ian 13 2014
|
|
incepand cu 1 ianuarie 2014 este interzisa livrarea la centrele de colectare, la unitatile de procesare, precum si punerea pe piata a laptelui crud care nu respecta cerintele legislatiei U. E. cu referire la numarul total de germeni si la numarul de celule somatice. Producatorii care detin exploatatii mici (gospodarii ale populatiei), sau exploatatii comerciale de vaci producatoare de lapte, pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final numai in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare, respectiv Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008 (inregistrarea activitatii de vanzare directa si vanzare cu amanuntul) si Ord. nr. 55 / 2010 (conditiile sanitare veterinare in care poate fi efectuata vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor) si numai in spatii autorizate sanitar veterinar, prin asumarea responsabilitatii pentru ca produsele lactate pe care le comercializeaza sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor. Cerintele de calitate Reamintim crescatorilor de vaci cu lapte, cat si operatorilor din domeniul procesarii si comercializarii laptelui crud ca cerintele de calitate impun urmatoarele: laptele sa provina din centre de colectare care sunt autorizate sanitar veterinar; sa nu depaseasca 100.000, numarul total de germeni / ml la 30°C, media geometrica, constatata pe o perioada de doua luni, cu cel putin doua analize pe luna; numarul de celule somatice (care reprezinta sanatatea ugerului) sub 400.000, media geometrica constatata pe o perioada de 3 luni, cu cel putin o analiza pe luna. Pentru ca produsele lactate comercializate in judetul Sibiu sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu precizeaza ca producatorilor individuali le revin urmatoarele obligatii: produsele sa fie obtinute din lapte crud, in conditiile respectarii normelor de sanatate si igiena, iar producatorul sa detina: document de inregistrare sanitar-veterinara pentru vanzare directa si sau, vanzare cu amanuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu, certificat de producator eliberat de primaria din localitate vizat de asociatia profesionala si/sau medicul veterinar zonal, fisa de sanatate a animalelor vizat de medicul veterinar, carnet de sanatate a producatorului cu viza medicului uman, buletin de analiza emis de laboratorul D.S.V.S.A. care sa ateste ca laptele se incadreaza in parametrii de calitate legali, produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistentei; produsele sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective; sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, valabilitatea, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi. Lunar se produc 48.000 hl lapte de vaca in prezent, in judetul Sibiu, productia totala de lapte de vaca, estimata in medie lunara este de circa 48.000 hl si este produsa de 2.014 vaci crescute in 16 exploatatii comerciale, de 1.588 vaci crescute in 109 exploatatii comerciale de tip A si de 24.058 vaci din 6.218 exploatatii nonprofesionale din gospodariile populatiei. Acest lapte se valorifica in procent de 30% la unitati de procesare autorizate din judetul nostru si din alte judete, astfel: direct din 16 exploatatii comerciale - 4.900 hl medie lunara si 9.500 hl lunar prin centre de colectare lapte din 348 exploatatii cu 3 vaci si 430 exploatatii cu peste 3 vaci (inclusiv cele 109 de exploatatii de tip A). Diferenta de 70% este destinata pentru consum in gospodaria proprie si pentru vanzare directa la consumatorul final (112 crescatori de vaci inregistrati la D.S.V.S.A. Sibiu), respectiv prin 24 de automate proprietatea a 21 crescatori de vaci, prin abonati sau piata libera. Din 421 analize efectuate in cursul anului 2013 la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu pentru determinarea parametrilor de calitate a laptelui crud materie prima, sase procente din probe au depasit limitele de calitate admisi de normele europene. in situatia in care se va depista lapte neconform, unitatile de procesare lapte au posibilitatea sa proceseze laptele neconform in branzeturi, cu perioada de maturare de cel putin 60 zile, in conformitate cu legislatia europeana. in acest sens, ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileste conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in care poate fi efectuata procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numarul de germeni si de celule somatice in branzeturi cu perioada de maturare de cel putin 60 zile. "Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A Sibiu va verifica in comtinuare respectarea acestor obligatii si va lua masuri in cosecinta. in derularea acestor actiuni vom colabora cu autoritatile locale, Directia pentru Agricultura a judetului Sibiu, Oficiul de Consultanta pentru Agricultura, Asociatile crescatorilor de animale, precum si cu operatorii din industria laptelui si cu alte organizatii implicate", afirma dr. Ioan Pentea, purtatpr de cuvant al DSVSA Sibiu. consultanta automate sanatate animale ansvsa dsvsa sibiu sport rent judetul sibiu atp ambalaje livrare agricultura parametri lactate veterinar urda 2013 de Ioan Vidrighin Alte stiri adaugate luni, 13 ianuarie 2014Arhiva stirilor locale |
|