SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAeroportul Sibiu va fi, iarasi, nou-nout la finele lui 2014

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Consiliul Judetean Sibiu a lansat licitatia pentru angajarea unei firme care sa proiecteze lucrarile pentru remedierea alunecarilor de teren de la Aeroport. Potrivit calculelor, lucrarile propriu-zise ar trebui sa se incheie la finele anului 2014. Despre valoarea acestora, datele nu sunt, deocamdata, clar stabilite. Proiectarea ar urma sa coste aproximativ 220.000 de euro, iar lucrarile propriu-zise de reabilitare ar trebui sa fie mai clar aproximate dupa finalizarea proiectului. Deocamdata, singura suma oficiala, este de 15 milioane de euro.

Peste 220.000 de euro, inclusiv TVA, este valoarea aproximata de reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu pentru contractul de proiectare a lucrarilor de remediere necesare la pista Aeroportului international Sibiu. Licitatia lansata are programata deschiderea ofertelor pe 1 august. Dupa desemnarea firmei castigatoare, aceasta are la dispozitie doua luni si jumatate pentru intocmirea documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie si pentru obtinerea tuturor avizelor necesare. Alte doua luni si jumatate sunt rezervate intocmirii proiectului tehnic, a detaliilor de executie si a documentatiei pentru autorizatia de constructie si pentru obtinerea avizelor necesare acestor etape. In urmatoarele doua saptamani, CJ Sibiu asteapta de la firma de proiectare intocmirea documentatiei de atribuire pentru procedura de executie a remedierilor. In urmatoarele 56,5 luni din restul contractului, Consiliul Judetean Sibiu asteapta de la firma castigatoare acordarea de asistenta tehnica pana la receptia finala, receptie programata sa aiba loc la doi ani de la incheierea lucrarilor.

`Sufla si in iaurt`

Dupa problemele aparute la pista aeroportului, la noua licitatie organizata de Consiliul Judetean Sibiu conditiile sunt cat se poate de restrictive. Pe langa cerintele specifice unei astfel de licitatii (cifra de afaceri, declaratii etc), documentatia de atribuire include drept cerinta obligatorie minima dovada realizarii in ultimii trei ani a unui contract similar de proiectare a unei platforme pentru pista de aeroport, a unor ramblee inalte pentru drumuri sau cai ferate sau pentru stabilizarea unor astfel de ramblee.

De asemenea, CJ Sibiu solicita din partea firmelor aspirante la o astfel de lucrare incheierea unor asigurari de raspundere profesionala `pentru acoperirea prejudiciilor produse prin deficiente sau omisiuni de proiectare (...). Aceasta asigurare se va face pentru o valoare/eveniment de minim 1.000.000 euro, cu un numar nelimitat de evenimente`, se mai arata intre cerintele obligatorii. Polita de asigurare va trebui incheiata in maxim 10 zile de la semnarea contractului de proiectare.

Nu pretul e cel mai important

In stabilirea ofertei castigatoare, Consiliul Judetean Sibiu a stabilit ca va fi desemnata castigatoare cea mai valoroasa oferta din punct de vedere tehnic. Pretul ofertei va conta in proportie de 30% in stabilirea ofertei castigatoare.

Noi imprumuturi

Pentru achitarea contractului de proiectare a carui atribuire tocmai a fost scoasa la licitatie, CJ Sibiu are la dispozitie, in momentul de fata, cele mai bine de 1,3 milioane de euro obtinute prin executarea scrisorii de garantie depusa de primul constructor al pistei, Max Boegl. Insa, in cadrul procesului deschis de CJ Sibiu pentru recuperarea prejudiciului, lucrarile de reabilitare sunt calculate la o valoare de 15 milioane de euro. `Cam sapte – opt milioane de euro speram sa coste lucrarile de refacere, totusi`, sustin surse din CJ Sibiu. Insa firmei de proiectare i se solicita si identificarea surselor de finantare pentru lucrarile de remediere. `Sursele de finantare ale investitiei se constituie in conformitate cu legislatia in vigoare si constau in fonduri proprii, credite bancare, bugetul local, credite externe`, se arata in documentatia de licitatie pentru angajarea unei firme de proiectare.

Lucrari sub trafic

Firmei care va proiecta lucrarile de remediere a defectiunilor aparute i se solicita sa gandeasca planul de lucrari astfel incat acesta sa poata fi executat fara a inchide traficul aerian. Totodata, lucrarile de proiectare solicitate trebuie sa includa si lucrarile de refacere a elementelor afectate de alunecarile de teren: instalatia de balizaj, instalatia ILS (de ghidare a aeronavelor in conditii de vizibilitate redusa), drumul perimetral, reproiectarea gardului perimetral pentru zona afectata si plantarea de arbusti.Variante de proiectareIn cadrul proiectului `Extindere si modernizare Aeroport Sibiu`, a carui executie a inceput

in 2006 si a fost finalizata in 2009, a fost reconstruita si pista. Scopul proiectului a fost reprezentat de necesitatea eficientizarii Aeroportului prin crearea posibilitatii de operare a aeronavelor de tip BOEING 737-800. Unul din obiective a fost acela de prelungire a pistei spre vest, lucru care a necesitat realizarea unor lucrari majore de terasamente in profil mixt si in rambleu cu inaltime mare. Alunecarile mentionate mai sus s-au produs la acest rambleu.

Proiectul de refacere a lucrarilor solicitat in urma licitatiei lansata de CJ Sibiu va trebui sa tina cont de expertiza comandata dupa alunecarile de teren din vara lui 2010.Variante de reabilitare a pistei AeroportuluiVarianta 1

- separarea zonei de platforma realizata in profil mixt sau rambleu (de la km 0+000 spre

aval) de restul aeroportului din punct de vedere al sistemului de drenaj;

- proiectarea si realizarea unui sistem de drenaj complex de suprafata si de adancime care

sa colecteze si sa conduca apele din precipitatii, gravitational catre raul Cibin;

- imbunatatirea capacitatii portante a terenului de fundare a platformei prin utilizarea

pilotilor de var nehidratat, ciment si nisip;

- proiectarea si realizarea unor lucrari discontinue de sprijinire succesive amplasate

incepand din aval in zona de reful catre amonte pe tronsoane incepand de la marginile

zonei instabile catre axul pistei aeroportului;

- realizarea unui pinten " de picior` din geocelule sau gabioane umplute cu balast sau piatra

sparta compactata;

- inlocuirea prin excavare si transport a umpluturilor argiloase existente cu material

granular;

- refacerea infrastructurii si suprastructurii pistei aeroportului;

- complementar se vor realiza lucrarile aferente viabilizarii functionarii pistei.Varianta 2

- proiectarea si realizarea unui " sistem rigid` alcatuit dintr-o dala rezemata pe piloti de

diametru mare incastrata in roca de baza (pod ingropat) construita din stratul de marna;

- pentru mentinerea in echilibru a rambleului existent din aval de pista se vor proiecta si

realiza urmatoarele categorii de lucrari:

- lucrari de sprijinire discontinua in zona de reful a alunecarii de teren,

- lucrari de drenaj

- modelarea geometriei taluzului existent pentru obtinerea unor suprafete continue

prin utilizarea materialelor geosintetice,

- stabilizarea de suprafata a taluzului cu plantatii hidrofile.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 iunie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter