SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAsociatia de Apa Sibiu - proiect de 100 milioane euro

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Asociatia de dezvoltare intercomunitara " Asociatia de Apa Sibiu" va depune un proiect pentru aproximativ 100 milioane euro din fonduri structurale, bani cu care va construi o noua uzina de apa la Sibiu, statii de epurare la Avrig si Fagaras, aceasta fiind doar prima etapa de accesare a fondurilor europene.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, primarul Fagarasului, Constantin Sorin Manduc, si primarii mai multor localitati din judet, care impreuna formeaza Asociatia de dezvoltare intercomunitara " Asociatia de Apa Sibiu", s-au intalnit ieri la Primaria Municipiului Sibiu si au aprobat, in cadrul unei adunari generale, o serie de documente pentru depunerea proiectului.

Fonduri structurale
Practic, toate localitatile care s-au asociat, incepand cu anul 2007, vor incerca sa obtina bani pentru retelele de apa si canalizare, pentru extinderea sau modernizarea lor, in functie de situatie, prin Axa prioritara 1 " Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata ". 

Klaus Iohannis, care este si presedintele Asociatiei, a spus ca asociatia a grabit demersurile pentru a obtine prima finantare, iar in masura in care aceasta va fi aprobata, asociatia va propune proiecte si pentru restul localitatilor, cu atat mai mult cu cat unele dintre ele nu au servicii de apa si canalizare. "Interesul nostru este ca toti sa aiba apa si canal", a mai spus Iohannis.

Asociatia este formata din Consiliul Judetean Sibiu, municipiile Sibiu si Fagaras, orasele Avrig, Ocna-Sibiului, Cisnadie, Talmaciu, Miercurea Sibiului si comunele Şura Mica, Sadu, Poiana Sibiului, Pauca, Şura Mare, Loamnes, Vurpar, Ludos, Apoldu de Jos, Rasinari, Rosia, Jina, Slimnic, Şelimbar si Cristian, iar operatorul de apa si canal pentru membrii asociatiei este societatea Apa Canal.

Credit de 9,5 milioane euro
Pentru a acoperi contributia proprie la proiectul de aproximativ 100 milioane euro, Apa-Canal va lua un credit de 9,5 milioane euro, de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, a anuntat ieri directorul societatii, Mircea Niculescu. 

Societatea Apa Canal asigura serviciile pentru cele mai multe dintre aceste localitati, insa nu operereaza efectiv in toate, unele dintre localitati nu au retele, iar in altele trebuie rezolvate o serie de probleme administrative. 
Pentru ca proiectul Asociatiei sa fie eligibil, Apa-Canal trebuie sa aiba sedii proprii sau in proprietatea administratiilor locale, in toate localitatile din asociatie. Din acest motiv, societatea vrea sa cumpere un sediu in care sa functioneze in Avrig, sediu care va costa 102.000 euro si cel mai probabil va fi platit in rate, si un alt sediu, la Sibiu, un fost punct termic, ce va costa 136.000 lei, fara TVA. Niculescu a explicat ca nu era tocmai un moment bun pentru astfel de achizitii, insa societatea trebuie sa rezolve problema spatiilor, astfel proiectele pot fi puse sub semnul intrebarii. 

Vor si altii 
In plus, fata de cei 23 de membri ai asociatiei, in judet mai exista localitati care vor sa intre in asociatie si sa acceseze impreuna fonduri europene. 

Klaus Iohannis a explicat ca, pentru moment acest lucru nu este posibil, deoarece asociatia a aprobat o serie de documente, in componenta actuala, iar includerea de noi membri ar intarzia foarte mult depunerea documentelor.

"Interesul nostru este sa primim noi membri, dar din motive birocratice preferam sa nu primim", a spus Iohannis, adaugand ca in momentul in care primesc avizul favorabil de la Bruxelles pentru primul proiect, vor putea include noi membri in asociatie.

Pentru ca localitatile din aceasta asociatie sa atinga standardele UE in domeniul alimentarii cu apa si al canalizarii, ar fi nevoie de lucrari foarte ample si costisitoare, pe care autoritatile locale sau operatorul de apa si canalizare nu le-ar putea suporta.

Daca primul proiect pe care " Asociatia de Apa Sibiu" il depune va primi finantare, cu cele aproape 100 milioane lei, se va pune in functiune o noua uzina la Sibiu, Sibiu Sud, care va alimenta Cisnadia si o parte din Sibiu, alaturi de uzina existenta, vor fi realizate statii de epurare la Avrig si Fagaras, iar urmatoarele proiecte se vor referi si la o conducta mare de aductiune pentru o parte a judetului.

Membrii asociatiei vor sa depuna proiectul luna viitoare, dotteupa ce, in ultimii ani, consiliile locale ale localitatilor care fac parte din asociatie au parcurs un traseu birocratic destul de lung, au aprobat mai multe documente de infiintare, regulamente, statutul si un masterplan. 

Localitatile din judetul Sibiu s-au mai asociat si pentru obtinerea de finantare pentru un program foarte amplu de management integrat al deseurilor.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 16 februarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter