SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAu plecat berzele...

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Este suficient, daca treci pe la Cristian si privesti in sus, sa-ti dai seama ca toamna e aproape. Dovada stau cuiburile goale din comuna Cristian, cunoscuta drept "Ţara berzelor", o lume la inaltime care inca din luna lui Martisor a inceput sa se anime. imbracate elegant, in alb si negru, berzele sunt o bucurie. Nu din cauza ca se spune ca-ti aduc acasa o corfita de copii, ci pentru ca, asa cum credeau si oamenii din vechime, ele impart cu generozitate binecuvantarea casei pe care isi construiesc cuibul, fiind cele mai bune semne ale primaverii si toamnei ce vor sa vie.

Cuiburile de la Cristian sunt acum goale si, daca inainte cu vreo saptamana de Sfanta Marie Mare, frumoasele pasari mai puteau fi zarite pe campurile din jurul comunei, de la 15 august berzele au intrat in pamant, parca.in "Ţarile calde", la Cristian"Au plecat subit cam inainte de Sfanta Maria", a spus Miruna Gritu, presedintele Asociatiei "Prietenii Berzelor" de la Cristian, subliniind ca motivul pentru care ne-au parasit atat de repede si in numar atat de mare este seceta, care le-a cam facut sa sufere de foame. "Anul acesta a fost rau pentru berze. Daca in alti ani aveau intre 75 si 95 de pui, anul acesta n-au avut decat vreo 30. Au depus foarte putine oua", a mai precizat Miruna Gritu. Asadar seceta a fost principalul dusman al berzelor care, din lipsa mancarii, si-au tinut familiile la marimi rezonabile si au luat, mai repede decat de obicei drumul pribegiei.

Cu toate acestea, in adapostul pregatit la Cristian de "Prietenii Berzelor", vor trece prin iarna mai multe astfel de pasari decat au facut-o vreodata. "38 de berze au ramas la mine si doar doua sunt din Cristian. Restul au ajuns aici din toata tara. Avem berze din Bucuresti, Brasov, Lugoj, Timisoara, Ordorheiu Secuiesc, Gorj si vom mai aduce doua de la Brasov si Craiova. Nu am avut niciodata asa de multe. in ultimul timp cam toate berzele din tara ajung la noi", a mai spus Miruna Gritu aratand ca printre cele 40 de pasari care vor petrece iarna in "Ţarile calde" de la Cristian se numara atat berze adulte cat si prichindei, care vor pleca "in lume", la primavara.

Şi pentru ca stim ca hranirea unor astfel de pasari nu e deloc ieftina, fiind exclusiv carnivore, Miruna Gritu nici nu vrea sa se gandeasca la pretul pe care il va avea de platit pentru a scoate cele 40 de berze din iarna "Nu vreau sa ma gandesc cat costa. Nu-mi fac socoteli. Vom vedea cum ma va ajuta Dumnezeu."


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 21 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 02 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter