SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAu vandut mocanita la fier vechi

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Mihai Blotor este pasionat de mocanita dintre Sibiu si Agnita inca din liceu. Pasiunea lui l-a adus in postura de manager al proiectului pentru reinvierea caii ferate inguste. in timp ce, alaturi de Primaria Agnita, lucreaza pentru mocanita, o divizie a CFR a vandut la fier vechi vagoanele si locomotivele din Sibiu - cinci locomotive diesel si sase vagoane de calatori.

Reporter: Va ajuta lumea si cu bani?
Mihai Blotor: Cu bani, pana acum, doar Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), care acum aproape patru ani ne-a dat 10.000 de euro pentru Studiul de Fezabilitate. Primariile nu au de unde, ca nu au bani.

R.: Unde veti reusi sa ajungeti?
M.B.: Noi speram sa facem sa mearga trenul si turistic si pentru oamenii din zona. Problema noastra este lipsa vointei politice de la Bucuresti. Cu ce ministri ne-am intalnit ne-au spus ca, da, facem, ajutam si apoi, nimic. Asa e la noi.

R.: Cine v-a ajutat concret?
M.B.: Cei de la MET nu sunt specialisti in cai ferate, asa ca au cautat un expert din Marea Britanie, Bill Parker, care ne ajuta. A venit aici de vreo 20 de ori pana acum. Oarecum degeaba, caci nu vor sa ne asculte cei de la Bucuresti.

R.: Totul depinde de Bucuresti?
M.B.: Pai, linia e a Bucurestiului, cladirile ale Bucurestiului, materialul rulant, la fel.

R.: Cati sunteti prinsi in acest proiect?
M.B.: Sunt doua parti ale proiectului - cea legata de chestiunile juridice, legale, hartii, de care se ocupa primarul din Agnita si munca din teren, de care ma ocup eu. Am format si o Asociatie informala, cea a Prietenilor Mocanitei, cu care mai mergem prin gari. Caci se fura. Daca nu e nimeni, se fura tot - acum trei saptamani a disparut o cladire intreaga la Cornatel, depozitul pentru locomotiva. Vinerea era prabusit, lunea disparuse. 50 la suta e distrus si furat. Prin prezenta noastra incercam sa aratam ca mai e cineva interesat de ce exista acolo.

R.: in cat timp e realizabil ce vreti voi?
M.B.: Daca era vointa politica de anul trecut ar fi functionat toata treaba.
R.: Aveti locomotive, garnituri?
M.B.: Am avea. Problema este ca au fost mai multe licitatii la Bucuresti pentru tot materialul rulant pentru cale ferata ingusta, din aceasta tara. Noi am tot participat la licitatie, care a tot fost amanata si anulata, pana nu am mai fost. Şi chiar la licitatia la care nu ne-am prezentat, a aparut Remat-ul si a cumparat tot. Tot din tara, inclusiv ce este la Sibiu. Licitatia a fost castigata, contractul cu Rematul nu a fost semnat.

R.: Dar va fi nevoie de bani pentru reabilitare...
M.B.: Cei de la ADR Centru demult ne tot indeamna sa venim cu un proiect, deoarece ar fi cel mai fezabil proiect pe turism din zona. O singura problema era - calea ferata nu era a noastra, era a CFR-ului. Acum, ca este concesionata comunitatilor locale, putem scrie un proiect pentru acordarea de finantare. Acum, nu mai avem bani pentru scrierea proiectului. Au fost dati pentru acest lucru acum vreo doi ani aproximativ 100.000 de euro, dar, cum linia nu era concesionata, nu aveam pe ce sa facem proiectul. Pana la urma, Consiliul Judetean a folosit in alta parte banii. Acum incercam sa gasim alti bani necesari pentru proiect.

Interesele mocanitei
Primarul Agnitei, Radu Curcean, spera acum sa poata cumpara locomotivele si garniturile de la Remat. Daca nu, va cauta si alte solutii, pe care nu le poate divulga, datorita intereselor care tot pun piedica. "Ştiti cum e, se mai trezeste cate unul ca ar putea face si el treaba cu mocanita si blocheaza tot pentru a pune el mana pe proiect. incercam sa preluam locomotivele si garniturile de la Remat, deocamdata nu le-au fost predate nici lor inca", spune primarul Radu Curcean.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
sergiu ( 24.08.2008 09:03 )
Si eu sunt pasioant de mocanita.Impreuan cu prieteni mei icnercam si noi cum putem sa salvam mocanita prin diverse cai acuma incerc ca sa adun cati mai multi membri care vor sa faca ceva impotriva asta.La doar 13 ani ai mei mocanita este deja ceva de suflet asa ca incerc si eu cum pot prin site forumu sau alte mijloace sa salvam mocanita!


Multumesc


  

Alte stiri adaugate joi, 10 iulie 2008


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter