SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAlma Mater da in judecata Guvernul

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Federatia Alma Mater vrea sa dea in judecata Guvernul pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti referitoare la Legea 221/2008 privind majoarea salariilor profesorilor, dar si pentru conduita abuziva exercitata cu rea-vointa de Executiv.

Decizia a fost luata de Biroul Executiv al Federatiei Alma Mater, care sambata s-a reunit pentru a analiza situatia actuala a invatamantului romanesc.

Potrivit presedintelui Federatiei Alma Mater, Anton Hadar, Biroul Executiv a mai decis sa ceara Guvernului recunoasterea importantei invatamantului prin revenirea la coeficientii de salarizare din grilele negociate cu reprezentantii Guvernului si condamnarea implicarii politicului in luarea deciziilor privind sistemul de educatie romanesc.

De asemenea, Biroul Executiv a conchis ca prin interventia unilaterala si abuziva asupra grilelor de salarizare negociate in cadrul Legii unice de salarizare a personalului bugetar si prin tergiversarea adoptarii acestui act normativ intr-o forma agreata de partenerii sociali, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale dovedeste lipsa de vointa, iar Guvernul demonstreaza incapacitatea de a gestiona problemele cronice cu care se confrunta invatamantul romanesc.

Sindicalistii Alma Mater apreciaza ca amanarea elaborarii pachetului de legi al Educatiei, intr-o forma agreata de partenerii de dialog social, este o gresala a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care conduce la o stare de incertitudine in privinta viitorului sistemului de invatamant romanesc, in contextul cerintelor privind calitatea procesului instructiv-educativ din tarile Uniunii Europene.

Dezvoltarea necontrolata a sistemului de invatamant superior a condus la decredibilizarea acestuia. In acest context, Biroul Executiv Alma Mater saluta initiativa Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii privind adoptarea unor masuri pentru intrarea in legalitate si pentru tratarea unitara a tuturor intitutiilor de invatamant superior de stat si private, precizeaza Alma Mater.

Totodata, FNS Alma Mater a crtitcat faptul ca Ministerul de Finante nu a alocat inca sumele necesare platii concediului personalului din invatamantul superior.

Biroul Executiv a mai stabilit convocarea Consiliului National de Conducere al Federatiei Alma Mater in 18 septembrie, ca va avea ca tema principala redeschiderea conflictului de munca in urma nerespectarii Acordului din 6 mai.

Coeficientii pentru stabilirea grilei de salarizare unica in sectorul bugetar discutati, intr-o prima lectura, in sedinta din 24 iunie a Guvernului au fost cu aproximativ 40% mai mici raportat la nivelurile analizate anterior, fiind cuprinsi intre 5,4 si 2,3 salarii minime pe economie, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

In acest context, federatiile din invatamant i-au cerut premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii Marian Sarbu si a secretarului de stat Valentin Mocanu.

Sindicalistii din Educatie au sustinut ca, in urma modificarilor facute la grila unica de salarizare, invatatorii debutanti ar avea, dupa aplicarea legii, un salariu mai mic decat in prezent cu aproximativ 100 de lei, iar cresterea pentru cadrele didactice debutante ar fi de 45 la suta, in timp ce pentru cei cu vechime de peste 40 de ani ar fi de noua procente.

Legea 221 prin care se mareau salariile profesorilor cu 50 la suta, incepand din octombrie 2008, a fost aprobata in Parlament in septembrie. Legea a fost promulgata in octombrie de presedintele Traian Basescu.

La cateva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amana intrarea in vigoare a legii.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2008, ca OUG 136 este neconstitutionala, insa Guvernul a emis o noua ordonanta - 151/2008 - prin care erau prevazute majorari graduale ale salariilor profesorilor cu pana la 28 la suta, in doua transe, din martie si din septembrie 2009, de cele mai mari cresteri urmand sa beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodata, era abrogata vechea ordonanta declarata neconstitutionala.
La inceputul lunii iunie 2009, Curtea Constitutionala a scos in afara legii articolele din OUG 151/2008. Curtea Constitutionala a admis doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate in mai multe procese dintre sindicate si scoli.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 19 iulie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter