SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGApiterapia romaneasca renaste la Saliste

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Apiterapia este deja o stiinta; ea are baze stiintifice puternice, in practica trebuind sa cunosti cu exactitate ce se intampla cand tratezi un pacient; este nevoie de un diagnostic perfect, trebuie sa cunosti exact care sunt cele mai bune metode pentru administrarea medicamentelor si, de asemenea, trebuie sa cunosti foarte bine dozarea acestora.

Eveniment international la Saliste

Aceasta arta si stiinta a prevenirii si tratamentului bolilor a reintrat in atentia Societatii Romane de Apiterapie, care a decis sa organizeze, in zilele de 4, respectiv 5 august, la Saliste, Şcoala de Vara de Apiterapie: "Stupul - Farmacie a naturii". Cursurile teoretice si practice se vor tine in Saliste (str. Taberei nr. 17) la stupina experimentala a apicultorului drd. ing. Dostetan Cornelia. Vor fi prezentate metodele de recoltare a produselor apicole (venin de albine, polen, laptisor de matca, apilarnil, propolis). Au confirmat participarea invitati din tara si de peste hotare, reputate personalitati din aceasta sfera de cercetare precum: dr. Ştefan Stangaciu - presedintele Societatii Romane de Apiterapie si a Societatii Germane de Apiterapie, Ştefan Manea, dr. Cristina Pavel, dr. George Cleianu, Gabriela Vlasceanu, dr. Doina Cojocaru, dr. Monica Dragomir, dr. Gabriela Toganel, dr. Liana Stanecu, prof univ. Corina Ionita, prof univ. Magda Mititelu, Nelly Pfeiffer - apicosmeticiana de renume international, psihoterapeut Daniela Fechete, Alina Varadi,dr. R. Csapo s.a.m.d.

Istoricul produselor stupului

Produsele stupului au fost cunoscute si folosite de om din cele mai vechi timpuri. La inceput, ele erau procurate din cuiburile de albine salbatice, iar mai tarziu prin cresterea albinelor. Dovezile practicii apiterapiei se pierd in negura timpurilor. S-au gasit imagini pictate in pesteri (Bicorp, Spania), din perioada epocii de piatra, care infatiseaza extragerea de catre om a mierii din scorburi. Din Antichitate, se pastreaza papirusuri din Egipt, cu indicatii terapeutice ale mierii, indeosebi asupra pielii ranite sau arse, dar si cu privire la tratamentul bolilor de stomac. De asemenea, papirusurile vechiului Egipt releva faptul ca ceara de albine se folosea curent in practica tamaduirii. in vechea Indie, in Vede, apar texte cu privire la efectele spirituale si tamaduitoare ale produselor apicole. in scrierile antice grecesti, cat si in cele indiene, mierea este descrisa ca un produs care prelungeste viata. Tablele de argila mesopotamice, datate din anii 2700 iHr., mentioneaza, de asemenea, mierea ca medicament. La celti, greci si iudei, mierea era asociata cu beatitudinea spirituala, fiind un element de legatura cu mierea cereasca, care curge in rauri, alaturi de lapte, pe toate Pamanturile Fagaduintei (Chevalier, Gheerbrant). Dovezile arheologice atesta faptul ca in jurul anului 1500 iHr., in Egipt, apiterapia era bine cunoscuta. Cele trei produse ale stupului, in Grecia lui Aristotel, erau de asemenea foarte pretuite din punct de vedere terapeutic.

Traditia in arieratul carpato-dunareano-pontic

Geto-dacii apreciau mierea si alte produse ale stupului, ocupandu-se intens cu cresterea albinelor - aspecte atestate de mai multe dovezi arheologice. Se crede ca turtele dulci din faina de mei si miere, reprezentau desertul favorit al dacilor. in Evul mediu, produsele apicole erau considerate a fi leacuri de baza in tratamentul afectiunilor. in secolul al XIV-lea, sub titlul de "Medicina Profetului", in lumea araba, circulau o serie de texte care laudau efectele binefacatoare ale mierii. Dimitrie Cantemir (2673-1723), domn al Moldovei si mare carturar, in lucrarea sa "Istoria ieroglifica", considera mierea a fi: "o bautura de doftorie". incepand cu secolul al XX-lea, se pun bazele stiintifice ale apiterapiei. Astfel apar centre, institutii si clinici specializate in acest domeniu.
de Adrian Popescu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 05 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter