SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



AGROSTAR cere demisia lui Tabara

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- D-le presedinte, de ce solicita AGROSTAR demisia ministrului Valeriu Tabara?

- Din mai multe motive! As enumera aici doar cateva: spre surprinderea noastra, Valeriu Tabara ignora dialo­gul cu organizatiile profe­sionale la nivel national. De cand este in mandat, in afara de implicarea in acordarea subventiilor, nu a promovat niciun set de politici legate de piata produselor agroalimen­tare sau de organizarea structurilor interprofesionale de piata, care au rolul de a transparentiza relatia cu filiera de produs; ministrul Tabara s-a remarcat doar prin declaratii care au facut mult rau agricultorilor. De pilda, inaintea recoltarii a bulversat preturile declarand ca avem productii record, fapt ce a pus o presiune foarte mare asu­pra producatorilor, atata timp cat acestia nu au un pret minim garantat; in bilantul pe care l-a prezentat se ascund cateva lucruri nereale. Supra­fetele cultivate cu cereale au scazut cu 9-18%, in functie de culturi, fata de anul 2010. La capitolul cresterii animalelor, efectivele au continuat sa intre in declin. Sindicalistii AGROSTAR ii mai repro­seaza ministrului Valeriu Tabara ca nu a elaborat pro­gra­me multianuale de investitii pentru grupurile de produ­c[tori, c[ export[m materii pri­me la preuri mici si importam produse finite la preturi mari, piata interna fiind dominata de produse din import, ca nu a simplificat legislatia de aprobare si evaluare a gru­purilor de producatori, la ora actuala fiind recunoscuta o singura organizatie interpro­fesionista si ca institutele de cercetare sunt total dezor­ganizate si subfinantate.

- Are AGROSTAR o stra­tegie proprie pe agricul­tura?

- Desigur! Noi am prezen­tat-o cu cateva luni in urma si presedintelui Basescu. Pro­blemele cheie in viziunea noas­tra vizeaza: realizarea cadastrului agricol, comasa­rea terenurilor agricole (prin transferul rentei viagere intr-un program de pensionare timpurie), adoptarea unei legi a creditului funciar (pentru cei care vor sa cumpere terenuri agricole); o impozitare dife­rentiata a terenurilor nelu­crate; infiintarea Asociatiei Utilizatorilor Sistemului de Irigatii din Romania, care sa devina un organism de utili­tate publica ce poate lua energie electrica la preturi mici, reducand la maxim pierderile foarte mari pentru agricultura si pentru bugetul national; asocierea agricul­torilor si incurajarea agri­culturii de performanta.

Statul trebuie sa inteleaga ca nu se poate rezista in agri­cultura cu o fiscalitate de 24%. Trebuie sa facem politici agri­cole favorabile producatorilor. Nu mai vrem politici agricole facute de politicieni, ci de structurile asociative ale agri­cultorilor. Ministerul Agricul­turii trebuie sa inteleaga, sa sustina interesele agriculto­rilor, nu ale unor grupuri de interese, altfel Romania nu va putea hrani niciodata 80 de milioane de oameni, desi avem acest potential.

- Ce revendicari au sindi­catele din agricultura?

- Principalele revendicari, in aceasta perioada, se refera la diminuarea pretului la motorina la 50% din pretul afisat la pompa, la egalizarea subventiilor acordate agricul­torilor romani cu cele ale agri­cultorilor din tarile membre UE, la elaborarea unei legi a creditului agricol si a credi­tului pentru investitii, cu faci­litati in zona diminuarii do­ban­­zilor, precum si la garan­tarea de catre stat a creditelor pentru cofinantarea proiec­telor europene.

- Cum colaborati cu fer­mierul sibian Marcel Andrei, care este si vicepre­se­din­tele AGROSTAR?

- Formam o echipa. impre­una ne-am asumat imple­mentarea unor proiecte de succes, care sa aduca inves­titii in zona de procesare a produselor primare. Ne pro­punem sa continuam cursu­rile de formare profesionala si in sectorul cre`terii ovinelor. Sa formam personal calificat, care sa stie sa gestioneze noile tehnologii, atat pe linia cresterii animalelor cat si a procesarii.

impreuna cu viceprese­dintele sibian Marcel Andrei incercam sa punem bazele unor cooperative agricole puternice, menite sa stopeze interventia de monopol a companiilor transnationale.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 19 octombrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter