SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAbecedarele nu cred in barbati

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La varsta de sapte ani, copilul incepe sa evadeze din mediul sau, urmand cursurile scolii si studiind manualele. Institutia de invatamant are menirea de a-i pune bazele unui viitor social si profesional cat mai frumos, creandu-i o viziune cat mai realista asupra vietii. insa, dupa analizele Aliantei de Antidiscriminare a Tuturor Taticilor, aceasta viziune nu este conturata intocmai asa cum ar trebui. Asta pentru ca manualul de capatai al invataturii, Abecedarul, le transmite micutilor invatacei ca mama este parintele care conteaza si care merita sarbatorit si onorat, pentru ca se ocupa de educatie si de crearea unei mentalitati. Acest lucru afecteaza imaginea familiei armonioase si moderne. Nu multi stiu ca zeci de mii de barbati sunt in prezent in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, implicandu-se tot mai mult in viata de familie atat cantitativ, cat si calitativ.

Inegalitatile de gen, condamnate de CNCD si de T.A.T.A.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii recunoaste stereotipurile din invatamantul romanesc, care nu infatiseaza organizarea traditionala a familiei. "Este nu numai necesara, ci chiar obligatorie prezentarea vietii de familie si a celei publice/ profesionale intr-o maniera flexibila, care sa incurajeze parteneriatul in viata privata si competitia in cea profesionala, precum si conturarea identitatilor multiple si a rolurilor actuale pe care ar trebui sa le indeplineasca reprezentantii ambelor sexe, atat in spatiul public/ sfera profesionala, cat si in cel privat", se arata intr-un comunicat al CNCD, transmis Aliantei T.A.T.A. si Ministerului Educatiei.

Alianta de Antidiscriminare a Tututor Taticilor sesizeaza o serie de inegalitati de gen, inscrise in manuale. Astfel, desi ziua tatalui a devenit, din 2009, sarbatoare nationala legala, unele abecedare din septembrie 2011 nu prezinta decat ziua mamei, fapt care nu asigura echilibrul social si nu pune in valoare ambii parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. in plus, si primul cuvant invatat de elevi este "mama", pentru ca abia la sfarsitul abecedarului sa fie prezentat si "tata". T.A.T.A. sustine ca firesc ar fi ca cele doua nume sa fie in lectii consecutive, nu sa delimiteze abecedarul. Alianta Taticilor vine si cu cateva exemple in acest sens. Astfel, "Abecedarul" editat de "Aramis" (autori: Cleopatra Mihailescu, Tudora Pitila), al doilea "Abecedar" al editurii "Aramis" (autor: Olga Piriiala), al treilea "Abecedar" al aceleiasi edituri (autor: Mariana Rusu), precum si "Abecedarul" editurii "Ana" (autor: Marcela Penes) sunt manualele analizate de T.A.T.A. si de CNCD. "Abecedarele MECTS ignora tatii care-si adora copiii si care sunt iubiti de acestia, ignora familiile frumoase in care mama si tata se completeaza si isi fericesc fiii si fiicele, ignora familiile monoparentale care valorizeaza ambii parinti. Cele patru manuale scolare fundamentale impun in continuare modele nocive pentru societate, nesustinand familia si ignorand interesul superior al copilului", scrie Alianta de Antidiscriminare a Tuturor Taticilor.

Ocupatiile din abecedare

Concluziile studiului realizat au aratat ca exista profesii asociate feminitatii si masculinitatii. Astfel, in cele trei abecedare, s-a constatat ca femeia apare ca invatatoare, bibliotecara, chelnerita, politista, coafeza, stomatolog si pictorita, iar barbatul ca postas, doctor, tamplar, pescar, dirijor, sofer de autobuz, zidar si antrenor de gimnastica. De asemenea, in urma cercetarilor, s-a dovedit ca in toate tarile europene, exceptie facand Turcia, femeile reprezinta majoritatea cadrelor didactice la nivelul invatamantului primar, cu ponderi variind intre 65%, in Grecia, si 98%, in Slovenia. in Ungaria, Cehia, Lituania si Slovenia exista foarte putini barbati, reprezentand aproximativ 5% din cadrele didactice. in ceea ce priveste treburile casnice, si acestea sunt efectuate, in general, de femei. Asta pentru ca ele torc, fac cumparaturile, pun masa, pregatesc ceaiul, taie rosiile sau pregatesc salata.

in acest caz, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a solutionat astfel sesizarea formulata de T.A.T.A., prin care se reclama faptul ca "abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior". T.A.T.A. solicita Consiliului sa sanctioneze acest tip de discriminare si sa determine, astfel, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa modifice continutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 01 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 12 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter