SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAmintiri din Sibiu: cladirea Primariei

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

in orice oras medieval al Europei, cladirea Primariei este una dintre principalele locatii din punct de vedere al importantei sale. in cele mai multe cazuri ea se afla in principala piata a orasului sau in imediata apropiere a sa (uneori piata se amenaja in jurul cladirii Primariei). Aceeasi situatie se reintalnea si in Sibiu, unde prima cladire in care Magistratura isi desfasura activitatea era in apropierea Turnului Sfatului pentru ca mai tarziu in secolul al XVI-lea fosta casa a familiilor Altemberger si Pempflinger (actualul Muzeu de Istorie) sa fie sediul principal al municipalitatii sibiene.

Autoritatile comuniste sunt cele care modifica aceasta ordine si Sibiul unde, asemeni Brasovului si altor orase medievale, Primaria va fi mutata in cladiri neutre, fara o mare importanta, de cele mai multe ori in afara cetatii medievale. Fosta cladire a Finantelor va deveni sediul Primariei orasului (actualul sediu secund al municipalitatii sibiene) care isi pierde ca importanta si din acest punct de vedere.

Municipalitatea decide preluarea in anii `90 ai secolului trecut a sediului falimentarei Banci Agricole si astfel in anul 2006 aceasta devine sediul principal, cel mai reprezentativ al Primariei Sibiu, restabilind astfel traditia pierduta precum si, simbolistic vorbind, importanta acestei institutii in viata comunitatii locale.

Cladirea s-a construit pe fostul aliniament a celei de a doua incinte de fortificatii a cetatii medievale. Prin constructia acestei cladiri, intregul aliniament de nord al Pietei Mari va fi modificat fata de aspectul medieval. Cladirile demolate pentru a putea fi construita aceasta noua cladire la inceputul secolului al XX-lea nu aveau o importanta majora din punct de vedere istoric sau arhitectural. Acestea se vor demola odata cu intreg aliniamentul estic al strazii Brukenthal ce continea si Turnul Preotilor si intrarea fortificata a Pietei Huet.

Cladirea a fost construita ca noul sediu al Bancii de Credit Funciar. Alaturi de Banca Albina si de Deutsche Allgemeine Sparkassa, banca era cea mai importanta societate financiara din Sibiu. Ea va sprijini proiectele municipalitatii cum au fost cele ale infiintarii uzinei electrice in 1896, proiectul incluzand si construirea hidrocentralei de la Sadu, care in acea perioada era a treia ca marime din lume.
Cladirea este construita in stilul eclectic, Secession, in forma de potcoava, fiind formata din subsol, reprezentat pe fatada printr-un soclu cu ferestre la demisol. Un parter inalt, doua etaje si un nivel mansardat. Fatadele sunt cu deschidere spre strada Samuel Brukenthal si spre cele doua piete, Piata Mare si Piata Mica. Razvan Pop, istoric


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 22 ianuarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 21 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter