SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAriton: "As putea candida pentru o functie de conducere in administratia publica locala"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

- Domnule ministru, ati incheiat un mandat de aproape un an si jumatate in care ati condus Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Cat de mult s-a schimbat viata dumneavoastra in acest timp?

- Foarte mult. Activitatea de ministru este, in general, una extrem de solicitanta. Responsabilitatea fiecarui membru al Guvernului este uriasa. Postul de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri este unul dintre cele mai complicate din Guvern, cu atat mai mult cu cat de aici se asteapta solutii si rezultate cu privire la redresarea economica. A fost o perioada dificila, extenuanta uneori, pentru ca implicarea trebuie sa fie totala atunci cand ocupi un asemenea post, dar eu cred ca a meritat.

- Din ce perspectiva spuneti ca a meritat?

- Eu cred ca am facut parte din Guvernul care a lucrat cel mai mult pentru Romania, dintre toate cabinetele care au condus tara in perioada postrevolutionara. A fost Guvernul care a preluat tara intr-o situatie economica foarte dificila, cauzata in primul rand de risipa de bani publici facuta inainte de alegerile din 2008. De asemenea, Guvernul a trebuit sa implementeze reforme in domenii prioritare, amanate de ani de zile. Sa stiti ca nu-i usor sa conduci o tara in plina criza, sa iei masuri nepopulare si sa reusesti sa reintri pe crestere economica. Noi am reusit, si pot spune ca in mandatul meu economia romaneasca a inregistrat un trend pozitiv constant, cresterea economica pe 2011 a fost peste cea prognozata si a atins 2,5%. Şi ceilalti indicatori macroeconomici care au o legatura puternica cu masurile promovate de Guvern au inregistrat rezultate pozitive. Ma refer aici la inflatie, de exemplu, care a coborat pana in jurul cifrei de 3%. Astfel de rezultate au fost posibile in urma implementarii a numeroase masuri de catre Guvern, iar ministerul pe care l-am condus a avut un rol foarte important.

Sprijin de la presedintele Gazprom

- Zilele trecute, presedintele Traian Basescu a spus, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, urmatoarele: "V-as aduce aminte ca in aceasta iarna am avut o nevoie de suplimentare, peste noapte, a importurilor de gaze. N-a fost nevoie decat de o simpla contactare a Gazprom si s-a furnizat Romaniei cantitatea de gaze de care a avut nevoie, in conditiile in care Italia si multe alte tari au ramas fara gaze. " Ministerul pe care l-ati condus avea responsabilitatea asigurarii necesarului de gaze naturale pentru consum. La ce se referea presedintele?

- Este vorba despre situatia extrem de dificila cu care ne-am confruntat in ianuarie, din punct de vedere al aprovizionarii cu gaze din import, in conditiile in care resursele interne - extractia directa si cea din rezervele existente in depozite - erau utilizate la limita maxima. Am avut nevoie de o suplimentare urgenta din partea Gazprom si trebuie sa ii multumesc inca o data presedintelui Gazprom, Alexei Miller, pentru sprijinul acordat atunci.

Pe parcursul mandatului meu am avut mai multe intalniri si discutii telefonice cu presedintele companiei Gazprom, Alexei Miller. Cred ca am dezvoltat chiar o relatie apropiata cu domnul Miller. imi aduc aminte ca, la intalnirea din toamna anului 2011, de la sediul Gazprom din Moscova, domnul Miller mi-a spus: indiferent ce problema aveti, va rog sa ma contactati direct si va promit ca o voi rezolva. in luna ianuarie a acestui an, i-am prezentat situatia domnului Miller si l-am rugat sa accepte suplimentarea livrarilor de gaze catre Romania. in cateva ore, cantitatile de gaze venite din Federatia Rusa au crescut la nivelul pe care l-am solicitat si au ramas la acelasi nivel pe toata perioada rece, astfel incat Romania nu a avut nicio problema in aprovizionarea cu gaz metan. I-am scris domnului Miller o scrisoare oficiala in care i-am multumit pentru sprijinul acordat, iar dansul ne-a asigurat de tot sprijinul in continuare.

in al doilea rand, cred ca presedintele se refera la adevarata consistenta a relatiilor romano-ruse, aceea pe care o dau relatiile de cooperare economica existente, relatiile directe existente la nivel inalt si anumite interese convergente care se manifesta in mai multe domenii.

- Care este cea mai mare reusita din mandatul dumneavoastra de ministru?

- Principalul meu obiectiv a vizat eficientizarea activitatii companiilor de stat. Noul ministru al Economiei va putea instala, in scurt timp, la cateva companii de stat manageri selectati dupa criterii profesioniste, de catre firme de recrutare renumite la nivel mondial. Este unul dintre rezultatele activitatii depuse de mine si de echipa pe care am condus-o. Am venit cu aceasta initiativa in fata reprezentantilor FMI in aprilie 2011 si ea a fost apreciata de institutiile financiare internationale. in paralel, am urmarit reducerea pierderilor si a arieratelor companiilor din subordine, si am reusit acest lucru, dovada faptul ca toate evaluarile misiunilor FMI, BM si UE au fost pozitive. De altfel, seful misiunii, Jeffrey Franks, a apreciat si public eforturile facute de ministerul pe care l-am condus. As adauga aici progresele evidente facute in pregatirea tranzactionarii unor participatii minoritare sau majoritare ale statului, convenite cu FMI. Sunt in faze avansate procesele de vanzare pe bursa a pachetelor minoritare la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau de privatizare majoritara la Oltchim, Cuprumin sau ISCIR-CERT. Am reusit sa implementam o noua strategie de reorganizare a sistemului energetic romanesc, prin infiintarea a doua companii energetice pe carbune, una pe lignit si alta pe huila, care vor salva mineritul din Romania si vor oferi acestui domeniu o noua perspectiva. As adauga faptul ca am pus presiune asupra beneficiarilor de contracte bilaterale de energie hidro. Unele contracte am reusit sa le reziliem, iar altele au intrat in procese de renegociere, care sunt convins ca vor avea rezultate. Nu mi-a placut sa vorbesc prea mult despre lucrurile pe care le-am facut, prefer ca rezultatele obtinute sa fie judecate si apreciate de romani.

Cresterea economica se datoreaza romanilor care muncesc

- Cu siguranta sunt si lucruri pe care nu le-ati reusit ...

- Desigur. imi pare rau ca nu am reusit sa finalizam procesul de atragere de investitori macar la unul dintre cele trei proiecte majore de investitii in energie, e vorba de Reactoarele 3 si 4 Cernavoda, CHEAP Tarnita Lapu`testi sau AGRI. Au fost eforturi sustinute si in aceste directii, dar complexitatea proiectelor si problemele din mediul de afaceri international au impus un ritm de dezvoltare mai lent decat cel programat. Toate aceste proiecte au intrat, insa, in linie dreapta si sunt convins ca nu vor bate pasul pe loc. Cred ca am reusit sa facem pasi importanti in relatia cu China, care sper ca va investi cel putin in unul dintre aceste proiecte.

- Vi s-a reprosat ca nu ati aparut suficient de des la televiziune sau in public pentru a explica reformele pe care le faceti ...

- Cred ca in Romania sunt prea multi oameni care vorbesc mult si fac putin. imi place sa cred ca nu fac parte din aceasta categorie si sunt convins ca revenirea pe crestere economica se datoreaza acelei majoritati a romanilor care prefera sa munceasca cu seriozitate, in loc sa se planga sau sa stea la taclale. Acestor oameni ar trebui sa le acordam incredere, nu celor care nu au alta preocupare decat imaginea lor. Vedem toata ziua la televiziuni o groaza de personaje care trec dintr-un studio in altul mai repede decat putem noi sa schimbam canalul, vorbesc despre orice si se pricep la toate.

- Mandatul de ministru s-a incheiat, dar sunteti senator si presedintele Organizatiei Judetene PDL. Din punct de vedere politic, urmatoarea provocare o reprezinta alegerile locale din iunie. Ce veti face?

- Raspunsul e simplu. Voi face campanie electorala pentru partidul meu si pentru candidatii pe care ii vom sustine. in aceste zile sunt in faza finala evaluarile pentru toate candidaturile. Dupa ce vom finaliza acest proces, vom stabili candidaturile si le vom anunta. As vrea sa adaug ceva la acest subiect. Am crescut la Sibiu si, ca locuitor al Sibiului, cred ca avem un oras si un judet cu perspective exceptionale, dar care nu sunt valorificate pe deplin. Avem nevoie de oameni gospodari, care sa inteleaga nevoile sibienilor si care sa ii sprijine. Iar pentru a va convinge de aceste lucruri, va invit sa vizitati si alte orase din tara, pentru a vedea cat sunt de ingrijite: Brasov, Targu Mures, Cluj-Napoca sau Alba Iulia. Ca sa fii gospodar, am invatat de la batranii nostri, in viata trebuie sa sadesti un pom, sa construiesti o casa si sa cresti un copil. Altfel spus, in viata trebuie sa fim preocupati sa lasam ceva in urma noastra, sa-i adunam pe semenii nostri la un loc, nu sa-i dezbinam. Cred ca sibienii au nevoie de o reala schimbare la nivelul intregii administratii municipale si judetene. Ar trebui promovati oameni tineri in aceste functii, cu viziuni moderne despre dezvoltarea judetului si a orasului.

- Dumneavoastra pentru ce functie veti candida?

- in urma cu patru ani m-ati intrebat de ce nu candidez la Primaria Sibiu si v-am raspuns ca in familia mea am avut un primar, e vorba de bunicul meu, si ca, in consecinta, trebuie sa tintesc mai sus. Din fericire, am si reusit acest lucru, devenind senator si ministru. Cred ca avand in vedere experienta si capacitatea mea de munca as putea candida pentru o functie de conducere in administratia publica locala. inca nu am luat o decizie, ne aflam in faza finala a evaluarilor. Imediat ce vom stabili candidaturile, le vom anunta public.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 14 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter