SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Amenzi de 2.500 lei pentru cei care abandoneaza animale moarte

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Strategia privind organizarea si desfasurarea etapelor de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala constituie o activitate publica, de interes national, cu impact pentru protectia sanatatii animalelor, dar si a oamenilor. Cadrul legal, prin care sunt stabilite obligatiile si responsabilitatile persoanelor fizice si juridice in actiunea de ecarisare a teritoriului, este Regulamentul C.E. 1.069 / 2009 (de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman), O.U.G. 47 / 2005 modificata cu Legea nr. 73 / 2006 (care stabileste strategia si cadrul legal privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala) si Ordinul MAPDR 80 / 2005 (care prevede raportarea lunara la D.S.V.S.A. judeteana, a cantitatilor de subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman pe categorii; din localitati, ferme cu animale, unitati de abatorizare, unitati de procesare si unitati de comercializare).

intrebat ce se intelege prin ecarisarea teritoriului judetului Sibiu, dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al DSVSA Sibiu, a raspuns ca "Prin ecarisare se intelege activitatea de colectare a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii, aici fiind inclusa si depozitarea, manipularea si transportul acestora la unitatea specializata pentru neutralizare". Deseurile de origine animala sunt reprezentate de cadavre intregi, sau portiuni de cadavre, alte subproduse provenite de la animale, improprii consumului uman, cu mentiunea ca nu sunt incluse si continutul tractusului intestinal, recoltat in abator, balegarul si purinul, a mai precizat dr. Pentea.



Cine sunt responsabilii?



Conform legislatiei, consiliile locale sunt responsabile de colectarea si depozitarea in vederea transportului pentru neutralizare a cadavrelor de animale provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale sau a celor gasite moarte pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective pentru care nu se poate identifica proprietarul. De aceea, consiliile locale au obligatia de a incheia un contract, in conditiile legii, cu o unitate specializata pentru neutralizarea acestor subproduse si de a asigura spatii de depozitare, care sunt folosite exclusiv pentru pastrarea deseurilor colectate pana la efectuarea transportului la unitatea Protan - Codlea.

Proprietarii individuali de animale sunt obligati sa anunte in cel mult 24 de ore Consiliul Local si medicul veterinar din localitate despre moartea fiecarui animal din gospodarie. Consiliul Local sesizat are obligatia sa anunte imediat unitatea de neutralizare pentru ridicarea cadravelor in cauza, conform contractului incheiat.

in cazul localitatilor izolate, neutralizarea cadavrelor de animale este organizata de Consiliul Local prin ^ngropare in locuri special amenajate, cu aprobarea autoritatii sanitar-veterinare si de mediu din zona respectiva.

Fermele cu animale, unitatile de productie, de procesare, depozitare sau de comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala, pot functiona in conditiile in care au incheiat contract cu unitati de neutralizare autorizate, sau detin instalatii proprii de neutralizare, autorizate in condiiile legii. Activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala, care include colectare, transport, depozitare, manipulare, este supusa inspectiei si controlului sanitar-veterinar in scopul prevenirii si raspandirii de boli la animale si oameni.

in judetul Sibiu, activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala este asigurata la nivelul unitatilor din domeniul alimentar, prin afluirea acestora la unitatea de neutralizare Protan - Codlea, in baza contractelor si a graficelor de preluare stabilite intre parti.



Doar 15 localitati din judet sunt in regula



La nivelul municipiilor, oraselor si comunelor din judet, activitatea de ecarisare nu se desf[soara corespunz[tor in fiecare localitate. Desi incepand cu anul 2007, s-au incheiat contracte cu unitatea Protan de catre toate primariile din judet, aceste contracte nu au mai fost actualizate in totalitate si nu sunt amenajate spatii de depozitare a cadavrelor de animale, conform legii, pana la data transportului acestora pentru distrugere. in prezent, doar 16 localitati au actualizate aceste contracte.

Lunar, sub control sanitar veterinar, sunt colectate si transportate la unitatea Protan - Codlea, in medie, 42 t de subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, respectiv: 8 t din abatoare, 9 t din ferme cu animale si pasari, 6 t din unitati de procesare materii prime de origine animala, 17 t din unitati de comercializare (hiper si supermarketuri) si cca 2 t de la nivelul localitatilor din judet (desi se inregistreaza mortalitati la toate speciile de animale).

Inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu monitorizeaza anual toate primariile din judet, insa, din pacate, reactia unor autoritati locale nu este conform asteptarilor si nici legislatiei din domeniu.

in contextul in care ecarisarea teritoriului judetului Sibiu constituie un factor important de igenizare si de prevenire a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, tragem aici un serios semnal de alarma pentru toti gospodarii localitatilor care nu respecta legislatia din acest domeniu, ca sunt pasibili de sanctiuni contraventionale, respectiv amenzi intre 800 si 2.500 lei, in functie de gravitatea faptei.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 12 martie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter