SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGApa - izvor de sanatate pentru noi si copiii nostri!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- Domnule primar, cand si cum a inceput povestea apei in Rãsinari?

- in anul 2007 o echipã de specialisti strãini a elaborat un Masterplan pentru apã potabilã si canalizare in judetul Sibiu. Atunci s-au discutat si analizat cele douã variante: solutia introducerii retelelor de cãtre administratia publicã localã sau o solutie regionalã! Rãsinariul a adoptat prin Consiliului Local din acea vreme decizia de a face parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã "Asociatia Apa Sibiu ", iar in martie 2008 Consiliul Local Rãsinari a aprobat varianta de alimentare cu apã si canalizare propusã prin Masterplan. in paralel cu apro barea solutiei de Masterplan se lucra si la un studiu de fezabilitate pentru alimentare cu apã din paraul Steaza si canalizare dusã panã la Sibiu. Astfel s-au plãtit de la bugetul local studii de circa 9 miliarde de lei, desi administratia condusã de primarul Bãra a adoptat si insusit aderarea la Masterplanul Regional. Prin acea hotãrare din 2007, noi am intrat intr-o asociere legalã care a produs si produce efecte juridice si finan ciare. in iulie 2008 cand am devenit primar am avut o intalnire cu acesti specialisti si am pus in discutie ambele variante de alimentare cu apã pentru Rãsinari. Concluzia a fost cã din punct de vedere tehnico-economic varianta propusã de Masterplan este mai bunã.

Existã persoane care sustin cã apele de pe teritoriul comunei sunt ale rãsinãrenilor, uitand cã resursele subsolului sunt administrate centralizat. Noi nu putem decide singuri ce se poate face pe un rau, neavand specialisti, iar sistemul de gospodãrire a apelor este unul national si orice investite are nevoie de studii de specialitate. in Mãrgi nimea Sibiului si in tot judetul lucrãrile de apã si canalizare au fost finalizate in multe comune, totul centralizandu-se la nivel regional pentru cã acele cheltuieli de intretinere sã fie cat mai mici!

- Existã altã solutie tehnologicã si financiarã de introducere a retelelor de apã si canalizare?

- Cei care au lucrat in elaborarea proiectului pentru zona Sibiu au analizat cu atentie toate variantele. Autoritãtile din Cristian si-au fãcut retea proprie de apã si canal, dupã care au incercat exploatarea ei pe cont propriu, infiintand un birou specializat si au constatat cã nu renteazã, costurile de intretinere si reparatii fiind prea mari! Asa cã au intrat si ei in Asocierea regionalã. Speciali`tii care au intocmit Masterplanul Regional au analizat si au luat in calcul toate variantele posibile, inclusiv cele referitoare la statii de tratare pentru captãrile din Rãsinari. in urma unei serioase Analize cost-beneficiu, am vãzut cã cea mai bunã solutie este cea din proiectul pe fonduri europene.

- Prezentati-ne vã rugãm cele douã solutii. Cum este varianta Masterplan?

- Varianta reprezentatã de Masterplan este cea mai bunã: valoarea fondurilor pentru Rãsinari este de aproximativ 8.000.000 de euro, sumã care rezolvã toate problemele legate de reteaua de apã potabilã si canalizare pentru totdeauna. Cofinantarea este pusã la dispozitie de Apã Canal Sibiu si partea pe care o dã bugetul local al comunei Rãsinari este redusã la minimul posibil. Gestiunea serviciului de apã-canal va fi fãcutã de cãtre un operator licentiat, in cazul nostru SC Apã-Canal SA, care va gestiona un patrimoniu ce apartine in continuare comunei Rãsinari. Gandind Analiza cost-beneficiu economic, SC Apã-Canal SA deserveste cel putin 200.000 de locuitori din Sibiu, Fãgãras, Avrig, Cisnãdie, Rãsinari `i alte localitãti, iar cheltuielile se impart pe acest numãr de locuitori. Dacã ne facem un operator propriu, cheltuielile de realizare si functionare se vor impãrti la numai 5600 de locuitori ai Rãsinariului, situatie in care chel tuielile si preturile pentru populatie vor fi mult mai mari pe metru cub de apã potabilã.

Iar contorizarea trebuie sã o vedem ca pe un mijloc prin care se face economie, adicã omul va plãti atata cat consumã. Cetãtenii nu vor mai fi tentati sã facã risipã, ceea ce a produs mari probleme in trecut si anume cã in timp ce unii stropeau grãdinile, alti cetãteni nu aveau apã pentru a se putea spãla.

- Si cealaltã variantã?

- Cealaltã variantã posibilã era accesarea de fonduri in mod individual prin FEADR, Mãsura 322, dar suma maximã ce putea fi accesatã era de doar 2,5 milioane de Euro pe proiect. Proiectele sau mai bine zis, studiile de fezabilitate care "zac in primãrie ", asa cum s-a exprimat cineva intr-un articol apãrut in presã, necesitã fonduri in valoare de 2.750.000 euro pentru apã potabil[ si 2.718.000 euro pentru retele de canalizare, ceea ce in seam nã un cost total de 5.468.000 euro, adicã mai mult decat dublul sumei pe care o puteam accesa pe M[sura 322. Mai mult decat atat, fãrã un operator de apã si canalizare licentiat nu se acordã autorizatia de functionare si nici finantare, nimeni nu-ti dã bani dacã nu ai un serviciu infiintat, care sã demonstreze cã poate opera retelele, statiile de tratare si de epurare. in aceastã situatie ajun geam la fel ca si comuna Tilisca: in implementarea proiectului pe Mãsura 322, ei au fost obligati prin Contractele de Finantare semnate sã adere la ADI Asociaia de Apã Sibiu pentru a putea sã incheie proiectul in bune conditii, in caz contrar ei ar fi trebuit sã dea banii inapoi. in concluzie, implementarea proiectului pe fonduri europene este cea mai bunã solutie tehnicã si economicã prin care comuna poate sã solutioneze urgent problema poluãrii apelor si alimentarea cu apã potabilã a fiecãrei gospodãrii.

- Atunci de ce unii rãsinãreni sunt nemultumiti?

- Eu am discutat in perioada asta cu multi rãsinãreni si cred cã cei mai multi au inteles cã si Rãsinariul trebuie sã facã un pas spre civilizatie si respectarea normelor de mediu si calitatea apei! Usa mea a fost deschisã in toti acesti ani si am discutat, cred cu fiecare rãsinãrean problemele comunei. Noi nu avem un buget care sã ne permitã introducerea retelelor de apã si canalizare fãrã sã apelãm la fonduri guvernamentale sau europene. Faptul cã, inainte de a fi eu primar, comuna a intrat in Asociatia Regionalã de Apã a fost un fapt pozitiv si-l sustin, deoarece oricat am analiza situatia de atunci, altã solutie nu exista. ii inteleg pe cei care sunt nemultumiti de viitorul pret al apei, mai mult fat[ de cei 20 de lei de acum, vom avea apã potabilã si canalizare menajerã, nu apã brutã si poluarea apelelor. Civilizatia costã peste tot in lume si pentru a putea discuta de dezvoltarea eco nomicã si durabilã a Rãsinariului trebuie sã plãtim si noi acest cost. Vreau sã cred cã nu existã interese politice care sã dezbine comuni tatea in Rãsinari! Am aflat cã existã "binevoitori " care agitã spiritele si care indeamnã oamenii sã iasã in stradã pentru a opri lucrãrile. Este pãcat cã, la 7 ani de la integrarea in Uniunea Europeanã, oamenii mai pot fi manipulati, cã sunt persoane care, cu bunã stiintã, incearcã sã ii pãcãleascã pe cetãteni prin tot felul de minciuni si solutii care nu au acoperire tehnicã si financiarã!

- Ce mesaj doriti sã transmiteti rãsinãrenilor?

- Multumesc rãsinãrenilor care au inteles cã aceste investitii sunt necesare si oportune. Nu le facem noi, le face ADI Asociatia Apa Sibiu si Rãsinariul nu are decat de castigat din aceastã asociere. Noi punem doar 2% din costurile de investitie si nu existã alte variante de finantare mai avantajoase de care sã ne folsim!Asa cum spunea si dl. Johannis " trebuie sã folosim aceste fonduri europene pentru reabilitarea retelei de apã potabilã si canalizare in valoare de 8 miloane de euro acum pentru cã o altã ocazie nu se va ivi prea curand! " Personal, doresc ca toti cei ce agitã spiritele in comunã sã inteleagã faptul cã Rãsinariul pierde cel mai mult din imaginea de sat turistic cunoscut la nivel national si international. Imaginea comunei are de suferit, protestele ne aratã ca o localitate care se opune la standardele minime de civilizatie. Trebuie sã fim constienti cã apa este izvor de sãnãtate pentru noi si copiii nostri. Cred cã este momentul ca toti rãsinãrenii sã strangem randurile si sã ne integrãm in randul comunelor europene civilizate. Este important sã privim in urma noastrã sã vedem ce s-a realizat, sã ne gandim la ce urmeazã si ce mai avem de fãcut pentru ca Rãsinariul sã prospere, iar locuitorii sã aibã un trai decent.

Pentru cã suntem in Postul Sfintelor Sãrbãtori de Paste, am credinta cã Dumnezeu ne va ajuta sã dep[sim si aceste momente prin care trece comunitatea noastra! Doamne ajutã!


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 17 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter