Romaniei.

 Arnold Klingeis: Nu, nu am vazut lista. Unde a aparuts

Rep.: In foarte multe multe locuri. Intrati un pic pe internet si o gasiti.

 A.K.: Si in Sibiu ce alte localitati mai erau propuses

Rep.: Cele apropiate de Olt, Porumbacu, Boita, Turnu Rosu... aceleasi.

A.K.: A, pai acestea sunt puse deja de mai bine de 20 de ani. Apar mentionate de fiecare data din cauza apropierii de raul Olt din cauza riscului seismic diminuat din zona. Dar eu am inteles ca nu sunt facute nici reactoarele acelea 3, 4 de la Cernavoda, deci sa vorbim despre constructia unei centrale noi.

 Rep.: Corect, dar dumneavoastra cum vedeti situatia daca Avrigul ar fi luat in calculs

A.K.: Am face o opozitie maxima la toata treaba aceasta, cum sa fim de acord cu asa cevas! Noi vrem si facem tot posibilul sa promovam o energie verde, curata si regenerabila. Noi avem in desfasurare proiecte privind energia alternativa, in niciun caz nu putem sustine energia atomica. Oricum, eu sunt de parere ca energia atomica va fi compromisa pe viitor si nu cred ca se va ajunge la asa o investitie. 

Rep.: Nu luati in calcul nici alternativa financiara si prosperitatea economica pe care ar putea-o aduce o astfel de centralas

A.K.: Nu, nicidecum nu o sa acceptam asa ceva. Intr-o centrala de acest gen nu se creeaza locuri de munca. Acolo lucreaza doar cativa tehnicieni care fac mai mult munca de supraveghere, nu este o multime de muncitori. Se creeaza doar un mare risc si un mare pericol, nicidecum locuri de munca. Cativa oameni doar vor fi si oamenii care vor munci acolo vor fi de asa specialitate, de nu poate fi gasita in Avrig, deci tot din alta parte vor veni. Noi nu avem ingineri sau specialisti de acest gen. Nu va crea mai nimic o astfel de centrala. Poate un post de portar sau un paznic sa fie, pe acolo.

Rep.: Deci nu exista nicio sansa la dumneavoastra!

A.K.: Suntem absolut contra si impotriva acestei propuneri si daca va fi cazul o sa facem o opozitie maxima legata de acest proiect.

 `Statul roman a platit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul Romaniei. Studiul rezultat este secret si a fost nevoie sa intentam proces Ministerului Economiei pentru a obtine lista celor 102 localitati. Restul studiului este in continuare tinut sub cheie de catre strategii nationali ai energiei, insa pentru desecretizarea acestuia am inaintat o actiune la Comitetul de la Aarhus si un proces la Tribunalul Bucuresti. In plus, am contactat primariile tuturor celor 102 de localitati si am aflat ca oamenii de acolo nu au fost informati despre aceasta initiativa si ca nu doresc construirea unor reactoare nucleare in vecinatate", Ionut Cepraga, Coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 02 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter