SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAduceri aminte - mitropolitul Antonie Plamadeala -

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

La 29 august 2005, zi in care Biserica il praznuia pe Sfantul Ioan Botezatorul, la ceas de seara cand clopotele Mitropoliei chemau pe credinciosi la slujba Vecerniei, a trecut la Domnul cel ce a fost fericitul intru pomenire mitropolitul Dr. Antonie Plamadeala al Ardealului.

A trecut la cele vesnice dupa o lunga si grea suferinta pe care vreme de 8 ani a purtat-o cu resemnare crestineasca la fel ca mucenicii cei de demult, cel ce a fost carturarul, omul de cultura, ecumenistul si ierarhul iubit al ardelenilor, mitropolitul Antonie.

A trecut la cele neimbatranitoare si la viata cea fericita a dreptilor cel care vreme de peste o jumatate de veac a slujit Biserica strabuna ca ieromonah, episcop si mitropolit, facandu-se "tuturor toate " dupa cuvantul apostolului, lucrand "cu timp si fara timp " pentru turma cea cuvantatoare incredintata lui spre pastorire.

Numele mitropolitului Antonie ramane daltuit pentru totdeauna in panteonul Bisericii noastre in general si al Bisericii transilvanene in special, dar in acelasi timp ramane daltuit si in panteonul culturii Romanesti pe care a slujit-o prin slova si grai ca nimeni altul.

Cand in 1982 intr-o duminica geroasa de inceput de februarie, venea de la Buzau pentru a fi instalat in scaunul lui Şaguna de la Sibiu, toti ochii erau atintiti asupra lui cunoscandu-i-se calitatile intelectuale deosebite pe care le avea.

Vreme de 23 de ani a carmuit destinele Bisericii ardelene in anii grei ai trecutului regim totalitar ca si in anii tulburi de dupa Revolutia din 1989.

Mitropolitul Antonie impunea prin statura lui majestuoasa de voievod basarabean, impunea apoi prin cultura lui vasta, prin cuvantul vorbit cu har la amvon ca si prin felul sau de a fi.

A scris mult si cu folos pentru Biserica ca si pentru cultura romaneasca.

Prin scrierile lui de spiritualitate crestina, de istorie, de istorie literara si cu caracter monografic a adus lumina si bucuria lecturii in sufletele credinciosilor si a intelectualitatii romane.

Prin scrierile lui l-a reabilitat in plina epoca comunista pe Elie Miron Cristea - primul patriarh al Romaniei reintregite, om de cultura si mare patriot caruia i-a inchinat trei carti; pe Lazar Leon Asachi, cleric si om de cultura, tatal lui Gheorghe Asachi; pe Miron Romanul, un mare mitropolit si un mare patriot transilvanean sub dualismul austro-ungar.

Prin lucrarile sale si in special prin celebra sa lucrare "Dascali de cuget si simtire romaneasca ", premiata de Academia Romana in 1984, a evidentiat rolul clerului in cultura romaneasca ca si rolul Bisericii in dezvoltarea limbii literare romanesti.

A tradus din limba maghiara teza de doctorat a lui Elie Miron Cristea "Viata si opera lui Mihai Eminescu ", prima teza de doctorat in lume asupra marelui nostru poet si pe care a publicat-o la Editura Minerva in anul 1985.

Mitropolitul Antonie a fost cel care a mijlocit publicarea volumelor V - X din Filocalia tradusa de pr. Dumitru Staniloae, tot el a dat ideea parintelui Ioanichie Balan sa scrie "Patericul romanesc ", iar in anul 1983 a lansat propunerea editarii Bibliei de la Bucuresti (1688) aparuta in anul 1988.

A tiparit pe spesele Arhiepiscopiei Sibiului in anul 1989 o carte pentru surdo-muti "Limbajul mimico-gestual " care a fost impartita gratuit tuturor filialelor din tara a Asociatiei surdo-mutilor.

in anul 1987 l-a inmormantat pe proprie raspundere langa schitul Paltinis pe filozoful Constantin Noica, rostind si o cuvantare ce i-a fost cenzurata in Telegraful Roman dar care circula integrala printre intelectuali avand titlul "A plecat si Constantin Noica ".

in anul 1985 a invitat in Romania pe renumitul predicator american Billy Graham care a facut un turneu de predici in toata tara, de mare succes, ceea ce i-a adus serioase admonestari mitropolitului din partea autoritatilor vremii.

Prin anii '70 l-a inmormantat la Bucuresti pe marele erou al Unirii Basarabiei cu Romania, Ion Pelivan adus la Manastirea Cernica de la Satu Mare si cu toate interdictiile primite i-a facut slujba inmormantarii si a tinut un cuvant de invatatura.

S-a ingrijit de marirea Tipografiei Eparhiale din Sibiu aducand noi masini tipografice prin firma Henn din Austria.

Sa adaugam la aceasta si alte multe restaurari de biserici, zidiri de noi biserici si case parohiale, hirotonii de noi preoti, vizite in strainatate, slujiri la hramuri si la sfintiri de biserici, restaurarea din temelie a manastirii Sambata de Sus si vom avea un tablou complet al activitatii prodigioase a mitropolitului Antonie in perioada 1982 - 1989 ca ierarh la Sibiu.

Despre mitropolitul Antonie, Nicolae Steinhardt spunea intr-un interviu acordat lui Zaharia Sangeorzan in anul 1989 "Tare ma bucur ca l-ati "zarit " pe Antonie Plamadeala. Da e o figura formidabila. Stralucit de inteligent, harnic la culme, carturar. Talentat, nobil. Pacat ca nu l-ati auzit la inmormantarea lui Noica. M-a naucit, m-au trecut fiorii. "

Urmand asadar indemnului paulin "aduceti-va aminte de mai marii vostri " (Evrei 13, 7) sa ne aducem aminte de mitropolitul carturar Antonie Plamadeala acum la implinirea celor cinci ani de la plecarea dintre noi, sa-i multumim pentru tot ceea ce a facut bun pentru Biserica si neam si sa-i cinstim mereu pomenirea in inimile noastre. Vesnica sa-i fie pomenirea din neam in neam.

† VISARION


Episcopul Tulcii
de Teodor BOANTA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 31 august 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter