SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGArmenii din Transilvania inaugureaza propriul muzeu in Dumbraveni

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania impreuna cu Consiliul Local al orasului Dumbraveni, Fundatia Armeana Dumbraveni, Fundatia Transylvania Trust si Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia inaugureaza joi, de la ora 13.00, Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni – ARCA din Dumbraveni. 

Deschiderea oficiala se va oficia de catre dna Consilier a Ambasadei Norvegiei in Romania, Liv Maria Roste, in prezenta Excelentei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei in Romania, ai reprezentantilor Parlamentului si Guvernului Romaniei, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale.

Evenimentul se desfasoara in cadrul proiectului A.R.C.A. – Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, proiect care vizeaza conservarea si promovarea mostenirii culturale a minoritatii armene din Dumbraveni, pentru transformarea orasului intr-o zona de receptivitate turistica si stimularea primelor initiative locale de crestere economica si de coeziune sociala prin cultura. Este pentru prima data in Romania cand, in cadrul unui parteneriat public-privat, se desfasoara reabilitarea unui castel, monument istoric, in scopul restituirii acestuia catre comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltarii economice durabile si al coeziunii sociale. Proiectul a avut drept prima etapa reabilitarea spatiilor in care se deschide colectia ARCA din cadrul Castelului Apafi, cladire monument istoric a carei constructie a inceput in anul 1552 si care pe parcursul timpului a suferit adaugiri si modificari severe, pentru ca in prezent sa aiba nevoie de interventii masive pentru recuperarea aspectului de altadata. Astfel, au fost reabilitate patru incaperi si un hol de acces, adica aproximativ 700 de metri patrati care au presupus: fasonarea si finisarea peretilor precum si rezolvarea problemelor aparute in timp din cauza interventiilor nefericite, refacerea tamplariei, reconditionarea zidului portii de acces, a portii efective si a treptelor de acces in castel.

O a doua etapa a proiectului ARCA consta in deschiderea primului spatiu din cadrul Centrului European al Diversitatii Culturale: Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni. Este vorba despre o colectie a memoriei si a amintirilor adunate simbolic in bagajele cu care armenii au venit in Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte si fotografii care povestesc despre istoria, religia si viata privata a armenilor transilvaneni, ramura distincta a diasporei istorice armenesti din Romania. Expozitia propune un instantaneu intre `a veni` si `a pleca`, valizele expuse in sali simuleaza o etapa a despachetatului/impachetatului, alternanta de la starea de instalare si de locuire la cea de abandon si exil. Deschiderea Colectiei a fost posibila gratie donatorilor Armeni locali care au oferit obiecte personale care sa ilustreze tematica expozitiei, multumiri speciale indreaptandu-se in primul rand catre familiile: Bakk-Calinescu, Szentpetery si Daniel.

Foto: danagrad.blogspot.com


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 14 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 iulie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter