SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGA fost odata ca niciodata... "Legenda Sebesului de Jos"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Au fost odata ca niciodata doi batrani care trudeau din zori si pana-n seara pentru a-i creste asa cum se cuvine pe cei trei copii daruiti de Dumnezeu ca sprijin la batranete. Pe cel mare il chema Fat, pe mijlociu Ionel, apoi urma Sebesana"... Şi uite-asa incepe una dintre cele mai frumoase povesti din preajma Sibiului, cea care spune legenda Sebesului de Jos.

Localitatea care an de an la Rusalii incinge Hora de la Rusca nu inseamna doar atat, pentru ca, la fel ca multe dintre locurile, apele, padurile si pamanturile lasate de Dumnezeu in acest colt de lume, asezarea are la baza o legenda. Una al carei fir incepe din negura vremii si se toarce cu ajutorul oamenilor, pana astazi.

O stim si noi, o stiu si altii, dar mai ales a stiut-o maestrul popular Gheorghe Cercel din Sebesu de Jos, cel care a cules de la batranii din sat si a transpus in litere si in culoare legenda pe care o auzise inca din copilarie, de la mama sa. Artistul popular nu a purces oricum la a spune povestea intemeierii Sebesului de Jos, pentru ca el a dat viata mitului nu numai cu ajutorul cuvintelor ci si a 24 de tablouri care le aduc mai aproape de noi pe toate personajele "povestii".Lansata la bisericaPentru a ne convinge de toate acestea este suficient sa aruncam o privire asupra cartii "Legenda Sebesului de Jos", aparuta la Casa de Presa si Editura Tribuna, care a fost lansata pe 15 august, de "Sfanta Marie Mare". Evenimentul petrecut in Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Sebesu de Jos, nu s-a desfasurat ca o lansare de carte obisnuita, pentru ca cel care a vorbit despre volumul de 39 de pagini a fost insusi preotul din localitate, Ilie Ardelean. Mai mult, in cadrul aceleiasi manifestari, fiicele satului care poarta numele de Maria si care s-au aflat la slujba, au primit in dar cate un volum.

Satul de la poalele Fagarasilor are, asa cum era de asteptat, legenda lui, textul cartii care este acum la indemana oricui fiind imbogatit, in aproape toate paginile, cu imaginile de basm create de maestrul Gheorghe Cercel. "Lucrarea de fata - laudabila initiativa a familiei Nicolae Cercel, nepotul maestrului Gheorghe Cercel - apare dupa jumatate de secol de la plamadire. Putini au inteles importanta publicarii ei, ambitia si efortul financiar al familiei fiind remarcabil intr-o epoca in care lupta pentru supravietuire, in lumea rurala, primeaza. Daca Gheorghe Cercel traia in aceste vremuri probabil ca i s-ar fi acordat titlul de "TEZAUR UMAN VIU" de catre Comisia nationala pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial" a scris si Marius Halmaghi in postfata lucrarii.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 20 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter