SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAntonio Pele, la Sibiu: daca ai avea de ales intre a salva cinci vieti sau una singura, ce ai alege?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Antonio Pele, conferentiar al Universitatii Carlos III din Madrid, a vorbit astazi studentilor si cadrelor didactice din cadrul Universitatii `Lucian Blaga` din Sibiu pe o tema prea putin dezbatuta in Romania, cu toate ca este mentionata chiar si in Constitutia tarii noastre: demnitatea umana.
Intr-un stil extrem de lejer, Antonio Pele a ales sa discute despre acest subiect cu valente filosofice pornind de la cateva exemple posibile si in realitate. `Sa spunem ca sunteti vatmanul unui tramvai din Rio de Janeiro. Coborati o panta si realizati ca tramvaiul pe care il conduceti nu mai poate fi oprit, i-au cedat franele. In fata dumneavoastra sunt cinci muncitori. Dar, in acelasi timp, realizati ca puteti «vira» la dreapta, pe o alta sina, unde se afla o singura persoana. Ce veti alege: veti coti la dreapta, omorand o singura persoana, sau va veti continua drumul, omorand cinci?`, si-a deschis prelegerea conferentiarul a carui tema de doctorat, recunoscuta deja la nivel mondial, a fost demnitatea umana.
Raspunsul majoritatii celor prezenti – `as vira la dreapta, pentru a salva cinci vieti, cu costul uneia` – s-a dovedit unul care capata sensuri total diferite intr-un scenariu cu o alta perspectiva. `Sunteti spectator al situatiei mai inainte descrise. Va aflati pe un pod pe sub care trece respectivul tramvai. Realizati iminenta situatiei si, ipotetic vorbind, va dati seama ca daca veti impinge persoana aflata langa dumneavoastra, de pe pod, in fata tramvaiului, acesta va opri si, prin urmare, cele cinci vieti ale muncitorilor vor fi salvate. Tot cu costul unei vieti`, a continuat Antonio Pele. `Ce s-a intamplat cu principiul din primul scenariu, in care era mai bine sa sacrifici o persoana pentru a salva cinci?`. Conferentiarul universitar a lasat ca tema de meditatie valentele acestei situatii ipotetice, continuandu-si prelegerea cu exemplificarea unui caz real.

`Intr-un club din Franta, unde oamenii vin sa bea bere si sa danseze, un om mic de statura era imbracat intr-un costum special. Clientii acelui club puteau arunca acest pitic pe un perete, acoperit cu un strat textil, pe care piticul astfel imbracat se lipea. Era o forma de distractie(«midget tossing» - n.r.), omul mic de statura era de acord cu acest «serviciu» si castiga bine. Ei bine, primarul a aflat de aceasta situatie si a cerut politiei sa interzica acest spectacol, invocand «incalcarea demnitatii umane»`, a descris, pe scurt, Antnio Pele intamplarea din jurul anului 1995. Omul de statura mica, ramas fara serviciu, a cerut instantei sa anuleze decizia primarului, pusa in aplicare de politie, dar la Curtea suprema de justitie a Frantei, acesta a pierdut. Tema de reflectie ridicata de Antonio Pele in acest caz a fost aceea de substituire in rolul judecatorului. `Daca aveti in vedere ca Politia actioneaza doar pe linia mentinerii ordinii publice, cum ati justifica, daca ati fi judecator, justetea deciziei primarului francez si a politistilor din subordinea sa?`.

Exemplele expuse de conferentiarul universitar au avut rolul de a obliga auditoriul sa chibzuiasca asupra unor aspecte care, la o prima vedere, nu au o legatura evidenta cu demnitatea umana, ca fundament al drepturilor omului. La sugestia lui Antonio Pele, primul exemplu poate fi folosit ca punct de pornire asupra discutiilor legate de `moralitatea unor crime`, in timp ce al doilea poate fi folosit in discutiile legate de cutumele sociale in ceea ce priveste drepturile omului aplicabile la nivel universal si drepturile omului asumate de o comunitate restransa.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 04 aprilie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter