SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAndrei Ileni si Rudi Schmueckle, impreuna intr-un dublu eveniment

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Iubitorii artelor vizuale si ai cuvintelor s-au adunat vineri seara la Galeriile Habitus din Sibiu, pentru a lua parte la un dublu eveniment. Aici s-au aflat, incepand cu ora 18, poetul Andrei Ileni si caricaturistul Rudi Schmueckle, care le-au oferit sibienilor prezenti la eveniment, o antologie de poezie si o expozitie de grafica. Multa lume s-a adunat in aceasta locatie pentru a savura evenimentul care a imprumutat titlul cartii, "Viziera peste cuvinte ", scrise de Andrei Ileni.

Primul cu care au luat contact iubitorii artelor a fost Rudi Schmueckle, care i-a imbiat spiritual cu 70 de lucrari de grafica. Acestea au fost construite preponderent din linii fine, usoare ca un zbor, din alb si negru, nelipsind, insa, nici culoarea. "Expozitia aceasta am facut-o cu ocazia lansarii de carte a lui Andrei Ileni, bunul meu prieten, pe care am ilustrat-o. Temele sunt diferite ", a spus Rudi Schmueckle, care le este cunoscut sibienilor in special datorita caricaturilor sale. Artistul mai spune ca pentru el "arta inseamna foarte foarte mult. Uneori este o carapace sub care ma pot ascunde. imi pare nespus de bine sa pot transmite si altora ceea ce simt. ". "Poarta florilor ", "Calota ", "Ceas solar ", "Senzualitate " sau "Arc cu flori " sunt doar cateva dintre titlurile celor 70 de lucrari semnate Rudi Schmueckle, ce pot fi vazute la Galeriile Habitus din Piata Mica, pana la jumatatea lunii octombrie.

De la vernisaj nu a lipsit nici criticul de arta Olimpia Tudoran Ciungan, care a facut o trecere in revista a expozitiei, din perspectiva critica: "Daca pana acum l-ati vazut pe Rudi Schmueckle in varianta caricaturistului, de aceasta data ne-a pregatit o mare surpriza - o expozitie care ne releva un altfel de Rudi. El isi articuleaza aceasta intreaga expozitie pe imaginatia sa si pe trairile sale. (...) Lucrarile sunt incarcate de simboluri, de metafore, un important element fiind miscarea. Gasim elemente de coordonare si totul e elaborat cu multa grija. Aceste lucrari ne arata ca este un desenator de exceptie. Este o expozitie curata, pedanta, care cauta si atinge, pe alocuri, perfectiunea. Vreau sa va indemn sa patrundeti in metafora fiecarei lucrari ", a spus Olimpia Tudoran Ciungan, in cadrul vernisajului.

Expozitia deschisa la sfarsitul saptamanii trecute vine sa completeze activitatea caricaturistului sibian, care se poate lauda cu aproximativ 30 de expozitii personale, atat in tara cat si in strainatate. Rudi Schmueckle este cel care semneaza ilustratia copertii volumului "Viziera peste cuvinte " a lui Andrei Ileni, lansat si el vineri seara, dar si caricatura poetului, din acelasi volum.

Imaginile din spatele cuvintelor

Actrita Lerida Buchholtzer a fost cea care i-a introdus treptat, pe iubitorii literelor, in atmosfera poeziei lui Andrei Ileni. Actrita a fost cea care a deschis lansarea de carte, cea de-a patra din activitatea poetului sibian. Alaturi de Andrei Ileni, la eveniment s-au aflat universitarii Mircea Braga, Ion Dur si Dumitru Chioariu, care si-au expus parerea cu privire la ultima carte a poetului, "Viziera peste cuvinte ".

"Am sa ridic eu piatra, dar nu pentru a lovi in autor. La fiecare carte aparuta am vorbit cu bucuria ca Andrei Ileni, prietenul meu de-o viata, a mai publicat un volum. (...) Este o poezie ermetica, manierista, o poezie baroca, dar, totusi, prin migala cu care este lucrat textul, reuseste sa ajunga la o transparenta . Are o stranietate, care o face mereu provocatoare. Stranietatea este un semn al originalitatii dar si al valorii ", a spus Dumitru Chioariu, care si-a exprimat speranta ca "Viziera peste cuvinte " nu va fi ultimul volum publicat de Andrei Ileni. "Fiecare poet trage o viziera peste cuvinte, pentru ca altfel poezia nu ar mai avea profunzime (...) Am zis si nu renunt la aceasta idee. El (n.r. Andrei Ileni) este din acea categorie care practic isi traieste opera. Poezia sa este, totusi, dificila. Andrei Ileni scrie o poezie atemporala ", a spus la randul sau, Ion Dur, dupa care i-a dat cuvantul lui Mircea Braga. "Andrei Ileni a cautat o formula si crede ca a gasit-o (...) Andrei Ileni a ucis cuvintel. A lasat intreaga responsabilitate a sensului asupra noastra, a cititorilor ", a spus Mircea Braga.

Poetul Andrei Ileni a fost cel care a incheiat, prin cuvintele sale, seara culturala. El le-a multumit tuturor celor care si-au oferit sprijinul pentru publicarea volumului, intre care Mircea Bitu, directorul Casei de Presa si Editura Tribuna, unde a fost publicata cartea, dar mai ales mamei sale, Maria Ileni: "Daca nu era mama mea, nu puteam sa scot aceasta carte ", a spus poetul in incheierea evenimentului.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 27 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 02 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter