SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Am 92 de ani si port ia in fiecare zi"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Sa-i numeri pe degetele de la doua maini au fost oamenii care au imbracat costum popular la Fofeldea, la lansarea lucrarii monografice dedicate satului lor. E drept ca poalele incretite nu sunt usor de purtat si nici cioarecii albi, dar cand ai 92 de ani si imbraci ia zi de zi, pentru ca asa ai invatat de la mama si de la bunica, pentru ca asa te-ai pomenit in satul unde ai vazut lumina zilei, esti, fara sa o constientizezi, un exemplu. Paraschiva Faraon e un astfel de om: e omul care imbraca ia zi de zi si nu considera ca e un lucru greu.

Bate veacul

Un chip brazdat de ani si o lumina in ochi, asa cum rar ti-e dat sa vezi. O mana de femeie, in al carui trup mic Dumnezeu pare sa fi asezat multa intelepciune. E lelea Paraschiva din Fofeldea, care, duminica, isi croia drum cu pas incet, dar apasat, ca sa "scoboare" treptele din progadie. Cu drag se opreste din drum ca sa-ti vorbeasca si de ia pe care a cusut-o chiar ea, si de zilele in care mai toti oamenii din sat purtau ii, foite si cioareci in toate zilele. 

"Cu ie ma-mbrac in fiecare zi: io am cusut ia asta mai demult. E ie batraneasca cu pui si bete", povesteste lelea Paraschiva, in timp ce isi deschide haina si iti arata si puii, si copcile cu care se incheie ia la gat. Peste ie a imbracat un "sfetar" din lana neagra ca sa se apere de frig, iar pe cap si-a pus broboada neagra din lana, veche si ea, nici nu mai stie de cati ani.

A imbracat si rochie neagra de postav, asa cum face de multi ani. Ba nu, de multe zeci de ani: "Nu mai port foite si poale: foitele le-am dat nepoatelor. Le-am purtat cat am fost tinara, apoi am luat rochie neagra. Cum sa mai port poale albe?!... ca eram vaduva", adauga lelea Paraschiva.

Vaduva a ramas de tanara, de cand sotul i-a pierit in cel de-al doilea razboi mondial: "Omu' mi-o murit in razboi, in Rusia. Am tot gandit ca vine acasa, dar n-o mai vint. Tarziu mi-or pus ca-i mort", povesteste lelea Paraschiva, in timp ce gandul ii zboara departe, departe spre Rusia, departe, departe, in urma cu aproape sapte decenii. Doar trei ani a trait cu omul ei, apoi a ramas sa creasca singura un copil, iar cu socrii a trait, in aceeasi curte, 27 de ani.

Cu glas asezat povesteste lelea Paraschiva despre intamplari de demult si tot asezat paseste pe treptele progadiei, coborand dealul. Aproape bate veacul lelea Paraschiva, dar se poarta mai usor decat te-ai astepta, iar usurinta vine probabil din intelepciunea unui om care a stiut sa pretuiasca tot ceea ce a vazut, a auzit si a invatat, acolo in Fofeldea unde s-a pomenit acum 92 de ani.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 27 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter