SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Atentie, revin capusele!

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Incidenta fara precedent a numarului mare de sibieni, intepati de capuse in cursul anului 2012, precum si identificarea primelor cazuri in acest an la unitatea medicala de urgente, impune ca pe langa implementarea Programului comun stabilit cu alte autoritati responsabile din judetul Sibiu pentru controlul si limitarea efectelor infestatiei cu capuse, populatia sa fie imformata si sa retina unele aspecte privind date generale despre aceasta specie si pericolul la care sunt expuse persoanele care nu respecta recomandarile specialistilor din domeniu.

Capusele paraziteaza o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Pe langa actiunea directa, capusele sunt transmitatori ai unor agenti patogeni care produc boli atat la om, cat si la animale, fiind clasificate pe locul doi, dupa tantari, in ceea ce priveste importanta medicala si veterinara ca vectori.

Dupa afinitatile ecologice, capusele se clasifica in capuse endofile (de adapost) si capuse exofile.

Capusele endofile sunt cele care traiesc in grajduri, locuinte, crapaturile zidurilor, vizuini, pesteri si paraziteaza animalele in perioadele de odihna.

Capusele exofile, cu prezenta in spatiul liber, se urca pe firele de iarba sau se deplaseaza pe pasune pentru a gasi gazdele. in cazul in care conditiile sunt nefavorabile, ele se ascund in tufisuri, in sol etc. Atasarea de gazda se face in timpul trecerii acesteia pe langa firele de iarba pe care se gasesc capusele.



ATENÅ¢IE



CĂPUŞELE NU SE RUP, CI SE EXTRAG CU O PENSETĂ CHIAR DE LA LOCUL DE INSERŢIE PE PIELE, ALTFEL CLEŞTII CĂPUŞII RĂMaN iN INTERIORUL PIELII ŞI POT INFECTA LOCUL UNDE AU PĂTRUNS; DUPĂ iNDEPĂRTAREA CĂPUŞEI, SE DEZINFECTEAZĂ LOCUL CU IOD; DACĂ STAREA GENERALĂ NU SE AMELIOREAZĂ, TREBUIE MERS DE URGENŢĂ LA MEDICUL DE SPECIALITATE; Trebuie stiut faptul ca, de regula, capusele se localizeaza preponderent in zona capului si a gatului. ele pot cauza imbolnaviri severe si uneori, chiar fatale, atat la animale cat si la oameni, din cauza toxinelor injectate odata cu saliva (paralizia de capuse) a consumului de sange care poate duce la anemie grava, inducerea unor stari alergice si chiar soc anafilactic etc.

in plus, ranile pe care le produc creeaza porti de intrare pentru infectii secundare, sau produc diferite afectiuni ale pielii, durere sau tumefactii.



Simptome ale infestatiei cu capuse



animalul are tendinta de a se scarpina continuu la locul unde este localizata capusa. zona este usor inflamata si dureroasa, pot aparea semne de apatie, febra, animalul este anemic. in cazul organismului uman, afectiunile au ca simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefaleea, greata, voma.



Protectia la om si la animale



Se realizeaza prin: deparazitarea periodica a cainilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (ovine, caprine, porcine), cu acaricide care sunt aplicate pe corpul gazdelor in diferite moduri (bai generale sau aplicatii locale); prin efectuarea actiuniilor de intretinere a pajistilor naturale prin defrisari; efectuarea dezinsectiilor periodice in zonele cu vegetatie abundenta din localitati.

populatia trebuie sa poarte imbracaminte adecvata, la picnic, sa evite zonele impadurite sau cu vegetatie inalta in perioada calda a anului. pentru om exista vaccin pentru prevenirea encefalitei produse de capuse.



Actiuni preventive in 2013



Pentru siguranta preventiei si controlului riscului de imbolnavire provocata de capuse, apelati la un medic uman sau veterinar dupa caz, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, in cadrul programului de actiuni comune cu alte autoritati de la nivelul judetului, a organizat in cursul lunii martie 2013 o serie de actiuni de informare si de prevenire in acest sens. Este vorba de: Instruirea medicilor veterinari oficiali si a medicilor de libera practica pentru ca in cadrul actiunilor sanitare veterinare intreprinse in teren, sa efectueze un examen clinic atent la animale privind prezenta parazitilor externi, imformand conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, cat si autoritatiile locale, cu rezultatul examinarilor si masurile intreprinse; Initierea unor campanii de informare, prin medicii veterinari oficiali, in zonele cu risc ridicat (dupa incidenta din anii trecuti), pentru constientizarea crescatorilor de animale, a organizatiilor pentru protectia animalelor, de necesitatea efectuarii tratamentelor antiparazitare specifice cu substante acaricide; Identificarea zonelor considerate cu risc biologic ridicat si informarea celorlalte autoritati responsabile; Supravegherea clinica a animalelor sub aspectul infestarii cu ectoparaziti si a zonelor identificate ca favorabile dezvoltarii capuselor si impunerea masurilor in consecinta; Responsabilizarea autoritatiilor locale prin informari si comunicate pentru efectuarea dezinsectiilor in parcuri, zone de agrement, pajisti naturale cu vegetatie abundenta, in perioada cand conditiile climaterice permit, precum si colectarea si deparazitarea cainilor comunitari; Asigurarea asistentei de specialitate la solicitarea autoritatiilor locale implicate, prin medicii veterinari din teritoriu, pentru executarea actiuniilor D.D.D. si de tratamente antipartazitare in situatile in care aceste actiuni se impun.
de Ioan Vidrighin


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 22 martie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter