SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Atentie, tigani. Istoria unei neintelegeri

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Muzeul orasului Helsinki (Finlanda) a inaugurat in data de 10 februarie a.c., in Villa Hakasalmi, o expozitie internationala despre trecutul si prezentul romilor europeni. Expozitia " Atentie, tigani! Istoria unei neintelegeri ", care are in mod intentionat un nume incitant, cauta noutatea prin continutul si aspectul sau. Muzeul ofera oportunitatea de a evalua si de a da la o parte acele prejudecati a caror tinta au fost romii, secole de-a randul.

Aceasta expozitie a fost conceputa in anul 2007, atunci cand Luxembourg si Sibiu au fost capitalele europene ale culturii. Muzeului de Istorie al Orasului Luxembourg i s-a cerut creearea unei manifestari cu privire la migratie, dintr-o perspectiva europeana, pentru aceasta colaborandu-se cu experti, artisti si muzee din diferite tari, printre care si muzeul sibian, Complexul National Muzeal ASTRA. Expozitia infatiseaza, mai cu seama, relatiile intre romi si populatia majoritara in Europa, de la prima lor atestare pe vechiul continent, de acum o mie de ani; de asemenea, pe tot parcursul salilor expozitiei, este examinat modul de locuire, cultura si traditile romilor,.

Scopul acestei prezentari este mai vast decat o simpla expunere a istoriei si culturii. Ideea este de a examina, luand ca referinta romii, in ce mod este privit un popor, o cultura straina si la ce atitudini si actiuni poate conduce aceasta gandire, de multe ori prevaland prejudectile. Aceasta prezentare incurajeaza recunoasterea propriilor modele in gandire si de a privi strainul cu ochii deschisi.

Pe langa romi, expozitia vorbeste despre populatia majoritara si imaginile sale - de aici, numele ales in mod intentionat. Multi oameni gandesc ca prejudecatile se regasesc in vechile denumiri folosite de straini. Cuvantul " tigan " este respingator pentru multi romi, dar, pe cealalta parte, multi dintre ei, poate majoritatea, nu cred ca aceasta denumire este jignitoare, ci mai degraba modul in care populatia majoritara o foloseste.

Expozitia pune in discutie politica ce interzice cuvinte, dar care nu cauta sa dea la o parte prejudecatile. in acest sens, cuvantul " tigan " este folosit pentru a numi o comunitate fara a-i da o incarcatura anume si ca o manifestare a ideilor gresite ale populatiei majoritare. Examinand semnificatiile si nuanta unei denumiri, suntem determinati sa ne gandim la modul in care folosim limbajul.

in Luxembourg, aceasta expozitie a avut o audienta record si a dat nastere unor discutii aprinse. Muzeul de Istorie al Orasului Luxembourg, care a participat la pregatirea acestei expozitii, a decis sa o itinereze in Finlanda, pentru ca tema este actuala si aici. Expozitia vorbeste mult despre romii din Romania, a caror trista istorie si starea actuala reprezinta o conditie extrema pe intreg continentul.

Expozitia a fost modificata in multe sensuri pentru publicul finlandez. Artistul elvetian Jean-Pierre Zaugg a pregatit aceasta prezentare conformandu-se spatiului oferit de Villa Hakasalmi. Subtilitatile sale, de la covorul verde care umple toate incaperile si intrebarile apasatoare la elegantii cai si caruselul de prost gust, incanta si deschid noi perspective asupra acestui argument.

Continutul acestei prezentari a fost de asemenea imbunatatit, sectiunile dedicate romilor finlandezi au fost amplificate si pentru motivul ca romii finlandezi, kale, difera, din multe puncte de vedere, de romii din alte tari. Finlanda are o populatie de 5.200.000 cetateni, dintre care 10.000 sunt romi. Acestora le este recunoscuta limba prin constitutie. Istoria si cultura romilor finlandezi sunt bine expuse in publicatiile si in activitatile de prezentare dedicate lor. Helsinki gazduieste pentru prima data o expozitie ce trateaza aceasta tema. Pe toata perioada evenimentului, la Villa Hakasalmi va lucra un ghid de origine roma.

Asadar, pana in 30 august 2009, vizitatorul este invitat intr-o calatorie suprarealista in istoria si cultura unui popor care este inca strain noua, tuturor.

Oana Burcea, muzeograf CNM ASTRA/
Muzeul orasului Helsinki, Finlanda












 
Sursa:
Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 25 februarie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter