SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Alaturi de somitati de la AKH Viena si din Marsilia vom face primele interventii cardio-vasculare la Sibiu"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- Ce aduce nou la Sibiu Spitalul Polisano pentru pacientii din judet sau din zonele apropiate?

Costache Victor: Spitalul Polisano a fost creat de dr. Ilie Vonica la Sibiu in dorinta de a crea un spital care sa ofere servicii pluridisciplinare, de calitate europeana adresate pacientilor din Romania. Datorita faptului ca unele specialitati care sunt insuficient finanate, multi pacienti, sunt nevoiti sa paraseasca tara si sa se trateze in strainatate. Astfel s-au pus bazele proiectului Spitalului European Polisano. intr-o prima etapa a demarat Maternitatea Polisano impreuna cu alte trei proiecte noi.

Primul este Centrul de Cardiologie Interventionala, in care, in premiera pentru Sibiu, s-au realizat primele acte de coronografie diagnostica si primele angioplastii pentru boala coronariana; s-au implantat primele stenduri unor pacienti din regiune, care, in alte conditii, ar fi fost nevoiti sa se deplaseze cateva sute de kilometri pentru a trata o patologie cardiaca complexa. Proiectul de cardiologie Interventionala este coordonat de doctorul Mihai Rotar din Iasi, un cardiolog de renume, fondatorul cardiologiei interventionale din Moldova si unul din primii cardiologi cu experienta atat in domeniul public cat si cel privat.

Un al doilea proiect este cel de Chirurgie cardiovasculara, care functioneaza pe doua compartimente, o sectie de chirurgie cardiaca adulta si un compartiment de chirurgie cardiaca pediatrica.

Este tot o premiera pentru Sibiu si populatia din jurul Sibiului, care din punct de vedere istoric era obligata sa mearga in centrele din Cluj sau Tg. Mures pentru interventii chirurgicale complexe. Astfel putem asigura un serviciu de proximitate de calitate europeana cu echipa de medici din Sibiu.

Sunt membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculara si pana la venirea mea la Sibiu am coordonat primul serviciu public - privat din Franta, din Annecy. Am fost cooptat in acest proiect pentru a putea coordona activitatea de chirurgie cardiovasculara si a integra calitatea serviciilor de chirurgie din Franta in structura ultramoderna din Sibiu.

Chirurgi reputati pregatesc o noua echipa

- Vor fi colaborari intre Polisano si clinici din strainatate?

C.V.: Vor fi mai multe echipe din strainatate, o echipa de la AKH, care va interveni ca urmare a unei colaborari intre spitalul nostru, Facultatea de Medicina din Sibiu si Spitalul Universitar AKH din Viena, astfel ca profesori universitari si alti specialisti din diverse domenii, chirurgie cardiovasculara, chirurgie toracica, neurochirurgie, ritmologie sa poata veni sa rezolvam impreuna cazuri complexe la Spitalul Polisano. Acesta este proiectul pe termen scurt, iar pe termen mediu si lung dorim sa cream in jurul nostru, in jurul nucleului de specialisti confirmati din spital, o echipa medicala tanara si dinamica; dorim ca medicii rezidenti din Sibiu sa profite de acest acord cu spitale universitare din Europa si sa se formeze in conditii europene, fara a mai fi nevoiti sa isi paraseasca tara.

A doua colaborare este cu spitale universitare din Franta. M-am format ca specialist si ca medic primar in Centrul Universitar din Grenoble, un centru reputat in chirurgia cardiovasculara si un centru important de transplant cardiac si pulmonar. Exista acorduri cu alte centre ce vor colabora cu noi, cum ar fi centrul din Marsilia, Nantes si Amiens.

- Spuneati ca pana acum pacientii erau nevoiti sa se trateze in clinici din afara Sibiului. Ce afectiuni vor putea fi tratate la Sibiu?

C.V.: Practic, acoperim toata gama de interventii chirurgicale in chirurgia cardiovasculara adulta si in plus avem sansa de a avea printre noi un reputat chirurg specializat in chirurgia cardiovasculara pediatrica, dr. Manuel Chira, ce a realizat deja numeroase premiere chirurgicale nationale.

Dotari peste cele din strainatate

- Ati lucrat ani de zile in clinici din strainatate. Cum este spitalul de la Sibiu comparativ cu centrele mari din Europa?

C.V.: Din punct de vedere al dotarii, dotarea Spitalului Polisano este similara si in unele domenii mai buna ca cea a unui spital din strainatate. Avem sansa de a lucra intr-un spital nou in care nu exista echipamente invechite. Majoritatea spitalelor universitare din strainatate sunt spitale cu traditie, ce functioneaza de zeci de ani, sunt cladiri care au fost concepute in anii 60, 70. Spitalul Polisano a fost conceput dupa ultimele norme europene pentru a deveni un centru pluridisciplinar de excelenta si o unitate medicala de gradul 1.

Cum ajung pacientii la dumneavoastra?

C.V.: Sunt trimisi de colegii nostri cardiologi care pun diagnosticul si decid tratamentul corespunzator fiecarui caz inainte de a fi trimis, atunci cand este cazul catre chirurgie. Pacientii sunt vazuti in prima faza de colegii nostri din departamentul de cardiologie interventionala, pentru a se realiza o coronografie, apoi vor beneficia de serviciile Centrului de imagistica si apoi vor fi programati pentru operatie. Este important sa ai o abordare pluridisciplinara a fiecarui caz, pacientul nu este vazut numai de chirurg, decizia nu o iau de unul singur in privinta operatiei, indicatia operatorie este pusa de o echipa formata din chirurg, coronarografist si anestezist, aflata in dialog permanent cu cardiologul corespondent. Dorim sa implementam in Sibiu acest concept de medicina pluridisciplinara si crearea a ceea ce se numeste in strainatate "Heart Team".

Implant de valva hibrida

- Cand veti face primele operatii?

C.V.: Vom implanta, in premiera, o valva sutureless in colaborare cu Spitalul Universitar La Timone din Marsilia, de unde va veni profesorul Vlad Gariboldi, cu cea mai mare experienta pe plan mondial in domeniul valvelor hibride. Este o interventie minim-invaziva aflata la frontiera intre chirurgie si cardiologia interventionala, o tehnica indicata pacientilor fragili, ce ar necesita o procedura rapida.

- Este o interventie foarte rara?

C.V.: Este ceva foarte rar, foarte nou, sunt valve care au fost scoase pe piata anul trecut si s-au implantat doar in cateva centre de referinta din Europa de Vest. Am facut trainingul si am fost in Marsilia pentru a face astfel de implanturi, alaturi de dr. Gariboldi. intamplarea face ca el sa fie de origine romana, dar a parasit tara la varsta de 4 ani si de atunci nu s-a mai intors niciodata.

- A fost greu sa luati decizia de a reveni in tara?

V. C.: A fost o hotarare pe care nu am tratat-o cu usurinta. Sunt constient ca va fi dificil la inceput, dar a fost o decizie de suflet. intotdeauna mi-am dorit sa ma formez in strainatate in acest domeniu de nisa dorindu-mi ca, la sfarstiul perioadei de formare, sa ma pot intoarce in tara. Nu m-am intors chiar dupa ce mi-am terminat pregatirea, m-am intors mai tarziu, dar poate ca astfel este mai bine pentru ca am putut gasi acest proiect interesant in Sibiu si sper sa aducem acestui frumos oras, un proiect medical demn de aceasta capitala europeana.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 10 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter