SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAlarma pe piata imobiliara

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

PREŢUL locuintelor va creste imediat cu 19%. Persoanele fizice vor plati TVA pe tranzactile imobiliare, notarii vor incasa banii. Text cunoscut? Sunt noile alarme pe piata imobiliara. Abrambureala noilor reglementari fiscale a dat mana libera speculatiilor pe piata imobiliara - taxa pe valoare adaugata (TVA) va trebui platita si de persoanele fizice care vand imobile - locuinte sau terenuri.
„Cei de la Finante asteapta acum normele de aplicare. TVA va fi aplicata si persoanelor fizice care vand imobile, iar aceasta TVA va fi incasata de catre notari, pe langa impozitul normal. Ceea ce nu se stie deocamdata este daca TVA se aplica la valoarea de vanzare a imobilului sau la valoarea de vanzare cu impozit cu tot. Ca ne place sau nu, preturile la imobiliare vor creste in urma acestei masuri", declara Bogdan Gicu, manager al agentiei imobiliare Prestland Company.
LA DIRECŢIA Generala a Finantelor Publice (DGFP) Sibiu lucrurile nu sunt privite tocmai din acest unghi. „Vanzarea de constructii vechi este scutita de TVA. in ceea ce priveste constructiile noi, acestea se vand cu TVA. Daca o persoana fizica vinde o mansarda, nou construita, de exemplu, nu va fi nevoita sa plateasca TVA. Dar daca vinde mai multe mansarde, daca face o activitate de genul celor comerciale, atunci ar trebui sa vina si sa declare aceasta activitate comerciala si, prin urmare, sa plateasca TVA. Dar nu va putea plati TVA ca persoana fizica, ci numai imbracand o forma legala platitoare de TVA - persoana fizica autorizata sau societate comerciala ", sustin reprezentantii DGFP Sibiu. Pana la urma, masura care face valuri pe piata imobiliara din Sibiu nu este atat de noua, cat de "impotriva celor care fac evaziune".
URMĂRIREA persoanelor fizice care vand la scara comerciala imobile a intrat in atentia autoritatilor inca din perioada in care presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala era Sebastian Bodu. Prin 2006, el cerea urmarirea celor care eludeaza plata TVA catre stat, prevalandu-se de calitatea lor de persoane fizice. "Sunt persoane fizice care obtin autorizatii de constructie pentru intregi ansambluri rezidentiale. Iar marea problema este ca aceste persoane fizice au in preajma lor mici firme, care cumpara toate materialele de constructie pentru realizarea ansamblurilor rezidentiale. Deci recupereaza TVA pe aceste firme. Dar vanzarea produsului finit nu se face cu TVA, deoarece imobilele din astfel de ansambluri sunt vandute de persoanele fizice. in mod normal, cand faci o activitate cu caracter repetitiv, se numeste ca faci activitate comerciala si trebuie sa platesti TVA. Asta scrie si in Codul comercial, la articolul 3. Iar ANAF are parghiile necesare de a se indrepta impotriva acelor persoane fizice care vand mai multe imobile", a declarat Sebastian Bodu, unul din initiatorii acestor masuri. Potrivit lui, fiecare tranzactie imobiliara a unei persoane fizice, inregistrata la notar, va ajunge in baza de date a DGFP. Atunci cand aceeasi persoana fizica face mai multe tranzactii, care vor avea in mod evident caracteristicile unei activitati economice, reprezentantii Fiscului vor ajunge la aceasta persoana si o vor obliga sa plateasca TVA, chiar si pe tranzactiile deja incheiate.
"Codul fiscal reglementeaza activitatile comerciale. Daca discutam de persoanele fizice care vand imobile din patrimoniul personal - o mostenire, un imobil propriu etc. - nu avem de a face cu o activitate comerciala. Dar intentia Fiscului vizeaza persoanele fizice care vand ansambluri intregi sau blocuri, de exemplu. Şi vand fara TVA, in detrimentul firmelor care construiesc astfel de imobile si trebuie sa vanda cu TVA", declara si Florin Pop, seful Corpului expertilor contabili din judet.
Un nou potential motiv pe seama caruia sunt puse cresterile de preturi la imobile este acela ca, in noul cod fiscal se specifica obligativitatea platii TVA la tranzactiile imobiliare intre persoanele juridice.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 10 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter