SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGA doua nationalizare se intampla acum

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un grup de 80 de oameni, dintre care majoritatea sibieni, au ajuns sa traiasca a doua nationalizare: dupa ce abia in 2006 au reusit sa isi recapete pamanturile nationalizate de comunisti, anul trecut s-au trezit iarasi fara acestea. La cererea unui multimilionar, titlurile de proprietate si intabularile le-au fost anulate cu ajutorul judecatorilor.

Terenurile in cauza sunt in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Spring. Ioan Sinea, unul din sibieni implicati in poveste, a reusit sa isi recapete din cele 7,58 de ha de teren `colectivizate` in 1961, o suprafata de 6,9 ha. Titlul de proprietate i-a fost emis in 2006, iar terenul l-a intabulat pe numele sau in 2007. Cam in aceeasi perioada, acelasi lucru s-a intamplat si cu restul proprietarilor de teren.

Pestele de la cap se impute

Dupa nationalizarea sutelor de hectare din comuna Spring, pe o parte din terenurile celor 80 a fost amenajata o ferma piscicola. Dupa Revolutie, ferma a mai functionat cativa ani, dupa care, in preajma lui 1999, s-a prapadit. In preajma lacului, insa, unul din oamenii de afaceri `de top din Romania`, Mihai Miron (cel care a cladit imperiul Europharm vandut, apoi, britanicilor de la GSK) si-a amenajat un complex cu terenuri de sport, spatii de cazare, dar si o pista de aterizare pentru un avion usor. Iar terenurile retrocedate celor 80 se aflau si sub `proprietatile` sale. Prin urmare, la un an dupa intabularea terenurilor pe numele fostilor proprietari sau ai urmasilor acestora, Mihai Miron, prin firma sa, SC Bioterra SRL ii cheama in judecata pe cei 80. Instantei ii solicita sa anuleze titlurile de proprietate si sa intoarca terenurile in proprietatea statului. Ceea ce se si intampla.

Procese peste procese. 80 in total, plus recursuri

Anularea titlurilor de proprietate parea o utopie pentru Ioan Sinea si ceilalti noi proprietari. In primul rand, pentru ca Bioterra SRL nu avea nicio calitate procesuala. Actul pe baza caruia firma multimilionarului cerea anularea titlurilor de proprietate era un contract de arendare incheiat intre Bioterra SRL si Agentia Domeniilor Statului, pentru 82 de ha de teren, in care sunt incluse si o parte din terenurile in cauza. Insa, respectivul contract nu a fost niciodata inregistrat la Primaria Spring, dupa cum cer legile in vigoare, fapt ce il transforma intr-un act fara nicio valoare juridica. Acest exemplu, este doar unul din lista ingnorata de instantele de judecata de la Judecatoria Sebes. Iar ca totul sa devina si mai in defavoarea proprietarilor terenurilor, in proces intervine si Prefectura judetului Alba. Acea institutie care, cu cateva luni inainte, emitea titlurile de proprietate, intervine acum in favoarea firmei SC Bioterra SRL. In interventie, Prefectura isi da singura la picioare si arata ca punerea in posesie a celor 80 de proprietari a fost ilegala: mai bine spus, ca terenurile erau in folosinta fermei piscicole amenajate de comunisti si, prin urmare, suprafetele respective nu se aflau la dispozitia Comisiei locale de fond funciar a comunei Spring, astfel incat sa poata fi retrocedate in natura. Asta desi, actele emise inca din 2001, dovedesc contrariul.

Justitia e oarba numai atunci cand trebuie

Aventura celor 80 de proprietari este una extrem de complexa. La judecatoria Sebes, in 58 de procese, instanta a respins actiunea celor de la Bioterra. Acest lucru, insa, a fost `reparat` rapid de Tribunalul Alba, unde s-a judecat recursul. In cazul celorlalti 22 de proprietari, Judecatoria Sebes a admis actiunea celor de la Bioterra fapt ce a descurajat o buna parte din proprietari in a mai promova un recurs. In fine, cei care au indraznit acest lucru, au pierdut fara drept de apel al Tribunalul Alba. In toamna lui 2010, toti cei improprietariti cu doi ani mai devreme s-au trezit, din nou, fara terenuri.

Ioan Sinea a luptat pana la capat. A demonstrat cu SC Bioterra nu numai ca nu are calitate procesuala, dar a mers si mai departe, in recurs, si a aratat ca motivele invocate de firma multimilionarului sunt fie ridicole, fie lipsite de orice suport al realitatii. Degeaba.

Bani cheltuiti prosteste

Cand Prefectura Alba a decis sa intre in proces si sa ceara anularea titlurilor de proprietate, practic s-a acuzat pe sine pentru eliberarea documentelor cu cateva luni in urma. Si s-a si obligat, prin proces, sa plateasca cheltuieli de judecata, cate 2.016,7 lei pentru fiecare proces in parte. Peste 161.000 de lei, in total.

`Cat m-am bucurat de proprietatea asupra terenuluis Niciodata. M-am «bucurat» doar de documente vreo doua saptamani`, povesteste Ioan Sinea. Alaturi de 80 de proprietari si-a pierdut a doua oara terenurile, sub atenta `grija` a institutiilor statului roman.

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 10 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter