SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAsociatia A.P.A.D.O.R., in ajutorul celor bolnavi si singuri

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in urma cu patru ani am fost invitat impreuna cu primarul Curcean Marius Radu la o intalnire cu o delegatie a asociatiei olandeze "Roemenie Priject Kerken Oosterbeck ", organizata la Biserica Reformata din Agnita. Atunci am aflat ca in Olanda si in alte tari dezvoltate, persoanelor aflate in dificultate li se asigura servicii de curatenie, cumparaturi, prepararea mancarii, plata facturilor, procurarea si administrarea medicamentelor. Olandezii ne-au intrebat daca putem dezvolta si in zona noastra asemenea servicii, ei fiind dispusi sa ne ajute atat prin consiliere, cat si financiar. Pentru aceasta, era nevoie de o asociatie neguvernamentala nonprofit.

Astfel a luat fiinta, cu sprijin financiar olandez, Asociatia "A.P.A.D.O.R. " ("Asociatia Pentru Asistenta la Domiciliu Olandeza-Romana), formata din medici, preoti si alte persoane fizice, al carei presedinte a fost ales dr. Ileana Dogaru, medicul comunei Mihaileni. Ideea era ca batranii din satele de pe Valea Hartibaciului au cel mai mult nevoie de ajutor, iar doctorita de la dispensarul din Ravasel era cea mai implicata in ajutorarea batranilor din satele comunei Mihaileni si dispusa sa sprijine dezvoltarea unor asemenea servicii.

Pentru sediul asociatiei, Consiliul Local Agnita, la propunerea primarului, ne-a acordat un spatiu in folosinta gratuita, in aceeasi cladire cu sediul Casei Seniorilor.

Cu sprijin financiar din Olanda au fost calificate, prin cursuri la Crucea Rosie Sibiu, trei persoane pentru asistenta la domiciuliu, care apoi prin bunavointa d-nei Toth Ana din Sfantu Gheorghe, au facut practica la asociatia Diakonia, ce asigura asistenta la peste 300 de persoane din jud. Covasna.

Pentru constituirea asociatiei A.P.A.D.O.R., au venit in Agnita cu materiale pentru spital si UAMS, reprezentantii Crucii Rosii Germane din Heidelberg. Am profitat de ocazie pentru a-i povesti doamnei Strothe Dorina (fosta Dragan) despre intentiile noastre. incantata de ce a aflat, Dorina ne-a vorbit despre un sistem de comunicare din Germania, foarte eficient, prin care persoanele aflate in dificultate pot solicita ajutor atunci cand au nevoie si ne-a promis ca va face tot posibilul sa fim dotati cu un asemenea sistem. Promisiunea a devenit fapta mult mai repede decat ne-am asteptat.

in decembrie, anul trecut, d-nul Hans- Jurgen Strothe si doi tehnicieni din Germania au montat la sediul A.P.A.D.O.R. sistemul de comunicare rapida cu persoanele aflate in dificultate si ne-au predat 40 de aparate pentru a fi instalate la beneficiari. Sistemul este pe cat de simplu pe atat de eficient. La sediu se afla trei linii telefonice fixe conectate la o minicentrala, conectata la randul ei la un calculator. La beneficiar se afla un aparat conectat la telefonul propriu. in caz de necesitate beneficiarul apasa butonul rosu si apelul ajunge la centrala. Aici operatorul identifica codul apelantului, il introduce in calculator si afla cine este persoana care solicita ajutor. in calculator sunt trecute toate informatiile necesare despre beneficiar: numele, problemele medicale pe care le are si numele celei mai apropiate persoane care poate fi contactata. Daca beneficiarul poate vorbii operatorul afla problemele pe care le are. Daca e in imposibilitate sa vorbeasca se apeleaza persoana indicata care se va deplasa pentru a vedea despre ce este vorba. in afara de aparatul conectat direct la telefon, beneficiarul dispune de un buton care poate fi purtat ca pandativ sau bratara si care are o raza de actiune de 300 de metri. in cazul in care beneficiarul are un accident si nu poate ajunge la aparatul telefonic, simpla apasare pe buton alarmeaza centrala si operatorul poate actiona.

Din informatiile pe care le-am primit, in Germania sunt peste 300 000 de beneficiri ai acestui sistem de comunicare. Nu sunt numai persoane bolnave ci si persoane sanatoase dar singure, carora sistemul le ofera un confort psihic, avand convingerea ca oricand pot apela si solicita ajutor in caz de necesitate. Centrala din Agnita poate oferii acest confort oricarei persoane din Romania care doreste si care dispune de o linie telefonica fixa. Este o solutie pentru toate persoanele care isi intreba copiii plecati la servici: "Ce ma fac daca mi se intampla ceva? "

in anul trecut presedintele Consiliului Judetean Martin Bottesch a cerut mai multor primarii din judet sa finanteze asistenta la domiciliu a persoanelor cu probleme de sanatate, sugerand sa contacteze pentru acest serviciu Asociatia Caritas din Alba Iulia. in luna iunie Primaria Agnita a realizat un contract cu Asociatia Caritas, iar asociatia A.P.A.D.O.R. a pus la dispozitia acesteia tot ce a fost necesar pentru asigurarea serviciilor: sediu, personal calificat si lista persoanelor care solicitau ajutor.

Timp de un an doamna Gyorgyi Emoke, un om minunat, reprezentanta Asociatiei Caritas a implementat in Agnita sistemul de asistenta la domiciliu.. Din 20 iunie 2011 Asociatia A.P.A.D.O.R. a preluat serviciul si continua sa asigure asistenta la 41 de persoane din Agnita, Ruja si Coves.

in 23 septembrie in sala de sedinte a Primariei din Agnita a avut loc o intalnire emotionanta cu reprezentantii Crucii Rosii din Heidelberg, veniti sa vada cum functioneaza sistemul informatizat pe care ni l-au donat. La eveniment au participat prefectul Horatiu Racuciu si presedintele Consiliului Judetean Martin Bottesch.

Primarul Curcean Radu Marius a facut o prezentare a serviciilor din Agnita care ofera asistenta medicala si sociala persoanelor din oras, in colaborare cu SPAS (Serviciul pentru asistenta sociala) din Primarie. A vorbit despre activitatea UAMS unde sunt internate 36 de persoane bolnave care au nevoie de tratament si ingrijire medicala permanenta, asigurate de personal calificat coordonat cu profesionalism si multa daruire de dr. David Doina.

Costurile pentru o persoana internata la UAMS ajung la 11 000 lei pentru o luna. Pentru o persoana care beneficiaza de serviciile A.P.A.D.O.R. cheltuielile prevazute sunt de 104 lei pentru o luna.

Dar primarul a vorbit cel mai mult despre importantele ajutoare primite de la Crucea Rosie din Heidelberg, de care au beneficiat Spitalul Orasenesc, UAMS, Centrul de ingrijire si care a donat acum orasului sistemul informatizat de comunicare si monitorizare a persoanelor. A prezentat auditoriului modul de functionare al acestui sistem, problemele beneficiarilor, persoane in varsta si bolnave, destul de reticente la orice aparat care li se pare ca le complica viata. A multumit domnului Gerard Cracanel, geriatrul de la Casa Seniorilor, care a facut munca voluntara pentru a instala aparatele la beneficiari si a introduce in calculator datele necesare pentru fiecare persoana.

Doamna Diemut Theato de la Cruciea Rosie din Heidelberg a vorbit despre felul in care functioneaza sistemul in Germania si a predat in mod simbolic primarului din Agnita un aparat destinat beneficiarilor.

in cuvantarea sa prefectul Horatiu Racuciu a apreciat modul in care primarul orasului Agnita a rezolvat multele problemele sociale ale locuitorilor.

Presedintele Martin Bottesch a remarcat ca orasul Agnita este singurul din judet care a implementat sistemul de ingrijire la domiciliu considerand ca acest succes se datoreaza si bunei colaborari a primarului Curcean cu societatea civila, cu voluntarii a caror activitate o sprijina si care este in beneficiul orasului.

Cei prezenti au facut apoi o vizita la imobilul de pe strada Mihai Viteazu nr.

9 unde functioneaza Casa Seniorilor, A.P.A.D.O.R. si in curand va funtiona un centru pentru tineret, foarte bine dotat tot cu ajutorul prietenilor din Heidelberg.

Au trecut patru ani de cand in Agnita nu se stia nimic despre grija pentru persoanele aflate in dificultate si care au nevoie de ajutor. Datorita unor activitati de voluntariat sustinute de primarul orasului si cu sprijin material si financiar de la asociatia "Roemenie Project Kerken Oosterbeck " reprezentata de domnul Leen van Doom si al Crucii Rosii din Heidelberg cu presedintele Thomas Locher, in Agnita beneficiaza de ajutor 41 de persoane.

Asociatia A.P.A.D.O.R. are patru angajati care se deplaseaza la domiciliul beneficiarilor, patru colaboratori care asigura serviciul de permanenta la centrala telefonica si mai multi voluntari care activeaza pentru buna functionare a sistemului.

De un real folos a fost colaborarea cu asociatiile Caritas din Harghita si Diakonia din Covasna carora le suntem foarte recunoscatori pentru ajutorul neconditionat.

De serviciile asociatiei A.P.A.D.O.R. au nevoie foarte multe persoane singure din satele de pe Valea Hartibaciului. Pentru asta asociatia are nevoie de fonduri.

Este cazul si este timpul ca si institutiile judetene sa se implice pentru a dezvolta acest sistem. Poate Consiliul Judetean Sibiu va prevedea in viitorul buget mai multi bani pentru problemele sociale. Poate Crucea Rosie din Sibiu, al carei presedinte este prefectul Horatiu Racuciu, se va implica concret si material in aceasta activitate, sprijinita pana acum de alte institutii similare straine. De ce sa cerem si sa primim ajutor numai de departe si nu de la cei apropiati? Daca vor sa ne fie aproape.Ilarion BaRSAN, secretar A.P.A.D.O.R.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 28 septembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter