SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAbsolventii de "Inginerie" si de"Medicina" isi gasesc mai usor un loc de munca

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Astazi facultatea este accesibila oricui, cu conditia ca acela care isi doreste sa urmeze studii superioare sa promoveze bacalaureatul. Unii studenti invata bine, pe altii nu-i intereseaza decat sa treaca examenele cu cinci, dar cand vine vorba de angajari, cu totii au pretentii. Termina facultatea, isi ataseaza diploma de absolvire la CV, acolo unde au mai pus toate activitatile la care au luat parte pe parcursul anilor de studiu, isi iau optimismul cu ei, incearca sa fie cat mai prezentabili si merg la interviu. Numai ca cei mai multi dintre ei pleaca dezamagiti din birourile angajatorilor, pentru ca pretentiile acestora sunt cu mult peste ale lor. Cu totii cer experienta, lucru care studentilor le da cea mai mare bataie de cap. Studentii se plang ca nimeni nu-i angajeaza pentru ca nu au experienta, dar spun ca nu au cum sa o capete daca nu li se ofera posibilitatea sa lucreze.

Obositi sa mai depuna CV-uri intr-o parte si-n alta fara ca nimeni sa-i contacteze, multi dintre tineri isi dau seama ca nu au prea multe alternative si se angajeaza in domenii cu totul diferite, sau, asa cum se intampla in ultima vreme, aleg sa munceasca in strainatate, fiind atrasi de ofertele salariale de acolo. in ceea ce priveste Sibiul, Dana Radu, purtator de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, a declarat pentru Tribuna ca in 2013 au fost luati in evidenta AJOFM in termenul legal de 60 de zile 290 de absolventi de facultate. Dintre acestia, 155 si-au gasit un job pe masura pregatirii lor, in vreme ce restul au ramas in evidenta AJOFM pentru a primi indemnizatia de somaj. Daca viseaza la un post care sa le ofere si satisfactie profesionala si remuneratie buna, tinerii trebuie sa fie constienti ca nu toate facultatile ofera sanse de angajare in domeniul pentru care s-au pregatit. Statistica realizata pe anul trecut arata ca dintre facultatile sibiene, cele care ofera cele mai mari oportunitati de angajare dupa terminarea studiilor sunt Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth" si Facultatea de Medicina "Victor Papilian". "in urma unui studiu realizat in perioada iunie-iulie 2013 pe un numar de aproximativ 3500 de studenti, am aflat ca exact in momentul absolvirii 43% dintre studentii Facultatii de Inginerie erau deja angajati in domeniu", a spus Daliana Dragutescu, purtator de cuvant al ULBS. De partea cealalta, absolventii Facultatii de Ştiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului si ai Facultatii de Teologie isi gasesc foarte greu un loc de munca.

Angajati din timpul facultatii

Daca unii studenti aleg sa termine facultatea si mai apoi sa-si caute un job, altii prefera sa se angajeze inca din timpul anilor de studiu, caci, spun ei, chiar daca nu gasesc un post in domeniu, macar vor fi siguri ca dupa ce vor parasi bancile facultatii vor avea un loc de munca asigurat. Pentru a afla ce parere au studentii sibieni despre piata muncii si care sunt sperantele lor la angajare, am vorbit cu doi tineri de la specializari diferite, Inginerie si Jurnalism, ambii in ani terminali si angajati.

"M-am angajat din al doilea semestru din primul an de facultate din motive financiare. Parintilor mei le era destul de greu sa ma intretina, asa ca m-am gandit sa le ofer o mana de ajutor", spune Larisa, studenta la Jurnalism in anul III. Nu lucreaza in presa, ci la o statie de alimentare auto, dar are incredere ca daca va lupta pentru ce-si doreste, va reusi sa se angajeze in domeniu. "Ştiu ca piata media este foarte restransa, insa asta nu ma impiedica sa visez in continuare. Am urmat aceasta facultate pentru ca asta imi doresc sa fac, iar daca ai destula vointa si incredere in fortele proprii, poti reusi orice, indiferent cat de dificil ar parea la acel moment", conchide studenta. Studentul de la Inginerie se declara mai norocos, reusind sa se angajeze in domeniu inca de cand a trecut in anul patru. Spune ca dupa ce a facut stagiul de practica la o firma constructoare de automotive, a ramas sa lucreze acolo, cu program part-time. "Am ales sa lucrez din timpul facultatii pentru ca ma gandeam ca o sa-mi fie mai usor dupa ce termin studiile, o sa capat experienta si, mai ales, bani", spune Laurentiu.

in Sibiu, nu numai studentii se confrunta cu aceasta problema, ci si elevii care imediat dupa ce termina liceul isi doresc sa se angajeze. "in 2013 au fost luati in evidentele AJOFM 1.129 absolventi de liceu. Acestia s-au inregistrat in termenul legal de 60 de zile, timp in care 215 dintre ei au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, restul ramanand in evidentele AJOFM, pentru a primi indemnizatia legala de somaj", a mai spus Dana Radu.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 06 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter