SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAgenda vietii spirituale

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pericopa evanghelica a acestei saptamani (Mc 9, 17-32) ne prezinta minunea vindecarii de catre Mantuitorul Iisus Hristos a unui tanar indracit si lunatic. El este adus la Iisus de catre tatal sau, dupa ce apostolii la care a fost mai intai n-au putut sa-l vindece. Auzind aceasta, Mantuitorul Iisus Hristos s-a tulburat pentru ca stia cauza nevindecarii copilului si anume credinta slaba a tatalui si nepriceperea duhovniceasca a ucenicilor. De aceea, va zice: "O, neam necredincios si indaratnic! Pana cand voi fi cu voi, pana cand va voi rabda?". Dupa care, nefericitul tata descriind suferintele fiului sau, adauga: "De poti face ceva, ajuta-ne, fie-Ţi mila de noi". La care Iisus reprosandu-i prompt, ii raspunde: "De poti crede, toate sunt cu putinta celui care crede". Atunci, tatal surprins in slabiciunea sa, cade in genunchi si zice: "Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!".

Prin aceste cuvinte, tatal, practic, se pocaieste, recunoscand ca nu a avut suficienta credinta.

Vazand efortul si dorinta lui de a crede, Mantuitorul ii va vindeca fiul. La intrebarea ucenicilor de ce ei n-au putut sa izgoneasca duhul cel rau din copil, Iisus le raspunde: "Acest neam de demoni cu nimic nu poate iesi, decat cu rugaciune si cu post". (Mc 9, 29)

Sf. Ev. Matei ne reda mai pe larg acest raspuns al Mantuitorului: "Pentru necredinta voastra; ca de veti avea credinta cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta, si nimic nu va fi voua cu neputinta. Dar acest neam de demoni nu iese decat cu rugaciune si cu post".

Aceasta relatare a Sf. Ev. Matei intregeste pe cea a Sf. Ev. Marcu, in sensul ca o credinta slaba se intareste cu cele doua arme ale pocaintei, cu rugaciunea si postul, prin intermediul carora crestinul poate nimici puterea demonilor.

Prin post si rugaciune, omul devine puternic, iar duhurile se infricoseaza si pleaca de la el, nu mai au putere asupra lui.

Din evanghelia de astazi, mai invatam faptul ca avem nevoie de o credinta vie, puternica, pentru a ne putea lupta chiar si cu necredinta din noi. Iar postul, rugaciunea si faptele bune din viata noastra nu au alt scop decat a ne intari duhovniceste in acest sens.

* Ieri, 30 martie, calendarul crestin ortodox a facut pomenirea Sf. Ioan Scararul, cel care a scris lucrarea intitulata "Scara" ("Scara Paradisului").

Sf. Ioan s-a nascut in Palestina, in jurul anului 579 si si-a petrecut viata in Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai, unde a trait pana in jurul anului 649. Aici a ajuns prin rugaciune, post, asceza si contemplatie pe o inalta treapta a desavarsirii, motiv pentru care Biserica l-a asezat in calendar. I-a inchinat, de asemenea, si a 4-a duminica din Postul Mare, pentru a ne da astfel un model de crestin realizat. in acest an, cele doua zile de pomenire s-au suprapus.

El va alcatui aceasta lucrare la rugamintea lui Ioan de Raith, la batranete, pentru a da monahilor o regula scrisa dupa care vietuind sa urce spre cer ca pe o scara, asemanatoare celei vazute de patriarhul Iacov, in vis (Fac. 28, 11-22).

in cuvinte simple, dar cu un continut adanc, Sf. Ioan Scararul ne arata lupta duhovniceasca din suflet, minte si inima a celui care se straduieste sa urce spre Dumnezeu, prin implinirea poruncilor si prin curatirea de patimi. El ne descrie toate ispitele care asfalteaza sufletul omului si felul cum pot fi biruite, prin smerenie si dragoste, care sunt cele mai inalte virtuti.

Lucrarea are 30 de trepte (capitole), scrierea Sf. Ioan fiind sinteza cea mai desavarsita a literaturii ascetice, iar lecturarea ei este cea mai importanta dintre lecturile patristice din timpul Postului Mare.

Aceasta carte a fost multa vreme manual de formare duhovniceasca a calugarilor, fiind citita secole de-a randul cu multa atentie in toate manastirile. la noi a fost tradusa de catre mitropolitul Varlaam al Moldovei.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 13 decembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter