SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGA doua nationalizare. Pasii din Justitie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In numarul trecut, Turnul Sfatul ui a prezentat modul general in care 80 de persoane, in majoritate sibieni, si-au pierdut pentru a doua oara terenurile: o data nationalizate de comunisti, acum retrocedate statului la cererea unuia dintre cei mai bogati oameni in Romania. Acum va prezentam modul in care judecatorii au inteles sa serveasca anumitor interese.

Pentru a simplifica itele relativ ample ale povestii, vom urmari doar demersurile in instanta facute de unul dintre sibienii care s-au trezit fara cele sapte ha mostenite in comuna Spring, judetul Alba.

Lui Ioan Sinea, Prefectura Alba i-a emis titlul de proprietate in 8 decembrie 2006, la 15 ani dupa ce acesta a depus prima cerere pentru retrocedarea terenurilor. Suprafata retrocedata a intabulat-o pe numele sau in 31 ianuarie 2007. Un an mai tarziu, pe 9 iulie 2008, Sinea este chemat in instanta de SC Bioterra SRL, care cere anularea titlului de proprietate si restabilirea situatiei anterioare din Cartea Funciara, situatie in care proprietar era Statul Roman. SC Bioterra SRL apartine lui Mihai Miron, ale carui principale afaceri sunt in industria farmaceutica si a carui avere a fost estimata de Capital, in 2010, la peste 120 de milioane de euro.

Lipsa de calitate procesuala activa

Ioan Sinea, ajutat de prieteni, a trecut la invatat legile Romaniei. Asa a descoperit ca, actul pe care SC Bioterra SRL cerea anularea titlului de proprietate nu era unul acceptabil. Mai precis, SC Bioterra SRL aducea in instanta un contract de arenda incheiat cu Agentia Domeniilor Statului pe o suprafata de 82,72 ha, suprafata care se suprapune si peste cele sate ha ale lui Sinea. Chiar daca actul de arendare nu ar fi presupus niciun drept de proprietate asupra terenurilor, Judecatoria Sebes, unde s-a judecat primul proces, a trecut peste acest fapt. Mai mult, a trecut si peste faptul ca respectivul contract de arenda era nul de drept, din moment ce nu era inregistrat la Primaria Spring, dupa cum cere art. 6 si 24 din Legea arendei 16 din 2004.

Judecatoarea Simona Razaila, de la Judecatoria Sebes, trece peste invocarea lipsei calitatii procesuale active, invocata de Sinea, si trece la judecarea pe fond a chestiunii. Ioan Sinea depune in cadrul procesului zece acte oficiale si precizari pe sase pagini. La dezbaterea pe fond, Ioan Sinea aduce si o Harta cadastrala prin care dovedeste ca terenul primit de el se afla la dispozitia Comisiei locale de retrocedare a terenurilor (deci improprietarirea a fost corecta), act pe care judecatoarea refuza sa il primeasca.

Uite pestele, nu e pestele

SC Bioterra SRL insista pe faptul ca pe terenul lui Sinea functioneaza o ferma piscicola, in ideea in care legile in vigoare interzic retrocedarea in natura a terenurilor ocupate de astfel de investitii. Si pentru a motiva ca balta are peste, cei de la Bioterra au prezentat instantei 20 de facturi pentru puiet de peste, emise de o societate damboviteana. Care este legatura intre aceste facturi si amenajarea piscicola de pe terenul sibianului nu poate demonstra, fapt ce nu reprezinta o problema pentru judecatorii din judetul vecin. Si judecatorii iau de bune facturile, chiar daca pana si primaria Spring, pe teritoriul careia se afla hectarele in cauza, depune in instanta un raspuns, prin care arata ca `de peste 12 ani amenajarea piscicola nu a mai functionat. Din aceste facturi nu rezulta ca amenajarea piscicola aflata pe terenul de 6.900 de mp ar fi functionat`.

`Generalisme`

Judecatoarea Simona Razaila isi motiveaza sentinta din decembrie 2009 invocand art. III, pct. 1, lit. a, din Legea 169 pe 1997. Insa la aceasta litera sunt prezentate sase cazuri in care un titlul de proprietate emis este lovit de nulitate absoluta. Judecatoarea nu indica nici macar unul din aceste sase cazuri. `Pentru ca la dosar nu este nicio proba care sa sprijine vreunul din aceste cazuri`, spune Sinea. Si acelasi lucru l-a repetat sibianul si la recurs, la Tribunalul Alba. In ciuda documentelor prin care Sinea si ceilalti sase proprietari au promovat recurs la Alba, judecatorii de aici au constatat acelasi lucru: ca SC Bioterra SRL are dreptul sa ceara anularea emiterii titlurilor de proprietate in baza unui contract cu Domeniile Statului, act care nu a fost niciodata adus la cunostinta Primariei Spring. Nici recursul in anulare formulat de Sinea nu a avut succes.

Detaliu

Ioan Sinea a avut `nenorocul` de a fi infrant in fata judecatorilor atat in prima instanta, cat si la recurs. Din ceilalti 79 de proprietari, insa, 56 au castigat in fata SC Bioterra, procesul de la Judecatoria Sebes. Lucrurile, in cazul lor, s-au `indreptat` insa la Tribunalul Alba. Acolo, judecatorii au dat dreptate celor de la SC Bioterra SRL.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 17 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter