SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAprins la Medias, scandalul gazului ieftin explodeaza la Bucuresti

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Orga­­ni­zata si Terorism - Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN ROMGAZ SA, Ministerului Economiei, Comer­tului si Mediului de Afaceri, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - A.N.R.E. si re­prezentanti ai unei societati comer­ciale din municipiul Bucuresti. Acuzatiile care li se aduc sunt extrem de grave. Este vorba de savarsirea infractiunilor de complot si submi­narea economiei nationale, fapte prevazute de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.P, anunta Directia de Investigare a Infractiunilor de Crimi­nalitate Orga­nizata si Terorism. Prac­tic, cele 40 de persoane sunt invinuite ca ar fi vandut gaze ieftine firmei InterAgro, a omului de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 de milioane de dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului con­solidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemului energetic national.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala InterAgro a unor cantitati considerabile de gaze naturale la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai retine ca activitatea infrac­tionala a generat imposi­bilitatea repar­tizarii de catre SNGN ROMGAZ SA a rezer­velor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, iar consecinta a fost punerea in pericol a Sistemului Energetic National, ca ramura stra­tegica a economiei natio­nale si subminarii economiei nationale. Potrivit aceluiasi comu­nicat, in peri­oada 28-29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de per­soane, carora le-a fost adusa la cunostinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.

Acuzati din toate structurile

Omul de afaceri Ioan Nicu­lae a negat acuzatiile, spu­nand ca nu a fost favorizat de Romgaz si a precizat ca fir­mele lui nu au datorii la stat. Surse apropiate anchetei citate de HotNews.ro spun ca printre persoanele puse sub invinuire se afla actualul direc­tor general al Romgaz, Mar­cel Adrian Piteiu, membru PDL, Ioana Apan (fosta consi­liera a lui Codrut Seres, trimis si el in judecata pentru sub­minarea economiei nationa­le in alt dosar) - acum prese­dintele Consiliului de Admi­nistratie al Romgaz si se­cre­tar general adjunct in Minis­terul Economiei, Alpar Kra­mer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu.

Eugen Mitea: "Nu se poate vorbi de subminarea economiei nationale"

Actualul director al Rom­gaz, Marcel Adrian Piteiu, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima pozitia cu privire la dosarul instrumentat de procurorii DIICOT. Un alt nu­me de la Sibiu care a confir­mat ca a fost chemat la au­dieri este Eugen Mitea, fost director adjunct al companiei cu sediul la Medias si fost viceprimar al Sibiului. intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa, fostul director adjunct al Romgaz, Eu­gen Mitea, a declarat pentru TRIBUNA ca "nu se poate vorbi despre subminarea eco­nomiei nationale ". " Pen­tru orice furnizare de gaze exista contract, hartii, deciziile se iau cu ordin de ministru, in Adunarea Generala a Actio­narilor si Consiliul de Admi­nis­tratie. Gazul nu se vinde la mica intelegere. Nu cred ca sunt tocmai inspirate decla­ratiile DIICOT care vorbesc despre subminarea econo­miei nationale. Exista o Hotarare de Guvern din 2009, din timpul ministrului Videa­nu, cand domnul Boc era pre­mier, hotarare in care se face referire la industria de ingrasaminte chimice. E po­sibil ca toata aceasta poveste sa aiba un alt substrat", a declarat Eugen Mitea.

Mitea a fost director adjunct al Romgaz in perioada noiem­brie 2007 - octombrie 2008.

Ministerul Economiei confirma anchetarea directorilor sai

Anchetarea unor directori a fost confirmata de Ministerul Economiei. "Ministerul Eco­no­miei este informat in legatura cu faptul ca mai multi angajati sunt cercetati intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT. Respectand principiul prezumtiei de nevi­novatie, Ministerul Econo­miei, Comertului si Mediului de Afaceri va astepta pro­nuntarea unei solutii finale in acest dosar, iar in functie de aceasta va lua masurile legale", se arata intr-un comu­nicat al MECMA.

Potrivit MECMA, produca­torii de ingrasaminte chimice au acumulat datorii catre Romgaz inca din 2002, iar din 2009 pana in octombrie 2010, InterAgro, firma lui Ioan Niculae, a beneficiat legal de anumite facilitati la achizitio­narea gazelor. Practic, produ­catorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au bene­ficiat pana la 31 octombrie 2010 de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semni­ficativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania.

Potrivit sursei citate, ma­sura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010. in acea perioada, gazele din productia interna costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc. in octombrie 2010, ministrul Economiei, Comer­tului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a decis sa nu mai prelungeasca aceste faci­litati. "incepand cu 2002, pro­ducatorii interni de ingrasa­minte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, inregistrand importante restante la plata gazelor naturale furnizate, astfel incat, la aceasta data (n.red. noiembrie 2010), da­toria reesalonata la plata atin­ge un nivel de 531 milioane lei, ceea ce reprezinta echi­valentul consumului de gaz pe 6 luni pentru aceasta cate­gorie de consumatori", mai sustinea atunci Ministerul Economiei.

Ultima ora

Potrivit Mediafax, pentru complot si subminarea eco­no­miei nationale a fost ince­puta urmarirea penala, in 14 decembrie 2011, impotriva omului de afaceri Ioan Nicu­lae, Marin Mirea, administrator la InterAgro si presedinte al Organizatiei Patronale a Poducatorilor de ingrasa­min­te Chimice din Romania Nitro­fosfor, Viorel Palasca, secretar de stat pentru politica indus­triala MECMA in perioa­da 2007-2008, Darius Mesca, secretar de stat pentru ener­gie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Şerban, secretar de stat pentru ener­­gie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu, director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, este pus sub urmarire penala si Dan Victor Alesandru, administrator al unor firme conexe domeniului gazeifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA. Este anchetata si Ioana Apan, director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, fiind numita presedinte AGA a SNGN Rom­­gaz in 23 iulie 2007, functie detinuta pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata prese­dinte al CA SNGN Rom­gaz, pentru o perioada de patru ani. Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu, sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 mem­bru in AGA Rom­gaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros, consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu, consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009. Totodata, in dosar sunt urma­riti penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dim­bean, Corin Emil Cin­drea, Cornelia Sar­dan, Maria Mates, Ioan Florin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bog­dan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Florin Todoran, Mioara Zainea, Ro­dica Bica, au declarat, joi, pen­tru Mediafax, surse oficiale.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 06 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter