SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGArmindeniul bavarez din Moardas

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Obiceiul de a marca sosi­rea primaverii cu plantare de armindeni, exista si in Germa­nia. Spre deosebire de Tran­sil­vania, unde acestia se plan­teaza la poarta fetelor in ziua de Rusalii, in Germania se plan­teaza unul singur in cen­trul localitatii, in data de 1 mai.

Anul acesta, satenii din Moar­das s-au putut bucura de un astfel de "pom de mai " tra­ditional, vopsit in culorile lan­dului Bavaria, albastru si alb. Acesta a fost inaltat in curtea Bisericii evanghelice in ajunul zilei de 1 mai, cu oca­­zia serbarii organizate pentru inaugurarea lucrarilor de restaurare a vechii biserici moar­dasene, care, dupa ple­ca­­­rea sasilor, s-a degradat foar­te mult datorita intemperiilor.

Asociatia moardasenilor din Germania, prin liderul lor, Fritz Roth, a cerut sprijinul Şcolii Tehnice de Constructii din Munchen. Astfel, anul trecut, un grup de 30 de elevi ai acestei scoli a venit la Moardas, au reparat acope­risul si au executat lucrari de reparatii la ziduri. Anul acesta alti 50 de elevi, coordonati de directorul adjunct al Şcolii Tehnice, Hans Groebmayr, au venit sa continue lucrarile de renovare.

La serbarea de inaugurare au fost prezenti si au tinut alocutiuni Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghe­lice C.A. din Romania, Ovidiu Gant, parlamentar, membru al Camerei Deputatilor, Ioan Schiau, primarul comunei Mihaileni si bineinteles orga­ni­zatorul intregii actiuni, Fritz Roth, un om de exceptie care isi dedica si anul acesta concediul de odihna acestui proiect de salvare a uneia din mostenirile ramase in Tran­sil­­vania dupa plecarea sasi­lor. Alaturi de Fritz, si fratele lui, Christian Roth isi va pe­trece o parte din concediu lu­crand la restaurarea bisericii.

Au mai fost prezenti Frie­drich Gunesch, consilier judetean si secretar general al Consistoriului Evanghelic din Romania si Barbara Schoefnagel, atasat social al Ambasadei Austriei in Ro­mania. Aceasta doamna, este, la randul ei, o persona­litate, care si-a gasit loc de implinire sufleteasca, revi­gorand cu multa vointa si constiinciozitate viata rural[ in Stejaris si Apold (jud Mures).

Toti cei care au luat cuvan­tul, au apreciat activitatea tinerilor constructori si au insistat pe exemplul pe care trebuie sa-l ia localnicii. Acestia, participand la lucrari si continuand sa respecte munca si activitatea celor veniti din alte parti, pot contri­bui la salvarea monumen­telor si a patrimoniului cultural, de care se pot apoi bu­cu­ra si cu care se pot mandri.

Dupa cuvantari, tinerii con­structori au facut o prezentare a santierului. Apoi, in aplau­zele celor prezenti, au inaltat "pomul de mai " impo­dobit cu o coroana de brad si cu dra­pelele Romaniei si Bavariei, prezentand si ca­teva dansuri specifice acestui eveniment.

Le uram succes tinerilor constructori si le dorim sa petreaca multe clipe placute in Romania. Vom prezenta ulterior ceea ce au realizat pana in 15 mai, cand isi vor incheia activitatea.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 05 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter