SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAtentie la capuse!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Incidenta fara precedent a numarului mare de oameni din judetul Sibiu, intepati de capuse, impune ca populatia judetului sa fie informata si sa retina unele aspecte privind date generale despre aceasta specie si pericolul la care sunt expuse persoanele care nu respecta recomandarile specialistilor din domeniu. Capusele paraziteaza o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Pe langa actiunea directa, capusele sunt vectori (transmitatori) ai unor agenti patogeni care produc boli atat la om, cat si la animale. Capusele sunt pe locul doi, dupa tantari, in ceea ce priveste importanta medicala si veterinara ca factori patogeni.

Mai multe feluri de capuse

Dupa afinitatile ecologice, capusele se clasifica in capuse endofile (de adapost) si capuse exofile. Cele endofile sunt cele care traiesc in grajduri, locuinte, crapaturile zidurilor, vizuini, pesteri si paraziteaza animalele in perioadele de odihna. Capusele exofile se urca pe firele de iarba sau se deplaseaza pe pasune pentru a gasi gazdele. In cazul in care conditiile sunt nefavorabile, ele se ascund in tufisuri, in sol etc. Atasarea de gazda se face in timpul trecerii acesteia pe langa firele de iarba pe care se gasesc capusele. Ele se localizeaza preponderent in zona capului si a gatului.

Capusele pot cauza imbolnaviri severe si uneori, chiar fatale, atat la animale cat si la oameni, din cauza toxinelor injectate odata cu saliva (paralizia de capuse), a consumului de sange care poate duce la anemie grava, inducerea unor stari alergice si chiar soc anafilactic etc. In plus, ranile pe care le produc creeaza porti de intrare pentru infectii secundare sau produc diferite afectiuni ale pielii, durere sau tumefactii.

Specialistii sustin ca toate capusele transmit o serie de agenti patogeni prin saliva -´┐Ż injectarea de saliva produce lezarea vaselor de sange si transmiterea unor boli grave (boala Lyme, bacterioze, leptospiroze, babesioze sau un tip de meningoencefalita) si prin alimente - consumul de lapte crud sau produse lactate obtinute din lapte netratat termic, care pot provoca infectarea cu virusul encefalitei de capuse la om.

Simptome ale infestatiei cu capuse

Animalul are tendinta de a se scarpina continuu la locul unde este localizata capusa, zona este usor inflamata si dureroasa, pot aparea semne de apatie, febra, animalul este anemic. In organismul uman afectiunile au ca simptome manifest[ri asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma.

Capusele nu se rup, ci se extrag cu o penseta chiar de la locul de insertie pe piele, altfel clestii capusii raman in interiorul pielii si pot infecta locul unde au patruns. Dupa indepartarea capusei, se dezinfecteaza locul cu iod. Daca starea generala nu se amelioreaza, trebuie mers de urgenta la medicul de specialitate.

Protectia fata de capuse

Se poate realiza - in opinia dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al DSVSA Sibiu - prin: deparazitarea periodica a cainilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (ovine, caprine, porcine), cu acaricide care sunt aplicate pe corpul gazdelor in diferite moduri (bai generale sau aplicatii locale); efectuarea actiunilor de intretinere a pajistilor naturale prin defrisari si efectuarea dezinsectiilor periodice in zonele cu vegetatie abundenta din localitati. Pentru om exista vaccin pentru prevenirea encefalitei produse de capuse. La picnic, populatia trebuie sa poarte imbracaminte adecvata, sa evite zonele impadurite sau cu vegetatie inalta in perioada calda a anului. (V. Ioan)


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 17 mai 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 16 octombrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter