SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAu pus mana de la mana si si-au facut Biserica

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

intre 1934 si 1938, Aciliul s-a "pricopsit" cu Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil". Atunci, constructia a fost sfintita de pr. Nicolae Balan, iar, de atunci, credinciosii isi gasesc linistea intre peretii ei. "Sfintitu-s-a aceasta din nou zidita biserica intru marirea lui Dumnezeu celui atotputernic in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, prin rugaciunile Preasfintitului Domn dr. Nicolae Balan", se arata in hrisovul Bisericii.

De dimineata, sarbatoare...

Duminica a fost rost de sarbatoare in localitate. Dimineata, cu mic, cu mare, acilenii s-au adunat la biserica sa il intampine pe PS Andrei Fagarasanu, episcop vicar al Sibiului, care a fost primit si de junii satului, urcati pe cai, asa cum a fost obiceiul acum 75 de ani, cand a fost intampinat Nicolae Balan, mitropolit al Ardealului. Alaturi de un sobor de preoti, PS Andrei Fagarasanu a tinut Sfanta Liturghie, impreuna cu parintele protopop de Saliste, Ioan Ciocan. Dupa slujba Liturghiei, a avut loc slujba parastasului, in cinstea lui PS Nicolae Ivan, fiu al satului si primul epsicop de Cluj. Cu aceasta ocazie, localnicii si-au putut aduce aminte si de preotii care au slujit altarului de-a lungul vremii, respectiv preotii Ioan Barbat si Ioan Otoiu, precum si de membrii consiliului parohial, care au trecu la cele vesnice. Acestor momente le-a urmat jocul popular. Astfel, traditia locului a pus pe ritmuri de folclor hodoroaga si sarba, dansuri specifice Aciliului. "Junii au dansat in fata a 350-400 de oameni", a spus Florin George Radu, preotul satului.

... si pana seara

Nici dupa-amiaza nu a fost una obisnuita. Cantecul, jocul si voia buna au fost in Aciliu. Participantii la eveniment s-au adunat, de aceasta data, in fata casei parohiale, unde au dansat in straie de sarbatoare si au prezentat parada costumelor populare pe ulitele satului, pana au ajuns la Biserica. Pe drum, au strigat in cor, flacaii legand un dialog cu fetele in acest fel. "Multumesc la maicuta/ Ca mi-o facut gurita/ De suna ca trambita!", s-a auzit din partea fetelor. Ajunsi in fata Casei Domnului, cu totii s-au strans sa mai lege inca o data o hora si o jiana, inainte de a intra in Biserica. in sfantul lacas, de la ora 17, oamenii au rememorat istoricul Bisericii lor. "Aici, batranii satului, impreuna cu un fiu al satului - prin alianta, pentru ca e casatorit o femeie din Aciliu - domnul Mitel din Bucuresti, a discutat despre personalitatea episopului Nicolae Ivan", a povestit preotul paroh Radu Florin, care a prezentat, la randul sau, localnicilor, un scurt istoric si activitatile pe care le-a desfasurat de sapte ani, de cand este in slujba lor, la Aciliu. in sat, ziua s-a incheiat in pasi de dans, pe ritmurile formatiei "Akord", coordonata de prof. Eugen Radu.

Biserica a fost ridicata din dragostea credinciosilor, care au imbinat munca si stradania lor. in jurul anului 1938, fiecare locuitor a adus o caruta de lemne, pentru a ajuta la realizarea schelei, a acoperisului si a cuptorului de caramida, precum si un carut cu scanduri. Au muncit zilnic pentru a construi ceea ce de 75 de ani reprezinta refugiul acilenilor. Au zidit si au pictat din pasiune, sub indrumarea preotului Ioan Tesa, fiu al satului. "Noi ne iubim Biserica. Mergem mereu si ne rugam, iar preotul e cumsecade si intotdeauna aproape de noi", ne-a destainuit Lucica Iridon, una dintre satence.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 22 iulie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter