SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGApa si canalizare de milioane la Sibiu. De 37,5 milioane de euro

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

37,5 milioane euro au fost investite, in ultimii ani in modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate din Sibiu, prin intermediul unui program ISPA, care a fost finalizat, ieri, in mod oficial, in prezenta primarului Klaus Iohannis, a directorului Apa - Canal, Mircea Niculescu, si a altor oficialitati locale.

in urma acestei investitii, Sibiul are o statie moderna de tratare a apei, o statie de epurare, iar canalizarea a fost introdusa si in ultimele cartiere din care lipsea.

Proiectul ISPA, "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in Municipiul Sibiu ", de care beneficiaza peste 200.000 de locuitori din Sibiu este singurul proiect de acest gen din tara, care se incheie inainte de finalizarea programului ISPA.


Lucrari de ani de zile


"A fost un proiect de peste cinci ani, cinci ani de eforturi din partea constructorului, a beneficiarului final, a actionarului principal. (...) Uzina de apa, construita in anii 60, a ajuns la sfarsitul anului 2000 in stare avansata de uzura, iar dupa aceasta investitie este capabila sa faca fata tuturor directivelor legate de apa potabila si de mediu", a declarat directorul Mircea Niculescu.

Primarul Klaus Iohannis a spus ca Sibiul a fost unul din primele orase care a inteles ca alimentarea cu apa si canalizarea sunt absolut necesare pentru un oras modern, insa dezvoltarea orasului si dezvoltarea sistemelor de apa si canalizare nu s-au corelat decat absolut intamplator, motiv pentru care a fost nevoie de o modernizare ampla.

"Nu a fost simplu in aproape nici o faza", a spus primarul Sibiului, amintind de faptul ca proiectul a stat degeaba un an de zile in Parlamentul Romaniei fiindca nu a fost luat in discutie, apoi, dupa licitatii, au inceput sa apara problemele cu constructorii.

"Firmele constructoare si-au supraevaluat capacitatile proprii, s-a inceput cu mult elan si pe parcurs au inceput sa apara problemele. Reabilitarea acestei statii a avut intarziere de... nici doi ani, firma care s-a ocupat de canalizare si de statia de epurare a promis ca finalizeaza in 2008 si iata ca suntem in 2010. ┼×i totusi, iata ca lucrarea s-a finalizat. (...) Cu toate aceste termene decalate si rasdecalate ne-am putut integra in termenul de finalizare al programului ISPA. Daca nu am fi avut rabdare si daca nu am fi avut oameni capabili am fi ajuns in situatia fie de a abandona, fie de a renunta la unele proiecte", a spus Iohannis.

El a vorbit si despre celalalt proiect amplu de 100 milioane euro, pe care Sibiul alaturi de alte orase din judet il acceseaza prin Programul Operational Sectorial, tot pentru sistemul de apa si canalizare. "Acest proiect s-a finalizat cu succes. Am demonstrat astfel ca oras ca stim sa gestionam aceste fonduri, drept pentru care suntem in curs de evaluare cu un proiect care urmareste accesarea unor noi fonduri structurale prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Inter-regionala. Sper sa reusim sa obtinem aceste fonduri pentru a continua astfel modernizarea sistemelor de apa si canalizare din judetul nostru si unele zone limitrofe ", a mai spus primarul Klaus Iohannis.

Prefectul judetului Sibiu, Constantin Trihenea, a spus ieri ca acest proiect nu a creat niciun fel de probleme din punctul de vedere al Institutiei Prefectului, a fost o lucrare care nu a generat sincope din punct de vedere al legalitatii. Trihenea s-a referit si la faptul ca acum cinci-sase ani, pe vremea cand era consilier local si-a exprimat ingrijorarea ca aceasta echipa nu va reusi sa duca la bun sfarsit proiectul, dar se bucura ca a facut-o si spera ca la fel se va intampla si cu celalalt proiect pe care autoritatile il pregatesc in domeniu.


2002 - 2010


Contractul de finantare ISPA intitulat "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu " a fost semnat in data de 18 decembrie 2002 la Bruxelles, iar partea romana a semnat acest document la Bucuresti in data de 31 martie 2003.

Valoarea totala a contractului a fost de 37.588.000 de euro, din care 25.560.000 euro reprezinta asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, iar 12.028.000 de euro reprezinta contributia beneficiarului SC Apa-Canal SA Sibiu.

O parte a contributiei SC Apa-Canal SA la aceasta investitie a provenit dintr-un imprumut de 10 milioane luat de societate de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si garantat de Primaria Sibiu, iar 2.028.000 de euro a fost contributia proprie a societatii Apa-Canal SA.

Banii au acoperit asistenta tehnica pentru achizitii si implementarea proiectului, supervizarea pe durata implementarii contractelor de lucrari, reabilitarea statiei de epurare Sibiu, reabilitarea statiei de tratare a apei "Dumbrava ", extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, contorizare si monitorizare a retelei de distributie a apei.


De la conducte la eprubete

Statia de tratare a apei potabile a fost modernizata pentru o capacitate de aproape 76.000 metri cubi pe zi, s-a instalat un bazin de preoxidare cu clor, o camera de amestec pentru dozarea substantelor chimice, o statie de deshidratare a namolului si de recuperare a apei de spalare de la filtre, un sistem de automatizare, au fost reabilitate filtrele si bazinele de decantare, s-au instalat peste 7.000 de contoare la sibieni care pana acum plateau apa in sistem pausal.

Reteaua de distributie este contorizata si monitorizata prin cinci debitmetre electromagnetice instalate la sursele de apa bruta si tratata, este masurat consumul la cele sapte statii de hidrofor, dintre care patru au fost reabilitate, pentru reteaua de distributie au fost instalati senzori de presiune, puncte de masurare a clorului rezidual, a fost creat un dispecerat general.

Au fost reabilitati sau inlocuiti aproximativ 27 de kilometri de canale avariate sau subdimensionate, au fost montate 13 kilometri de canale colectoare pentru apa pluviala, a fost extinsa reteaua de canalizare si in zonele in care nu exista, au fost reabilitate trei statii de pompare si a fost construita una noua.

Statia de epurare a apelor uzate deserveste o populatie de 260.000 de persoane, a fost reabilitata pentru un debit mediu mai mare, a ajuns la standardele impuse de Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, s-au imbunatatit facilitatile de tratare, evacuare si depozitare a namolului si s-au modernizat echipamentele de laborator.

Societatea Apa-Canal implineste in 24 noiembrie 116 ani de functionare.

La evenimentul de ieri au participat si vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Banciu, viceprimarii Sibiului, Astrid Fodor si Virgil Popa, reprezentantii constructorilor, un reprezentant al BERD, Ioan Baltes, primarul orasului Ocna Sibiului, Daniel Maricuta, primarul ┼×elimbarului, Mircea Marcu, primarul ┼×urii Mici, Ioan Seuchea, primarul din Cristian, consilieri locali, consilieri judeteni si sefii unor servicii din Primaria Sibiu.


"Va e frica sa nu va iau satele?"


"Ce stati asa, va e frica sa nu va iau satele?", i-a intampinat ieri, glumind, primarul Klaus Iohannis pe primarii localitatilor limitrofe, prezenti la inaugurarea proiectului ISPA. Remarca vine dupa ce Klaus Iohannis a declarat in urma cu ceva timp ca varianta in care Sibiul ar ingloba comunele limitrofe ar fi benefica pentru ambele parti, insa acest lucru nu se poate realiza in perioada imediat urmatoare. Ulterior, primarul Sibiului s-a aratat nemultumit de felul in care unele publicatii au prezentat declaratiile sale primarilor de comune, care, speriati ca isi pot pierde localitatile, s-au aratat, la randul lor, nemultumiti de initiativa lui Iohannis.
"Ma bucur ca am reusit sa finalizam acest proiect impreuna cu echipa de la Apa-Canal SA pe care o felicit pentru faptul ca a reusit in mod profesionist sa gestioneze acest contract finantat din fonduri europene. Pentru sibieni aceste investitii au fost foarte importante deoarece inseamna o apa potabila de o mai buna calitate prin reabilitarea statiei de tratare a apei si o mai buna gestionare a apelor uzate prin reabilitarea statiei de epurare a apelor. inseamna ca intreg municipiul Sibiu este in prezent racordat la canalizare odata cu prelungirea acesteia si in zonele din Gusterita si Turnisor unde nu exista. Acest proiect are insa o importanta mare si pentru satele si comunele din zona Sibiului - Ocna, ┼×ura Mica, Cristian, ┼×ura Mare, ┼×elimbar - care sunt deservite de statia de tratare a apei " - Klaus Iohannis, primarul Sibiului."Prin realizarea acestui proiect, populatia Sibiului beneficiaza in totalitate de servicii de apa si canalizare. imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor precum si realizarea unui mediu curat, acestea au fost ideile care au dus la promovarea proiectului. Toate acestea au fost posibile prin sprijinul neconditionat al Consiliului Local Sibiu, al domnului primar Klaus Iohannis care, alaturi de Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor si BERD, precum si de societatea "Apa-Canal " Sibiu au creat conditiile necesare executarii proiectului de catre constructori. Tuturor celor amintiti tin sa le multumesc pentru aceasta realizare si sa-i asigur ca Programul ISPA a fost premisa debutului urmatorului mare program de investitii din fonduri europene derulat prin POS Mediu " - Mircea Niculescu, director general SC Apa-Canal.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 11 noiembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter