SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAngajatorii se pregatesc sa dea in judecata Casa de sanatate pentru banii pentru concediile medicale

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pentru faptul ca reprezentantii Casei de asigurari de sanatate nu pot si nu vor sa clarifice o serie de modificari legislative prin care sunt `sterse din pix` anumite datorii ale Casei catre companii private, reprezentantii unora dintre institutiile care au bani de recuperat de la Casa vor da in judecata institutia.

 Presedintele Corpului contabililor experti Sibiu, Florin Pop (foto), considera ca varianta instantei este ineficienta.

Cum fura statul cu legea

Pe scurt, in urma unor modificari legislative, sute de companii din Sibiu si, probabil, mii din toata tara, s-au trezit ca au platit, in cursul anului trecut, concedii medicale in unele cazuri si de zeci de mii de lei, fara ca acum sa isi mai poata recupera banii. In mod normal, un concediu medical este platit in prima faza de angajator, care, ulterior, in urma contributiilor la Fondul unic al asigurarilor de sanatate, isi recupereaza banii. Sumele platite pentru concediile medicale puteau fi recuperate fie in baza unei cereri, fie, lunar – metoda des aplicata – din banii de recuperat se `compensa` o parte cu acea contributie lunara obligatorie pentru concediile medicale, de 0,85% din fondul de salarii. In primavara anului trecut, a aparut o modificare legislativa, prin care sumele mai puteai fi recuperate integral doar daca se depunea o cerere in termen de 90 de zile de la data la care `beneficiarul era indreptatit sa primeasca acesti bani`. Multi angajatori nu si-au cerut banii inapoi in cele 90 de zile, preferand sa utilizeze, in continuare, metoda `compensarii`. De la 1 ianuarie 2011, insa, legile au fost din nou modificate, iar metoda `compensarii` a fost scoasa din legalitate. Cei care, insa, mai aveau sume de recuperat de anul trecut, a aparut o situatie tipic mioritica: pe de o parte, nu mai puteau `compensa`, dar nici nu isi mai puteau solicita sumele platite drept concedii medicale inapoi: termenul de 90 de zile introdus in lege in primavara anului trecut este depasit, iar Casa nu le mai accepta cererile.

Companiile dau Casa in judecata

La nivel national, `confiscarea` banilor poate avea conotatii imense. `Noi avem multi bani de recuperat. Cateva zeci de mii de lei. Initial, ni s-a spus ca o sa ii primim. Dupa care, de la Casa de asigurari ni s-a spus pas. Nu avem ce face decat sa dam in judecata Casa. Sunt banii nostri`, a declarat pentru Evenimentul zilei directorul economic al unei companii multinationale din Cluj Napoca.

Conducerea executiva a Casei de asigurari de sanatate Sibiu nu stia nimic de noul conflic aparut. Angajatii din esalonul doi, insa, au fost apostrofati deja de angajatori. `Da, e o modificare anormala a legii, sunt banii lor de drept, dar asta e legea. Si institutii ale statului sunt afectate. De exemplu, Centrul de transfuzii sanguine de la Sibiu a pierdut 300 de milioane de lei vechi cu aceste modificari`, au declarat angajati ai CJAS Sibiu.


Florin Pop, presedintele CECCAR Sibiu: `e vorba doar de interpretarea legii`

Presedintele Corpului contabililor experti Sibiu, Florin Pop , considera ca varianta de a da in judecata Casa de asigurari de sanatate nu e cea mai fericita solutie. `In primul rand pentru ca nu am incredere in justetea judecarii proceselor cu statul. Apoi, decizia instantei se aplica numai pentru cazul judecat, nu devine in mod obligatoriu o practica unitara`, sustine Pop. El considera ca situatia creata nu este cunoscuta de `factorii de decizie` din CNAS si Ministerul Sanatatii. `E imposibil ca acest lucru sa se intample cu buna stiinta. Si mai e vorba si de interpretarea legii: in normativ s-a adaugat ca banii pot fi ceruti inapoi in termen de 90 de zile de catre «beneficiar». Or, in drept, beneficiarul nu este angajatorul, ci angajatul, caci el este destinatia finala a banilor. E vorba doar de o interpretare a legii`, declara Florin Pop.

Florin Pop spera ca actuala conducerea a CNAS sa reinterpreteze cat mai rapid situatia, in urma unei analize pe care este sigur ca nimeni nu a efectuat-o inca. 

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 12 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter